hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [重出系列] 西貢區域性重組建議 [已有更新及聲明於第三 ...
開啟左側

[重出系列] 西貢區域性重組建議 [已有更新及聲明於第三頁]

S3BL100 發表於 2018-5-7 12:26 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2018-5-7 11:51
計車數太理想就真
試下用返實際班次,應該都拆唔到線

其實如果真係如樓主所願,93K 95M 296D 可以全部執笠的話,
係勉強夠車拆線的,當然執晒呢三條線難度有幾高就係另一個問題

同埋 98C 98D 各自一拆三,呢兩條線本身行車時間都唔係短,亦無明顯雙向客源,
而拆完之後無明顯減少行車時間,或者減少幅度對比全程行車時間的比例少,
所以要加好多車先拆得成,無客方向要投放不成比例資源回車,
加完咁多車之後會唔會出現供求失衡都係問題

當然應該好難差得過執笠果幾條線就真…

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2018-5-7 12:56 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-5-7 01:27
我計過,如果齋玩將軍澳北,係唔夠車玩,所以一定要成個將軍澳區域性搞重組,同埋目的係要善用將隧轉車站 ...

問題係,捆綁太多野一齊,一出事就全部拉倒。
而且我上面都話,區域重組已經名存實亡

搵小巴代巴士?近年除左果次爆條 22A 綠小代九巴 28A,同埋差D拉倒既 40 69A 之外,仲有咩成功例子?
當你知道 22A 果次發生咩事,同埋 69A 差D搞到小巴公司要上報館投訴,
我諗你就唔會咁口響講到咁易喇
(69A 到底發生咩事,我係知道的,但唔可以講太多,不過如果知道成件事時序,
同 69A 開辦後改過幾多次路,答案都呼之欲出)

跟你個框架,我會咁樣分組,咁改:

1. 93A/95M/98A

95M 執笠,同你一樣
98A 改行曉光街去觀塘碼頭,同你一樣
93A 亦同你一樣,但我會改編號 293A,以免混淆
之後 91A,黃大仙班去游早水既老人家我唔夠膽搞,與其加兩部車落 91 變 91A,
不如加兩部車落 298E 變 298A 做坑口轉乘,值搏率同難度都好過 91A 唔少

而 95M 取消前提係聯合醫院重建後有無障礙通道去寧波二中巴士站,
不過我會選擇拉埋 296M 去玩,一邊拉長一邊縮短,變成尚德 - 聯合醫院循環線,
3 部車 30 分一班,減一車

全組加埋,減 5 車

2. 93C/93E/97C

其實我係唔支持一開波就一拆三的,就算我傾向支持西九拆而唔係將軍澳段拆都好,
我都唔認為有需要一開波就拆全日

不過如果真係要拆全日的話,我會咁樣調整:

93C 寶林 - 奧運站,雙邊總站穩定班次,10 部車,基本班次 15,
上繁逆向、晚間逆向拉疏到 30,非繁少人方向亦要開 20
93E 寶林 - 美孚,去程觀繞後不停站直達太子站,回程花墟後不停站直達曉光街,
10 部車,基本班次 20,兩繁靠現時 98C 外來攝車拉到上 12 分一班
上繁逆向 20,非繁少人方向 20,晚間逆向拉疏到 30
(搵 93E 做觀青?咪玩啦,長沙灣行足成條長沙灣道,同地鐵重疊晒)
97C 康城 - 美孚,因為呢條係最無客量數據支持,所以只派 8 部車,基本班次 20 分一班,
上下繁同晚間逆向拉疏到 30 分一班,下繁回程靠 98C 現時外來攝車拉到上部分時間 15 分一班

留意呢度已經比起 98C 今日要用多 12 部車,
我要將逆向減晒落 30 分一班,呢個係一拆三的代價

另外,93C 以現時 98C 客量分布,其實未必好夠客,
我會再做D野,推 95 康翠客落 93C 度

包括 95 93C 對調回程旺角走線,93C 停先達,95 改停旺角道,
反正無左深水步的包袱,唔需要考慮經旺角道洗衣街走通常快過入菜街,
只需要考慮菜街上車可以唔受洗衣街塞車影響而更快走人,同埋站位方便更多旺角客

