hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [重出系列] 西貢區域性重組建議 [已有更新及聲明於第三 ...
開啟左側

[重出系列] 西貢區域性重組建議 [已有更新及聲明於第三頁]

fleetline 發表於 2018-5-12 07:11 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-5-11 23:31
延長796P入去只不過係賬面上冇左796X比一條線入工業邨,實情係入工業邨定入環澳路掉頭入康城站,距離同時 ...

你說唔可以攞走人地有嘅直車, 不過你而家正正就係攞走人地直車.
98D果part, 當坑口已有觀塘線和旺角線直出轉車站,
我唔覺得尖咀線有需要全日咁做.
坑口有更快298D, 跟本唔駛98D, 亦無需要轉車站見.
而家咁做只會搞到98D變成一條可有可無路線.

另外你有一個極大死點, 就係將軍澳站以南一帶新屋苑,
直出轉車站佢冇, 加線又冇, 留底的只有兜尚德再兜調景嶺,
或者兜調景嶺再兜尚德的路線.

儲錢
 樓主| 10598C 發表於 2018-5-12 08:58 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2018-5-12 07:11
你說唔可以攞走人地有嘅直車, 不過你而家正正就係攞走人地直車.
98D果part, 當坑口已有觀塘線和旺角線直 ...

我而家邊到有攞走人直車?尚德?佢地已經有796P坑口去尖東依舊可以搭98D一程過,我留佢係到根本係為免議員嘈冇車去尖東要轉車

298D直出又如何?開15~20分鐘一班,疏過而家98D一倍,我開返一條快一條慢聯合7.5分鐘好合理
況且冇左98D得返93D同298D,你又會話尖西尖東好難聯合班次架啦,咁你到底想點啫

我講左好多次,98D嫌兜寶林,咪落轉車站囉,冇人迫你要搭佢入坑口喎,但如果你唔想轉車,又唔想等車,咪搭98D一程入坑口囉

當然如果你咁唔喜歡98D入坑口,將佢改做去康翠我無任歡迎,仲非常好添

至於將軍澳南,根本唔係死位,最多只係冇改善

你根本冇野講搵野嚟講,唔好死撐啦
fleetline 發表於 2018-5-12 18:21 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-5-12 08:58
我而家邊到有攞走人直車?尚德?佢地已經有796P坑口去尖東依舊可以搭98D一程過,我留佢係到根本係為免議 ...

而家296D+796p早繁夾埋用15架車行, 而家cut左條短留番條長用10架車搞掂?傻既都知到時cut班cut到上都上唔到.
仲有新巴名義上得694慳到一架車, 不過你要佢796p全日又開797A, 邊有咁多資源?

既然有資源開條本身開條同現有路線重疊且客量唔高296P全日, 點解唔留296D?

98D好似好為乘客著想, 不過到時只會變成290/290A咁, 班坑口客唔會上98D.

儲錢
 樓主| 10598C 發表於 2018-5-12 20:47 | 顯示全部樓層

fleetline 發表於 2018-5-12 18:21
而家296D+796p早繁夾埋用15架車行, 而家cut左條短留番條長用10架車搞掂?傻既都知到時cut班cut到上都上唔 ...

留返98D係到比坑口都話唔為坑口居民著想?荒謬
而家290、290A一樣有將軍澳人上,啲人見到下一班原來都係差唔多時間到,早啲上車好過係條街到食廢氣

再者,而家290、290A一開線已經係分快慢線,98D本身要兜寶林,而家我將其中一條提速,係服務提升,我唔明點解可以比你講成害左坑口居民

我估唔到你寧願要一條疏嘅直出線,都唔想要一個密啲但一快一慢嘅線,仲指責服務提升係損害居民利益

我講左好多次,唔想兜寶林,唔該上隧道轉車站,入坑口好大程度上係為咗議員通過

至於796P、296D,請問而家用咁多車多唔多人搭?坐唔坐得爆?唔得吖嘛,咁善用資源擺係其他地方有咩問題?

296D係796P嘅競爭底下完全冇優勢,根本唔應該再存在,用296C提速、296P直達九龍灣旺角一換一非常合理

你眼看尚德就少左9部車係296D到,得返796P係到,事實係796P未來已經開緊半全日12~20,未來遲早會正式全日,用車根本唔需要擔心

尚德仲可以上隧道轉車站轉車,以現時98D客量根本容納到班唔想行嘅尚德客,仲未計到時候796X會去埋尖西食296D部分乘客,根本就唔係你所講咁少車服務去尖沙咀班人

死撐就死撐啦,認左去啦
fleetline 發表於 2018-5-13 08:53 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-5-12 20:47
留返98D係到比坑口都話唔為坑口居民著想?荒謬
而家290、290A一樣有將軍澳人上,啲人見到下一班原來都係 ...

我想問下290A將軍澳有幾多客上車去荃灣?
一向都覺得這一招唔work, 堆客普遍會企多陣等快車,
留98D真係為左塞住議員把口.
不過成條296D抽走你又唔擔心議員反對?

而家296D和796p繁忙時間兩者均有提供服務,
不過繁忙時間我唔見得296D客量低, 296D繁時真係坐得爆,
特別下繁好多時山谷道和國際展貿都上唔到車,
反過來要等796p打救.

296P去旺角時間同296C相若, 有資源不如先加強296C班次,
不過最實際都係留番條296D.

儲錢
 樓主| 10598C 發表於 2018-5-13 09:53 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2018-5-13 08:53
我想問下290A將軍澳有幾多客上車去荃灣?
一向都覺得這一招唔work, 堆客普遍會企多陣等快車,
留98D真係為 ...

