hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 麗港城總站和路線數問
開啟左側

[問題] 麗港城總站和路線數問

love_kmb 發表於 2018-5-7 23:03 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-5-7 22:50
咁講,其實麗港城大部分人都係搭地鐵,去旺角觀塘線一程過,去深水埗地鐵都只不過轉一程,地鐵市佔率真係 ...

其實69A真係可以入得旺角深小小,以旺角最多人地方黎講,而家擺旺角警署可能只係拉到亞皆老街以北帶既客。亞皆老街以南既好可能都費事行落番鐵。

其實我自己計過,219X個case幾怪,佢非繁客量就算唔高,但點都高過一架小巴載客量。除非開條好密既小巴線,但都仍然有啲營運上既缺點比唔上用15分鍾一班巴士,繁時更唔駛講,小巴解決唔到。
S3BL100 發表於 2018-5-7 23:04 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-5-7 22:50
咁講,其實麗港城大部分人都係搭地鐵,去旺角觀塘線一程過,去深水埗地鐵都只不過轉一程,地鐵市佔率真係 ...
我只係覺得如果69A可以簡單咁落一落旺角(eg 快富街小巴站)其實已經差好遠

69A 應該無得再深入旺角,因為一開波果陣小巴公司已經自知
要入旺角心臟地帶好難,為左得到運吉首肯
而自行作出讓步,入太子站刷邊都叫做做到旺角

反而係條 69,講左好幾年要落九龍灣,到今日都未做到,唔知發生咩事。
不過呢幾年間多左行車路線相似或重疊的綠小 88、城巴 22,而家仲要多條油麗兒童醫院綠小招標,
我就真係唔知運吉玩緊咩花樣喇

fb.com/scientisthk2usa/
love_kmb 發表於 2018-5-7 23:07 | 顯示全部樓層
Quanta 發表於 2018-5-7 23:00
茜發道地皮日後會有新增人口,
但佢地行去藍田站仲近
似乎得 219X 客量會略為受惠

其實至多無咩客量增長,唔駛用到到負面咁灰既。如果(真係如果)起得番海濱公園,都可能有人搭既。
love_kmb 發表於 2018-5-7 23:11 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2018-5-7 23:04
而自 ...

麗港城個區議員都好似已經放棄咗爭取咁,已經好耐無提過69改九龍灣單野,可能佢自己都打算下屆唔再選。
S3BL100 發表於 2018-5-7 23:14 | 顯示全部樓層
love_kmb 發表於 2018-5-7 23:11
麗港城個區議員都好似已經放棄咗爭取咁,已經好耐無提過69改九龍灣單野,可能佢自己都打算下屆唔再選。
...

問題係呢單野係小巴公司自己提出,提出左好幾年先至正式入紙,入完紙已經成年半都無聲氣,我真係唔知到底運吉玩緊咩
fb.com/scientisthk2usa/
paul2357paul 發表於 2018-5-7 23:18 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-5-7 23:04
而自 ...

送俾紅頂做就可以入到旺中/旺南
love_kmb 發表於 2018-5-7 23:24 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2018-5-7 23:14
問題係呢單野係小巴公司自己提出,提出左好幾年先至正式入紙,入完紙已經成年半都無聲氣,我真係唔知到底 ...

其實當初公布嗰個走線都唔靚,又行啟福道又偉業街天橋
其實我覺得第時承啟道通咗,可以做到九龍灣特快出番傲雲峰。新蒲崗客交埋比69A。

ky927 發表於 2018-5-7 23:26 | 顯示全部樓層
796219M 發表於 2018-5-7 21:52
我驚咁會無埋尖沙咀d客

我又唔係咁睇,其實宜家28都保持到客量。往尖沙咀落下路做埋黃埔其實可以,不過回程就上返橋。

非繁20個人大把線係咁啦。
love_kmb 發表於 2018-5-7 23:31 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2018-5-7 23:26
我又唔係咁睇,其實宜家28都保持到客量。往尖沙咀落下路做埋黃埔其實可以,不過回程就上返橋。

非繁20個 ...

219X曾幾可時都入過蕪湖街上紅磡繞道出番梳士巴利道。
不過呢條線尖東客有一定比重,如果入黃埔好可能因小失大。
10598C 發表於 2018-5-7 23:43 | 顯示全部樓層

love_kmb 發表於 2018-5-7 23:03
其實69A真係可以入得旺角深小小,以旺角最多人地方黎講,而家擺旺角警署可能只係拉到亞皆老街以北帶既客 ...

69A而家呢個位真係太邊皮,我諗佢地心態真係有一個得一個,同埋始終太子站都係入左偏旺區,算係咁,鬼叫麗港城地鐵圍城咩
我講小巴嘅意思係如果再開新線,以小巴呢種全座位、好似小型豪華巴士咁樣,會比較適合麗港城呢啲中產地區