仲要將 95 一次過減兩部車,逆向又推埋落 30 分一班

於是旺角線派車數 +10

3. 搞完呢兩組,先到 98D。
一拆三,唔理想但我會收貨,尤其是加車數目最少。
但我會覺得,如果一拆三,坑寶線或坑口尾站線其中一條
係應該經尖東出入,而唔係經佐敦;
又或者,坑口尾站線改經九龍灣出尖沙咀,做返我當日

然後,逆向又係要減到 30 分一班,甚至上繁逆向唔開,盡量減少用車數

呢組我當住真係 +2 先,不過樓主你應該明點解我先前想開 98P 爬山經九龍灣,
至少下繁真係會有較明顯的雙向客源

4. 93K 照樣取消,派車數 -11

咁多組加埋,仲有 4 部車剩,到底點樣用來滿足居民要求有車去地他區的訴求,就係後話,
但我傾向做返 LAK2 當日建議,拆 88X,一次過做晒康翠 - 觀塘道 - 沙田/火炭,
當然最理想係沙田自己都幫手找數

5. 296 系

最後先到呢組,雖然 296D 將隧轉車站通左後,存在價值已經無乜,
不過成條無晒,我相信好難過到。
至低限度應該要留兩味,甚至非繁 30 分一班

我會傾向跟返我之前既做法,陰乾 296D,俾 296C 一拆二,
一條尚德九龍灣旺角維港灣,一條尚德觀塘道深水步半直通,
深水步段做晒成個填海區,尚德方向入埋西洋菜街,旺角後不停站直達九龍灣站,
做埋旺觀單向特快,值搏率會比起你條同地鐵完全重疊既觀深線 93C 多好多
li1872903 發表於 2018-5-7 13:37 | 顯示全部樓層
建議於秀茂坪道近巴士轉乘站連接電梯附近開闢巴士彎
係咪應該將軍澳方向都整埋同埋起天橋接駁巴士轉乘站?
 樓主| 10598C 發表於 2018-5-7 14:39 來自手機 | 顯示全部樓層

li1872903 發表於 2018-5-7 13:37
建議於秀茂坪道近巴士轉乘站連接電梯附近開闢巴士彎
係咪應該將軍澳方向都整埋同埋起天橋接駁巴士轉乘站? ...

咁當然雙向都有啦
796219M 發表於 2018-5-7 18:02 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-5-6 22:00
296A、轉乘797A,或者地鐵

796S已經證明將南觀塘線搞唔掂,而其中調景嶺站更加係觀塘線起點,所以好大機 ...

學796p咁行都無得做?
 樓主| 10598C 發表於 2018-5-7 18:56 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-5-7 12:56
問題係,捆綁太多野一齊,一出事就全部拉倒。
而且我上面都話,區域重組已經名存實亡

如果講話朝早班游水客,留返而家彩虹通道開出嗰班延長過去鑽石山已經得

再唔係退一步唔搞91,可以將97C拉落觀塘道,順手14X化條線,唯一就係康城車程偏耐

298E正如catasnopsis版友所言,拉出觀塘就等於倒走所有坑口地鐵轉乘客,除非你直程推人出去觀塘做接駁地鐵站,而五架車真係做到298A?

296M我一直最擔心係靈實醫院問題

93C、93E會全日拆線某程度係因為我做做下重組發現有十部車多出嚟所以先拆
如果93C唔全日拆,用14部車做觀繞旺深其實係冇問題,班次太疏真係唔得

講左296C先,我之前做重組嗰陣冇記起你296C個方案,所以如果比著係我,我直接用296C拆線換296D取消,反正要尚德總站上車可以搭296A轉298D (其中296A有加班)

所以如果講全個將旺,我會拆
93C 寶林-山路-繞道-九龍城-旺角-深水埗-美孚 14車
97C 康城-坑口-觀塘道-九龍城半直通-旺角-深水埗-美孚 13車
296C 尚德-觀塘道-太子道西天橋→/←亞皆老街天橋-深水埗-填海區 10車
296P 尚德-九商-太子道西→/←亞皆老街-旺角 8車

