hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 將軍澳重組
開啟左側

將軍澳重組

GZ4031 發表於 2018-5-3 19:54 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

利申: 唔係將軍澳人不過手痕打哂出黎
前題:
1. 三線對坑口甚至寶林都欠吸引力
2. 康城非繁對外交通近乎零
3. 因路線過長, 全部線都有極大機會脫班

建議:
1. 善用現有資潦重組
2. 加快各區車程
3. 定點特快增加客流

98A: 康城站<-->牛頭角站 循環線
路線: 康城站 -> 峻瀅 領都 首都 --> 清水灣半島 --> 不停站至明德 --> 重華 --> 培成 --> 厚德 --> 頌明直達觀塘站 (跟16號) --> APM 5期 --> 創紀 --> 牛頭角站
市中心 --> 觀塘站 --> 直達警署 --> 景榕樓 --> 厚德 --> 重華 --> 煜明 --> 蓬萊路 --> 康城圈 --> 康城站

行車全循環需時54分鐘, 用5正3蛇, 繁時8-9分鐘一班, 非繁11-13分鐘一班, 維持原有水平

98A 特班取消

98B: 寶林總站 <---> 牛頭角站 (循環線)

寶林總站 > 欣英明 > 寶仁 > 富麗 > 茵怡 > 寶康 > 不停站隧道直達創紀之城 > 牛頭角站 > 市中心 > 觀塘站 > 警署 > 寶康 > 怡心 > 將軍澳消防局 > 英欣明 > 總站

全程: 45分鐘 , 用6正1蛇 , 繁時7分, 非繁9-11分一班

98A 現有17架車, 新98AB 只用15架車
--> 餘2架

95M: 翠林總站 <---> 牛頭角站 (循環線)
跟原98A 走線,不入康盛總站加快車程,原有乘客改用93A線
全程: 40 分鐘,用原線4正加以上重組得出2蛇,繁時6-7分,非繁10-12分

98C: 寶林總站 --> 美孚
寶林總站 > 英明寶仁 > 跟原線至彩頤 > 視乎民意可考慮跟296C 跳站至旺角 > 美孚
全程: 55-60分鐘, 來回110-120分鐘, 8正2蛇, 繁時一邊8分一邊15分, 非繁15分

98S:  康城站 <--> 美孚
康城站 -> 峻瀅 領都 首都 --> 清水灣半島 --> 煜明--> 培成 --> 厚德 --> 景林 --> 不停欣景 --> 新都城 --> 不停梁潔華>茵怡寶康> 直達彩頤 --> 原線/跟296C跳站(視乎民意)至美孚
美孚 --> 原線至景泰 --> 茵怡 --> 寶檢 --> 欣明 --> 景林厚德 --> 重華 --> 煜明 --> 蓬萊路不入清半 --> 康城圈 --> 康城站

行車: 65-70分鐘, 來回130-140分鐘, 10正3蛇, 非繁13分, 繁時一邊8分一邊15分 (視乎通勤)

93K: 翠林 <--> 紅磡碼頭
跟原線至蕪湖街轉左往黃埔方向,跟297往紅碼
回程跟297至彩虹,跟原線往翠林
行車: 50-60分鐘, 5正1蛇, 全日20分鐘, 5車調往新98C

6F 改經上路補位

95縮旺角東站,原線不變,至太子站後改停旺角道後旺角東站
回程先停太子站,水渠道,西洋菜南街後跟原線
行車時間 65-70分鐘,7正3蛇,班次不變,2車調往新98C

新98D 康城 <--> 尖沙咀東
康城>康城圈>清半>明德>坑口圈>頌明>原線
回程原線>厚德>坑口圈>坑口北>康城圈>康城
回程同上
行車: 65 - 75分鐘,10正2蛇,繁時一邊10一邊 20,非繁12-15分

新98P 全日 康盛花園 <--> 佐敦渡華路
原98P至九龍灣> 跟215X 往九龍站 (不入九龍站) 渡華路
回程先跟215X至山谷道> 將軍澳隧道 > 跟690走線回康盛
行車: 60 - 70分鐘,10正3蛇,繁時一邊8一邊15,非繁12分
#寶達特快以RPP中213X 特快班補位

