hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦E21B(東涌(松滿路)-尖沙咀(麼地道))及提升E21X ...
開啟左側

建議開辦E21B(東涌(松滿路)-尖沙咀(麼地道))及提升E21X服務

YY487 發表於 2018-4-30 23:06 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2018-4-30 23:12 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-4-30 22:58
E21已經比人鬧左好多年嫌慢,而且東涌要停青衣倒不如搭鐵,東涌搭地鐵去旺角只不過轉一程車,總之一係唔搞 ...

又咁講,東涌多年嚟一直冇直去油尖旺嘅巴士線
關於呢點,城巴冇可能唔知
但佢多年嚟-除咗E21X外-一直冇任何行動
去提供相應服務
證明佢根本冇咁嘅打算/意圖
但呢條停青衣兩站嘅E21B
卻係有望吸納多批青衣特快客
更係由對家42A轉投之
夾埋原本東涌客合組一線
足以令城巴開線嘅動力大大上升

洗手、洗手、洗手!
YY487 發表於 2018-4-30 23:15 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2018-4-30 23:19 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2018-4-30 23:06
早繁條條尖沙咀線客量都唔好架啦
新界東堆線行彌敦道咪一樣頂唔到閘
我唔認為 E21X 改經彌敦道會令到客量 ...

所以就應墨守成規?
洗手、洗手、洗手!
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2018-4-30 23:20 | 顯示全部樓層
即係你覺得九巴會坐定定係度乜都唔做?
我係九巴就直頭鼓動東涌區議員反對呢啲假特快方案啦

lol
咁呢啲唔到我哋控制喇

洗手、洗手、洗手!
10598C 發表於 2018-4-30 23:22 | 顯示全部樓層
tzuyu.taiwan 發表於 2018-4-30 23:01
今時今日,仍然覺得行廣東道吸到好多客?
1 現城巴E21X以直達廣東道為賣點,客量卻只係一般
2 新巴796P回 ...

麻煩回應下東涌段逆走

你跟280X直出彌敦道一樣冇解決同地鐵重疊,只不過由同西鐵重疊變成同荃灣線重疊

而點解260X、268/9B回程會多咁多客,麻煩睇下人地回程走線,去到油麻地先掉頭入佐敦,多左嘅呢段路不知多幾多客,而且下繁大家都唔介意坐多一陣,舒服啲返屋企,上繁大家爭分奪秒,未必有得比較

不過你喜歡啦,去油尖旺點都係重疊架啦

不過問題係你用796P做例子就非常唔合理,喂大佬,人地本身都唔係直達廣東道做selling point

而本身佢之前用中港城作為下午班次起點站本身就係一個敗筆,中港城要向北走先有得掉頭落廣東道,嗰到一帶咁塞車,咁改總站就預左啦,而且爛橙掛住爭對家地盤,條796P已經玩到不成人形

仲有,796P未來改雙向經彌敦道、尖沙咀東係為咗做全日服務,而家兩個尖沙咀總站唔同,要是但犧牲一個,咁796P作為全日線,經彌敦道全日位無可厚非

但你話廣東道冇客我真係不能苟同,215X又比你食左?

仲有,點解E21B淨係去麼地道,唔去紅磡站呢?嗰到有A20/1,唔差在搬埋過去
10598C 發表於 2018-4-30 23:24 | 顯示全部樓層

tzuyu.taiwan 發表於 2018-4-30 23:12
又咁講,東涌多年嚟一直冇直去油尖旺嘅巴士線
關於呢點,城巴冇可能唔知
但佢多年嚟-除咗E21X外-一直冇 ...

算吧啦好冇,停青衣根本唔係特快,點解要由E21A快速唔停青衣,倒退變成經青衣?咁根本唔特快得幾多

今日未開線,唔代表未來唔開
假如佢係想對東涌佛系,就算有青衣佢都唔會開線
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2018-4-30 23:32 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-4-30 23:24
算吧啦好冇,停青衣根本唔係特快,點解要由E21A快速唔停青衣,倒退變成經青衣?咁根本唔特快得幾多

今日 ...

過咗今多年,要開早開咗喇

就好似長亨、長康居民盼望有直去尖沙咀巴士咁

遙遙無期……
洗手、洗手、洗手!
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2018-4-30 23:42 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-4-30 23:22
麻煩回應下東涌段逆走

你跟280X直出彌敦道一樣冇解決同地鐵重疊,只不過由同西鐵重疊變成同荃灣線重疊

講得啱,796P行彌敦道,再喺梳士巴利道,揀向右走,做尖東(跟87D)
而唔向左走,做廣東道(跟281A)
即係巴士公司認為尖東嘅潛在客源,甚至多於堂堂廣東道

E21B去紅磡站唔係唔得,但尖東-紅磡一段客量根本唔多

與其喺東涌玩逆走,入埋滿東咁迂迴,小弟反而諗到兩個早繁拆線方案:
方案1:
-路線I :松滿路、逸東、東涌市中心
-路線II:東涌北、青衣西路
方案2:
-路線I:松滿路、逸東、青衣西路
-路線II:東涌市中心、東涌北
洗手、洗手、洗手!
10598C 發表於 2018-4-30 23:42 來自手機 | 顯示全部樓層

tzuyu.taiwan 發表於 2018-4-30 23:32
過咗今多年,要開早開咗喇

就好似長亨、長康居民盼望有直去尖沙咀巴士咁

用你嘅諗法,既然柯士甸道同地鐵重疊,巴士公司要改應該一早改左,點解又唔見佢地改經彌敦道要維持行柯士甸道?

青衣南要有全日油尖旺線根本直接搵43C嗰九部車嚟做已經得,根本唔需要用東涌嘅線嚟做,何況你咪又係淨係做青衣西路,長宏太遠、長青美景咪一樣冇車