我每個禮拜都會搭290,嗰個站係分開290、290A排隊,每次有290A嚟,排緊290嗰班人都會走過去搭290A,除非見到290有加班車嚟緊

290會有人特登等其中一個原因係有加班車,冇嘅話絕大部分嘅人一定見車上車

296D、796P從來都唔覺得爆,本身已經有剩餘運載力,再者仲有93D、98D、298D,肯定夠載

296D我用296C提速、296P全日作為交換,而296C個方案我係參考S3BL100版友嘅方案,再稍微改動

去深水埗快左、有一條線去九龍灣同專去旺角,無謂資源重疊,何況仲有轉車站做後援,我相信尚德議員唔會反對
fleetline 發表於 2018-5-13 10:39 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-5-13 09:53
我每個禮拜都會搭290,嗰個站係分開290、290A排隊,每次有290A嚟,排緊290嗰班人都會走過去搭290A,除非 ...

290我就好小坐, 坐親主要都係當區內接駁線咁坐,
不過我又唔覺290A到有好多人由290走去坐290A,
而290A往荃灣方向在將軍澳區客量亦反映了.

多一條去旺角同九龍灣, 但冇左條去尖沙咀及高鐵站, 我係議員就唔會比你過,
你要知道尚德本身有車去旺角同九龍灣, 多一條其實冇乜大用途,
而296P客量, 及小巴110非繁客量, 全日真係冇咁既需要.
去深水埗快左係吸引架, 不過冇左條去尖沙咀代價太大.

你成日講叫新巴做, 新巴自己都冇車同你玩,
而家796p開多幾班, 796x就同你減班,
要新巴半全日條796p, 咪再減下796x班, 橫掂796x冇競爭,
796p全日?你預左796x 30分鐘一班, 不過到時東西線都開左.
再睇下798, 你話冇客又唔係, 只是佢睇中798冇乜競爭, 咪有車都唔加比你.
儲錢
S3BL100 發表於 2018-5-13 12:08 | 顯示全部樓層

我應該係第一個提出將 296C 一開二的,
不過我當時個方案,係 296P 全日來回亞皆老街去大角咀、296D 斬走逆向無客時段兼非繁 30 分一班,
同時 296A 減 1-2 部車

不過咁,將隧轉車站啟用後,想條條線都原封不動,根本係無可能;
而 296D 係九巴咁多將隧線入面,客量幾乎最差,兼且幾乎完全可以用 BBI 替代,如果要搞,一定搞佢先

望下屯門轉車站啟用後,66 執笠,59A 非繁有緣人班次,
全部都係地區仲有反對聲音下,以轉車站作為理由,強行去做,
仲要呢兩區咩都換唔到返來,屯碼區咁多人,依然連尖咀或者旺角特快都無

相比之下,如果做低 296D,可以換到 296P 全日兼 296C 提速,
有返咁多部車,無收起,已經比起其他區的遭遇好好多

296P 全日,再加 296C 西行提速,並唔係完全無吸引之處,
事實亦有戰略意義,例如可以做將隧轉車站往來大角咀

而且,我好相信,居民角度,與其 296D 796P 重疊,去一樣既地方,
不如換一條線去第二度,樓下有直達車去多幾個地方仲好

296D 我認為有條件留兩味單向,但我都幾相信官方出來的方案,好大機會真係變兩味,
甚至成條取消,馬死落地行,叫價叫到盡,亦唔係唔可能
fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| 10598C 發表於 2018-5-13 12:28 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2018-5-13 10:39
290我就好小坐, 坐親主要都係當區內接駁線咁坐,
不過我又唔覺290A到有好多人由290走去坐290A,
而290A往荃 ...

290、290A兩條線過完寶林好多時候都唔夠20個人,有都等於冇,將軍澳山下根本唔可以作準,寶林至彩雲之間先可以作準

而事實係我搭親咁多次290,只要有290A嚟,大部分人都會過檔過去

啊大哥,我有陣時真係想問你係咪傻架
796X我改經啟隧去土瓜灣下路,再去尖西同九龍站
298D係經彌敦道去尖西
尚德本身可以過馬路搭796X,又或者係總站搭296A/C/P幾飛上隧道轉車站轉298D

296P當時S3BL100版友建議係去維港灣,如果跟佢嘅建議做雙向客源,而非去旺角循環我冇異議,只係我一直極怕大角咀,成日都覺得啲線擺得入去就唔駛旨意攞返出嚟

去深水埗快左,門口仍然有一條彌敦道+尖東線,仲有一條土瓜灣下路+尖西線,唔想過馬路甚至有得上隧道轉車站轉車,我唔明資源重疊有咩好處

新巴用車,麻煩去睇2018~2019 RDP,已經寫到明2019年第三季796P會有10部車,開12~20分鐘一班,796X會有13部車,開7~25分鐘一班

廢話我都唔想再講,不過唔該唔好塞字入我口,我冇講過796X要落30分鐘一班

仲有,嚟緊沙中線通車,新巴點都減一批車出嚟啦,甚至當時南港島線通車都有車剩出嚟啦

樓主| 10598C 發表於 2018-5-13 12:42 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2018-5-13 12:08
我應該係第一個提出將 296C 一開二的,
不過我當時個方案,係 296P 全日來回亞皆老街去大角咀、296D 斬走逆 ...

多謝你幫手解釋,事實的確係296D太多替代品,我連九巴新巴去尖西嘅線都各有一條,再採納296C、296P去補償尚德已經做得好足
296D係同796P嘅競爭底下,速度一樣,價錢就差兩蚊,起碼而家唔駛重疊,換返條唔同且有用嘅線返嚟

以官方嘅慣性做法,如果補到尖西一段,隨時直接取消296D