97C一次過做BBI線,同補返296C原本觀旺特快西行

至於尖沙咀線,我當初係有諗過尖東直出,但係問題係站位逆走,真係嫌98D都彌敦道慢,倒不如加返215X轉98D系路線轉乘優惠,或者繼續215X推人去觀塘轉車

93D我堅持行隧道其中一個原因係要做康翠隧道轉乘線
當然你重組將尖嘅方案可以順手踢111出觀塘道甚至取消106(似乎觀塘半山有冇聲音)

坑口我選擇彌敦道維持最密7.5分鐘一班嘅直達服務,尖東直達坑口就15~20分鐘一班,但同時比一條坑口直出線比佢地,但嗰條就唔去尖東,去尖西順便取代296D

而康翠就有基本15~20分鐘一班嘅彌敦道開線
寶林就維持服務,始終寶林我唔敢cut太多,同埋因為本身已經係最快,冇得再改快,相反坑口可以寶順路直出,有甜頭去cut一半直達尖東服務

我唔排除我稍候會再出一個revised版本,如果你唔介意我adopt你296C個拆線方案
 樓主| 10598C 發表於 2018-5-7 18:57 來自手機 | 顯示全部樓層

796219M 發表於 2018-5-7 18:02
學796p咁行都無得做?

康城兜到七彩...797A係比康城有直出線+隧道轉乘線
 樓主| 10598C 發表於 2018-5-7 18:58 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2018-5-7 11:51
計車數太理想就真
試下用返實際班次,應該都拆唔到線

佢實際收幾多我冇得計,我只可以用我而家有嘅資料去做,我計過啲時間基本上夠
796219M 發表於 2018-5-7 22:19 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-5-7 18:57
康城兜到七彩...797A係比康城有直出線+隧道轉乘線

我指播道、天晉、藍塘傲、調景嶺段
S3BL100 發表於 2018-5-7 22:48 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-5-7 18:56
如果講話朝早班游水客,留返而家彩虹通道開出嗰班延長過去鑽石山已經得

再唔係退一步唔搞91,可以將97C ...

其實由你拉 93E 去做觀深,再去到而家 97C 拉落觀塘道做半直通,成個 motivation 都有問題,
我唔知點解你會認為觀塘道需要多一條咁既線,況且運吉批唔批准觀塘道擺多條全日線都係問題

同埋 97C 你一炮擺 13 部車落去,又係唔太合理的,
因為坑口、康城先係最無客量數據支持的地區,就算要開都係基本班次 20 分一班。
你擺咁多資源落去,結果係令到被抽資源地區(尤其山上)可用資源減少。
佢地賺左 93D,甚至多左條 93E,但同時無左 95M 同 93K。
我同意 portfolio 好過而家唔少,但可用資源如果減少太多,會令到日後再重組、改善,變得更困難

反而 93C 93E 仲有更多客量數據支持,當然一拆三代價係拉疏晒班次,
尤其逆向差唔多全部要跌晒落 30 分一班,又係視乎點取捨。
但我覺得 93C 93E 至低限度應該要下繁甚至兩繁拆線

298E 變 298A,好似唔止得我一個提,其實以今日 298E 實際班次,
變 298A 去程兜半圈、回程兜全圈,做基本班次 20 分一班、繁時 15,並唔難,
坑口可以擺定時點,或者上繁留 298E 原線

另外再加多兩點我之前無諗到既野:

1.
97C 來回跑繞道,可能都要 9 部車先做到 20 分一班,
一係就要大幅延長逆向 30 分一班時段。
除左 93C+93E+97C 外,另一個選擇係 93C+97C+98C,
97C 做太子道西旺角循環,98C 坑口爬山,經太子道西/界限街去美孚,
至少唔擺咁多車行咁遠,有機會可以慳到一部車,而坑口爬山但飛站去美孚唔慢得過行隧道塞旺角

2.
同樣地,98D 一拆三條條都行咁遠,結果係會拉疏晒班次兼要投放大量資源,
如果想非繁唔出咁多車,可唔可以就咁 98D+98P 算數?
康盛同坑口各 15 分一班,寶林維持 7.5 分一班。
反正坑口已經賺左 298A 同 97C 尾站線,咁做唔見得唔合理。
一拆三又要條條都彌敦道,結果只會徒增巴士流量,
我知你殺左條 296D,but still...