hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [重出系列] 西貢區域性重組建議 [已有更新及聲明於第三 ...
開啟左側

[重出系列] 西貢區域性重組建議 [已有更新及聲明於第三頁]

JX9097 發表於 2018-5-9 12:42 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-5-9 12:35
但如果係冇資源底下,會唔會有兩條直出尖咀線同直出九龍城旺角深水埗線,加一條唔密嘅直出觀塘線會好啲? ...

其實91M轉乘主打都唔係for坑口, 而係清水灣道沿線只不過總站喺山下咁解啫 (再之後拉去寶林, 食埋298M就後話)

若然九巴肯開尖咀線/ 九西線加轉乘
其實觀塘線唔使開咁密一樣做到呢個效果
(even繼續由得大家坐102系)
仲可以貫切九巴用長途線去做轉乘, 食多幾蚊嘅"政策"tim
S3BL100 發表於 2018-5-9 22:42 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-5-9 07:11
我其實主要想知你點睇用91M食班BBI客
如果用91M代替嘅話,觀塘線就開20分鐘一班都冇所謂

其實用 91M 食 BBI 客係無問題架,去新界仲快過用 98A 轉

不過 91M 轉唔到 17 去何文田,所以都要留返一條觀塘轉乘線

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| 10598C 發表於 2018-5-9 23:11 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-5-9 22:42
其實用 91M 食 BBI 客係無問題架,去新界仲快過用 98A 轉

不過 91M 轉唔到 17 去何文田,所以都要留返一 ...

17呢啲九龍城線,97C做啦

既然有91M,又有97C到九龍城,咁298A求其開20分鐘一班都冇所謂,朝早加開坑口入將工嘅特別班次已經得
Phoenix 發表於 2018-5-10 12:46 來自手機 | 顯示全部樓層

91m轉27去旺角 ,無論係時間或價錢都完勝一程98c或用98a轉16
 樓主| 10598C 發表於 2018-5-10 14:09 來自手機 | 顯示全部樓層
Phoenix 發表於 2018-5-10 12:46
91m轉27去旺角 ,無論係時間或價錢都完勝一程98c或用98a轉16

去旺角同98C差唔多時間,但係平好多
而98A轉16,連山上人都唔會咁搭,坑口?算吧啦
Phoenix 發表於 2018-5-11 11:47 來自手機 | 顯示全部樓層

我覺得如果91M能解除十二米禁令,用ATENU爆上坑口道、舊電視城及壁屋三條大斜,車程會比已經半殘的歐三短躉及本來就冇力的短豬再快五分鐘!
fleetline 發表於 2018-5-11 21:32 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-5-7 23:09
新重組計劃如下:(只限九巴觀塘線、九巴旺深線及專線小巴,其餘不變)

九巴觀塘線:

用18架車將296C一開二, 倒不如留番8架車做296D.
而果條將軍澳兜到夠晒重口味796p仲要拉長, 點解唔諗方法減少將軍澳兜路情況?

將北去尖咀3條線明顯太多, 仲要條條開到咁疏, 到時變左隨時20分鐘先有一架車, 只會趕客.

97C亦冇需要停觀塘, 慳到的車足夠開條觀塘坑口線.

儲錢
 樓主| 10598C 發表於 2018-5-11 22:34 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2018-5-11 21:32
用18架車將296C一開二, 倒不如留番8架車做296D.
而果條將軍澳兜到夠晒重口味796p仲要拉長, 點解唔諗方法 ...

將隧轉車站開左之後296D除左站位根本冇優勢,收貴796P兩蚊,但係時間上完全同796P冇分別,又唔係密,要嚟做咩?

真係唔想行出去,仲可以搭296A去將隧轉車站轉尖沙咀線,去九龍站仲有新嘅796X

將北三條線都係聯合班次做,分別93D、98D尖沙咀方向最密7.5分鐘一班到寶林,98D、298D尖沙咀方向坑口聯合最密7.5分鐘一班,回程亦然

如果你有睇上面嘅討論,應該睇到我最尾將97C改返上繞道,298E踢出觀塘,開20分鐘一班

但我唔認為飛走觀塘可以足夠開一條 小區+坑口-觀塘線
fleetline 發表於 2018-5-11 23:09 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-5-11 22:34
將隧轉車站開左之後296D除左站位根本冇優勢,收貴796P兩蚊,但係時間上完全同796P冇分別,又唔係密,要嚟 ...

轉車站原意係叫人去轉車而減少巴士兜路, 而建議大體上都係做緊E樣野,
但我諗唔明點解796p要玩兜更多路.
我想講重點係796p是否兜過頭, 而家都要超過30分鐘先到將軍澳尾站,
入埋工業村繁忙時間隨時行足一個鐘都出唔到將軍澳.
派得10架車行, 行車時間又有番咁上下長, 班次好大機會差過296D.
到時堆客車都上唔到咪又趕客搭鐵.

將北三條線都係聯合班次做, 不過尖沙咀去坑口都好難夾時間.仲有, 有298D, 坑口人會坐98D?
儲錢
 樓主| 10598C 發表於 2018-5-11 23:31 | 顯示全部樓層

fleetline 發表於 2018-5-11 23:09
轉車站原意係叫人去轉車而減少巴士兜路, 而建議大體上都係做緊E樣野,
但我諗唔明點解796p要玩兜更多路.
我 ...

延長796P入去只不過係賬面上冇左796X比一條線入工業邨,實情係入工業邨定入環澳路掉頭入康城站,距離同時間都一樣,冇分別

至於怕兜嘅,大可以坐車上將隧轉車站再轉車,始終唔可以攞走人地有嘅直車

98D同298D,都係嗰句維持直車,亦都比人隨便上一架送去將隧轉車站,坑口亦都唔需要硬食最疏20分鐘一班嘅尖沙咀線,可以有最密7.5分鐘一班嘅尖沙咀線

又係嗰句,唔想兜寶琳?隧道口見