hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 假日 石澳>銅鑼灣>旺角線可行性建議 ...
開啟左側

假日 石澳>銅鑼灣>旺角線可行性建議

brianso198 發表於 2018-5-3 22:03 來自手機 | 顯示全部樓層

hihihi 發表於 2018-5-3 21:52
直接開樓主條線好D,始終人懶,唔多想轉車,去呢D旺區兼轉乘大區有一定吸引力,另外建議可大幅加班至10分 ...

問題在於石澳個位係咪夠位?
呢啲車開幾班可能有用但開10分車要用返相當資源係咪好事?

tzuyu.taiwan 發表於 2018-5-3 22:47 來自手機 | 顯示全部樓層
據本人所知,現時新巴9班次早遠遠密於時間表所列,特別是假日,幾乎車接車而來
 樓主| TuNg''=) 發表於 2018-5-4 08:19 來自手機 | 顯示全部樓層

多謝大家既意見

回少少,首先其實我想係城巴做或者招標
老新短車應該用到盡,多間公司車散客先建議新線

留意到其實9之後好多人坐鐵
呢條定線可以吸引巴士公司放多d資源清客
同埋入石澳既客真係各區都有,而且年輕為主
呢個定線做曬旺銅兩區
順手景隆街落左客可以幫102手清d客

有版友建議再開密d, 其實有需要可以開密過表定班次,此終落雨冇咩客都要開,暫時唔寫咁密
石澳總站好可能要係停車場果邊

有需要或者冇位泊既,可以考慮大浪灣開
以避免車輛停留係石澳做成阻塞
hellomato 發表於 2018-5-4 10:48 | 顯示全部樓層

忽然想起中巴/新巴以前開過一條309,假日由中環來往石澳
開線之初似乎還算不錯(上午至黃昏服務,12-30分鐘一班)
但一場沙士直接殺死條線——沙士期間暫停服務,
疫情過後逐步恢復,但改為只有假日下午對開5班車(1小時一班)
而事實上沙士後一段時間可謂郊遊線的黃金時期,T6和698R都是在那個時候誕生
309的死因應該在於取消前服務時間太短,而且班次太疏,無法發揮疏導9的作用
但客觀上,也可能因為新巴把大批16XX賣了給九鐵,導致短車數量不足
所以想開119R就要汲取309的教訓,一是要保證班次,二要確定短車車源充足
----------------------------------------------------------------------
話時話,119R上午做幾班入場應該都仲得,路線:https://goo.gl/maps/ysbsxYbGnm62
出紅隧之後兜一下維園擦銅鑼灣邊(102/307個站),之後再上返東廊去石澳

我是一部小小MMC~~~~
kitarolo 發表於 2018-5-4 11:50 | 顯示全部樓層
其實呢個情況類似
九巴嘅94及96R……當然
石澳總站比黃石碼頭更狹窄。

而家33xx逐步退役
仲可以攞38xx嚟節省
東隧線收費(例如694)
到真係淨低E400時其實
40xx都行過9號啦。

呢條線嘅風險在於
紅隧慢車問題難控制
行車時間,同埋滿晒時
經景隆街實屬不必……
所以點睇都惡做過96R
如果里數收費夠高嘅,我
認為去到紅隧口就夠,一來
有唔少人搭鐵為主,二來也
不存在「鼓勵下一程繼續用
巴士還是港鐵」嘅推斷。
BUSFANS 發表於 2018-5-4 16:03 | 顯示全部樓層
TuNg''=) 發表於 2018-5-4 08:19
多謝大家既意見

回少少,首先其實我想係城巴做或者招標

但如果入景隆街既話就要塞東廊落內告果段路

如果方便轉乘不如行完東廊由民康街落一落英皇道,糖水道上番東廊跟118去紅隧

將個轉乘站轉移去北角,轉東隧線又得,北角轉港鐵過東九/將軍澳/港島線又得

銅記客落到北角大把車可以轉去
hellomato 發表於 2018-5-4 16:36 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2018-5-4 11:50
其實呢個情況類似
九巴嘅94及96R……當然
石澳總站比黃石碼頭更狹窄。

其實停一停景隆街都無壞,因為呢個站係上落客都有——
估計會有人肯搭119R一程直出銅鑼灣,
雖貴但舒服過到筲箕灣再轉地鐵(再唔得就加個短途收費吧)
而且只到紅隧口的話,總有點到喉唔到肺的感覺
雖然紅隧口可以入紅磡站轉東鐵或西鐵,到達九龍新界各地
但是可以講,99%香港人都一定識得從旺角返屋企,
而紅磡係做唔到呢件事;所以最低限度點都要出到旺角
我建議拉到深旺道係bonus,同時駁埋東涌綫和西鐵(南昌站)
我是一部小小MMC~~~~
THomas20010808 發表於 2018-5-5 00:39 來自手機 | 顯示全部樓層
hellomato 發表於 2018-5-4 16:36
其實停一停景隆街都無壞,因為呢個站係上落客都有——
估計會有人肯搭119R一程直出銅鑼灣,
雖貴但舒服過 ...

紅隧慢車基本上行灣北學118是可以的,不過埋景隆街真的不需要,多咗個不穩定性

石澳其實入得40XX 45XX,用車不算上是一個問題,只不過如何確保119R在9號 車陣中可以按時插入上客+需要解決石澳總站過細
 樓主| TuNg''=) 發表於 2018-5-5 01:28 來自手機 | 顯示全部樓層
其實點解建議要停景隆街
因為年輕人真係佔唔少比例
好多離開石澳,會搵個大家都方便既地方食飯
再返屋企

一條線停哂銅旺就可以做哂
我了解到塞落景隆街對旺角紅隧口客行程
有一定程度拖慢
但個站一物二用
Cwb落左客又會上返d客

我覺得可以睇下效果再決定取消或繼續停
當然唔應該為左幾個客成班九龍客陪塞

tzuyu.taiwan 發表於 2018-5-5 08:47 | 顯示全部樓層

我明樓主諗咩吖。就好係當年嘅629A會停一停「禮頓道」,方便啲人去時代廣場一帶
又,如果119R線改停附近嘅「百德新街」站,可否塞少啲?
洗手、洗手、洗手!