hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 青衣政客在香港01控訴政府的青衣通宵交通政策 ...
開啟左側

[報刊新聞] 青衣政客在香港01控訴政府的青衣通宵交通政策

kingprowm 發表於 2018-5-7 11:38 | 顯示全部樓層

如果去維園行花市,返青衣都居然冇通宵巴士,都要人保鐵,完全保鐵保上腦,過晒火
williamau 發表於 2018-5-7 12:20 | 顯示全部樓層
既然九巴唔肯將N41X行足全晚就應該俾綠小做
由尖咀掃到旺角我唔信唔夠客
kingprowm 發表於 2018-5-7 13:21 來自手機 | 顯示全部樓層
williamau 發表於 2018-5-7 12:20
既然九巴唔肯將N41X行足全晚就應該俾綠小做
由尖咀掃到旺角我唔信唔夠客

同意!既然巴士公司做唔掂,不如交小巴做,通宵服務向來都係小巴比較切合乘客需要

政府對青衣行高度保鐵政策,但東涌線班次和服務水平又唔見得好,很多時衰到一班東涌線既車在荔景等上兩班荃灣線的客才開車,浪費時間
 樓主| 238X 發表於 2018-5-7 13:23 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2018-5-7 10:49
青衣有N21、N21A特快都夠啦

第二篇引文的部份圖片已提及 N21 / N21A 覆蓋不足,請爬文,謝謝
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
ate214 發表於 2018-5-7 13:24 來自手機 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2018-5-7 11:31
畀紅van入青衣,起碼開到旺角同灣仔線。

為左封絕紅小進入大嶼山既機會
呢個紅小禁區應該到屯赤開通為止都唔使旨意過到
ricky 發表於 2018-5-7 13:52 | 顯示全部樓層
ate214 發表於 2018-5-7 13:24
為左封絕紅小進入大嶼山既機會
呢個紅小禁區應該到屯赤開通為止都唔使旨意過到 ...

大嶼山未有陸路出入市區,青衣都係紅van禁區啦。
前荃葵青區居民
Quanta 發表於 2018-5-7 14:10 來自手機 | 顯示全部樓層

拎青衣同將軍澳或者其他區比,你又唔望吓青衣人口少過人哋幾多?自己區就要停正條邨先計,其他區就到一part就計落去話人哋好
ma212223 發表於 2018-5-7 14:52 來自手機 | 顯示全部樓層
mtrA279-262 發表於 2018-5-7 11:09
其實如果紅頂可以入青衣我諗一早已經解決咗個問題
依家無綠頂做,巴士又兜到傻 ...

其實個個講到搭N241會兜到死咁,
事實上九巴網站估計,
42A九龍中央郵局要40.5分鐘,
N241都係48.2 分鐘仲要上埋長宏。

深夜需求小,
行車時間慢10分鐘都唔夠,
我覺得絕對合理。

至於明明唔夠客又話要開小巴線嘅,
一係公平小小,
少咗嘅客可以相應減班囉,
到時每3班N241,
得一班入青衣,
其餘兩班一班做美孚調頭
第二班就荔景北/葵芳調頭
慳返4-5部車去配合少咗嘅乘客同車費
williamau 發表於 2018-5-7 15:03 | 顯示全部樓層
ma212223 發表於 2018-5-7 14:52
其實個個講到搭N241會兜到死咁,
事實上九巴網站估計,
42A九龍中央郵局要40.5分鐘,

48分鐘一定吹大左
我試過好多次快富街上車都成粒鐘先到長安
我敢肯定開小巴線跟N41X行法一定夠客, 好多人唔太想搭泥鯭的但係焗住搭架

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
leo_ku + 1 + 10 秒殺離地巴士迷膠論

查看全部評分

kingprowm 發表於 2018-5-7 16:01 | 顯示全部樓層

williamau 發表於 2018-5-7 15:03
48分鐘一定吹大左
我試過好多次快富街上車都成粒鐘先到長安
我敢肯定開小巴線跟N41X行法一定夠客, 好多人 ...

油麻地去青衣用 N241 行法根本冇可能 48 分鐘行完,尖沙咀至旺角一段站站都有上有落,只能在前門先落後上,極花時間,深水埗至美孚一段仲要行元州街,勁多燈位,美孚巴總又智障行法,轉一個圈,然後又浪費時間上埋荔景才到青衣環島遊