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
心繫香港 + 5 英雄所見略同

查看全部評分

Thomson962 發表於 2018-5-3 21:29 來自手機 | 顯示全部樓層
98D上繁入將軍澳玩20分鐘?有ETA姐,唔好趕客啦
10598C 發表於 2018-5-3 21:42 | 顯示全部樓層
Thomson962 發表於 2018-5-3 21:29

而家98D朝早入將軍澳都開緊20分鐘一班
 樓主| GZ4031 發表於 2018-5-3 21:48 | 顯示全部樓層

Thomson962 發表於 2018-5-3 21:29

1. 拆左線, 客源分散左2. 現時98D朝早06-10班次都係20, 尾半粒鐘15, 都係大把位選擇

Thomson962 發表於 2018-5-3 22:07 來自手機 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2018-5-3 21:48
1. 拆左線, 客源分散左2. 現時98D朝早06-10班次都係20, 尾半粒鐘15, 都係大把位選擇

sor 記錯
10598C 發表於 2018-5-3 22:39 來自手機 | 顯示全部樓層

逐組線講

觀塘線:
新 98A 我會想佢康城直出,如果唔係只會變返第二個坑口:咩車出城都要兜路
其實以前有流傳過 797A 康城 - 環保大道 - 觀塘道 - 九龍灣,呢條走線可以諗諗,而直出嘅話就可以送班客上隧道轉車站

98B其實寶仁樓掉頭入隧道同行山路真係差唔遠

新 95M 一轉40分鐘未必得,繁忙時間塞起嚟單向都五個字,預十個字來回會比較好,而其實本身現時 98A 非繁客量都唔高,新 95M 淨係做康翠山路客量堪憂

不過如果係我,坑口我會選擇同 91、103 綠van重組,91 原線比 103 做,91 經坑口出牛頭角站循環,可以考慮來回程繞經科大南

然後寶林嘅觀塘線就繼續上山,康城就有一條直出觀塘嘅線

旺深線:
98C 縮短寶林冇異議,而逆繁忙班次可以落20,非繁最好推上12,而家 98C 好多時候非繁都多人搭

98S 要強調 全日同時唔可以再兜寶林,而家康城開出嚟寶林都已經40分鐘先入隧道,必須坑口後直出先有競爭力

而係有坑口觀塘線嘅前提下,直飛繞道係好事,最好就飛埋天橋,增加路線競爭力,居民見到有條飛寶林飛山路再飛九龍城天橋應該會非常樂意搭佢

另一邊廂都建議 98S 延長入工業區,應該會執到唔少客

至於 98C、98S 我諗行車時間太理想,康翠而家週末晏晝去深水埗都要55分鐘

土瓜灣旺角線:
93K 呢條線直接消失算吧啦,仲留佢係到獻世真係冇用

6F 都唔駛行上路,沙中線一開就玩完

95 縮短去旺角東站會令到康翠、四順冇車去油麻地佐敦,秀茂坪都會冇左快車去油麻地佐敦

尖沙咀線:
新 98D 同 98P 會令寶林冇左佐敦車,除非你推人上將隧轉車站,畢竟將隧本身都有 98D 同 296D 去佐敦

但係新 98P 係一個好嘅諗頭,如果寶林唔介意去佐敦要轉車,直去尖東嘅 98P 可以擴闊將隧轉車站個網絡

雖然作為康翠人私心係想樓下有條線直去紅磡站,但如果係嘅話,康城+坑口嗰條線可以跟215X出入尖沙咀,亦都考慮上一上紅磡站,坑口去佐敦就上隧道轉車站轉車 (康城有796P,嫌慢一樣上隧道轉車)

至於寶林,經佐敦嘅 98P 直接全日,來回程經寶林,康盛做總站,順便繼承 296M 康翠落寶林嘅轉乘優惠,寶林來往尚德由小巴代替

而其實最需要重組嘅係將南 796 系巴士線,如果 796P 全日加上沙中線開通,796X 可以改經啟德隧道、土瓜灣下路、紅磡繞道、尖沙咀西

再進一步配合康城入夥而有新資源,796P、796X 一齊縮短去將軍澳站,康城就由一條 797X 直出線代替 (康城直出觀塘線就會由九巴做),九龍城天橋至尖沙咀東之間跟 26 行上路去佐敦
 樓主| GZ4031 發表於 2018-5-4 00:49 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-5-3 22:39
逐組線講

觀塘線:

其實都係怕98A單做康城會頂唔住先做埋坑口圈, 因為一圈都算順路又唔慢

98B 咁行係怕原有乘客反對, 唔係既話大可以新都城梁潔華寶康就走
98S 其實諗左兩晚, 如果唔再兜寶林就會加多一兩架車比98C 做大佢, 係驚寶林話冇左隧道車出MK先咁玩, 唔係既話98S可以直接頌明走就得, 班次比我建議既再疏少少 (都係抽一兩架車比番98C)
98C 做埋寶林客既話一樣可以飛橋, 如果冇反對
95真係太怪, 佢行車真係太長, 所以先咁搞佢, 反正RPP都出左95 旺角特, 一心老九都想咁縮, 秀坪我果陣係諗住塞佢地去1A 13X, 當然真係慢左..., 順利一開波係諗住一炮塞去26, 不過都係包唔哂
唔係佢有流水客, 一早全日左條新98P就縮佢落寶達/上秀啦
93K 如果真係一句cut 而冇人反對就緊好, 問題係多年黎都有人阻住, 所以我先咁玩, 反正塞到人把口又做番原有想做既野, 放番2部車出黎都好, 到時真係少客咪扮下野話再改快d 唔停觀塘 (反正KT要快既有11X 15X 慢既有14 15), 直接行觀繞落下九龍灣Mega Box (老九果陣都plan過啦雖然好似ban 左), 停埋咪又跟297走, 齊齊九龍灣掠水, 又加快埋車程, 順手cut 多架車走, 最後沙中線就陰死埋佢
98P 其實咁做係expect 佐敦客二選一, 尖西/尖東落再行, 當然有轉車站就最好, 因為我發現尖東做總站太反智, 十字位塞起上黎, 試過215X 兜完尖咀, 我架11號碌完, 終於去到炮台街通番, 撞番架215X響九龍站

樓主| GZ4031 發表於 2018-5-4 00:51 | 顯示全部樓層
逐組線講

觀塘線:

最後就係行車, 早知係理想左, 都係執左好耐, 唔想好似無啦啦變車出黎 (咁多條290咩) , 先執到咁, 如果老九係肯因應康城加五架車既資源, 我大可以拉番鬆哂98C 98S 95M 既時間

95M咁行其實係預左唔算好好客, 不過想拉番起d 怕左98A甩班既客先開密少少, 繁時7 8分鐘其實同213M差唔遠
10598C 發表於 2018-5-4 01:09 來自手機 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2018-5-4 00:49
其實都係怕98A單做康城會頂唔住先做埋坑口圈, 因為一圈都算順路又唔慢

98B 咁行係怕原有乘客反對, 唔係 ...

其實以康城最終個size,係唔會做唔住,何況你都見296A一樣咁多人搭,康城清半將工唔會做唔住

98B我明白你嘅意思,但係確實寶仁樓掉頭入隧道真係同行山唔差得遠,咁倒不如直接上山,嫌慢嘅唔該走去地鐵或者10M

98S可以留繁時寶林隧道特班,當然班次就一定唔會再有而家咁多班架啦,有創意啲甚至可以下繁嗰啲隧道班次經寶林上康翠,確保客量,亦都多個選擇比康翠

但點都好,98S必須寶順路走

98C飛唔飛橋冇所謂

95上繁開特班我覺得九巴純粹想做多一水客,因為去程根本冇快過,下繁有咩用意就不得而知
而95我傾向都係飛走彩虹道,留轉乘代替

93K因為沿路已經有曬替代品(105、紅van、98A轉乘等等等等....),冇存在嘅必要,沙中線一開土旺都可以唔駛做

當時計劃嘅冇記錯係293,即93K拉落坑口,再縮短去坑口,但已經ban左

Megabox嗰到我有諗過將111踢出觀塘道,93K將軍澳道後經繞道落九龍灣,再行啟隧去尖沙咀
之後就冇詳細諗,當然有其他重組方案,呢個只係其中一個

我其後有時間可能會寫一次將軍澳重組,應該今次會連埋康城入夥呢個一齊玩,一次過重組埋將南
li1872903 發表於 2018-5-4 11:18 | 顯示全部樓層

逐組線講

觀塘線:

康城直出線淨係出到轉車站然後調頭入返康城得啦,要去九龍灣可以轉796p