hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 麗港城總站和路線數問
開啟左側

[問題] 麗港城總站和路線數問

10598C 發表於 2018-5-7 23:48 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2018-5-7 23:04
69A 應該無得再深入旺角,因為一開波果陣小巴公司已經自知
要入旺角心臟地帶好難,為左得到運吉首肯
而自 ...

咁就要睇下運吉會唔會用已有地鐵,或者旺角擠塞ban啦

69其實以麗港城居民角度,延長去土瓜灣係最實際,當然呢個可能係沙中線開通之後又係另一個講法,或者可以入完九龍灣再去機隧去土瓜灣

但係連入九龍灣都唔比就真係唔知佢想點
love_kmb 發表於 2018-5-7 23:53 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-5-7 23:43
69A而家呢個位真係太邊皮,我諗佢地心態真係有一個得一個,同埋始終太子站都係入左偏旺區,算係咁,鬼叫 ...

69A而家除咗兩繁算係客量唔錯,但非繁好睇運。
試過四、五點搭出太子,有一次可以得兩個客上繞道出到太子,
早幾日搭又可以坐滿19人上繞道,再執多11個$5.5客。
ky927 發表於 2018-5-8 00:19 | 顯示全部樓層
love_kmb 發表於 2018-5-7 23:31
219X曾幾可時都入過蕪湖街上紅磡繞道出番梳士巴利道。
不過呢條線尖東客有一定比重,如果入黃埔好可能因小 ...

行黃埔紅繞都上得紅磡車站落返尖東。

唔係要攞野拗嘅,不過真心覺得東九廊最塞個幾個鐘係最多人坐,咁不如行下路穩定返時間。一來返車快啲,二來唔塞車就同地鐵落尖咀嘅時間拉遠對比。
tunghang 發表於 2018-5-8 01:38 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2018-5-8 00:19

唔係要攞野拗嘅,不過真心覺得東九廊最塞個幾個鐘係最多人坐,咁不 ...

行東九廊飛走曲街,塞極都有個譜
如果話行下路停燈停站都快過行東九廊到理工,就太誇張
下路而家又多貨車同旅遊巴,路況都唔算十分理想
天空之神 發表於 2018-5-8 09:50 來自手機 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2018-5-8 00:19

唔係要攞野拗嘅,不過真心覺得東九廊最塞個幾個鐘係最多人坐,咁不 ...

感覺問題,公路就算塞都比人快過行下路既感覺

其實厲鬼城阻頭阻勢都唔係一朝一夕既事
621 回程太????,又唔比延長(個人認為回程經觀繞直插九龍灣效果更佳)
40 根本係擺總站
219x 村巴線黎

想做大根本好難
.
EX-TL 發表於 2018-5-8 10:11 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-5-7 22:50
咁講,其實麗港城大部分人都係搭地鐵,去旺角觀塘線一程過,去深水埗地鐵都只不過轉一程,地鐵市佔率真係 ...

觀塘站B出口同藍田站D出口相比, 前者有商舖, 後者一路有瓦遮頭, 麗港城普遍去藍田站係較近, 即使要行斜路+長電梯.

但一期行去觀塘站近乎一條平直路, 麗港公園同翠屏河公園之間偉發道過馬路班人, 觀察下佢地去向, 十個有八個都係直行成業街, 逆向人流都一樣係由成業街入黎.

不過呢班人有幾多係直接上埋地鐵站搭車, 唔清楚, 因為有人會在成業街hea下食下早餐先.

四期去荃灣搭219X尖東站或69A太子站轉鐵, 係比你直接行上地鐵站搭地鐵迂迴, 但係真係快喎, 四期(偉業街)行到去藍田站, 點快起碼要用12-15分鐘, 跟住嗰條漫長鐵路線, 悶到抽筋, 又唔係特別快, 不過近如一期行出成業街公園搭40直出駿業里, 客量又係咪標青呢, 呢點絕對有保留.

以上都係將麗港城分開一期期黎講, 而綜合番成個城去計, 藍田站搭鐵的市佔率非常高係事實, 69系客量比起以前只得69出九龍城係明顯進步, 219X係平穩發展, 23系... 同十幾年前相比好似少左車出觀塘, 唔知係咪我錯覺.

621東區走廊回程塞車, 客量唔集中, 但去程客量算對辦.

40經觀塘碼頭慢, 但撇除呢個因素, 其實麗港城係咪嘔到咁大客量出黎做黃大仙 長沙灣 葵涌 荃灣?

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
796219M + 10 多謝分享

查看全部評分

YY487 發表於 2018-5-8 11:04 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
nokia_hk_fans 發表於 2018-5-8 11:49 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2018-5-8 11:04
人哋議員一早話過 621 回程可以經觀繞延長去九龍灣啟業
係巴士公司自己唔肯做
...

RPP個方案係641回程繞經麗港城,取消621下繁
但好似係因爲啓德居民反對車程增加,所以成唔到事
love_kmb 發表於 2018-5-8 12:05 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2018-5-8 10:11
觀塘站B出口同藍田站D出口相比, 前者有商舖, 後者一路有瓦遮頭, 麗港城普遍去藍田站係較近, 即使要行斜路 ...

不論係23B/23M, 相比10年前的確少咗好幾架車抽咗去24系嗰邊。
其實麗港城咁多條路線,如果以呢10年計,除咗23系比以前少咗客其實條條路線都無少咗客路,部分其實有增長。
好似219X多咗唔少碼頭宏利客。40下繁都可以有十幾個麗港城客。
rollywang1022 發表於 2018-5-8 13:10 | 顯示全部樓層

love_kmb 發表於 2018-5-8 12:05
不論係23B/23M, 相比10年前的確少咗好幾架車抽咗去24系嗰邊。
其實麗港城咁多條路線,如果以呢10年計,除 ...

呢間小巴公司,司機態度差、車廂污糟、脫班超載樣樣齊

有次在油塘等車,等30分鐘先黎第一班車,走廊坐咗4個人
再等20分鐘先黎第二班,滿座飛站

出觀塘條綫嘅車都叫新啲,起碼有幾架有頭枕安全帶

不過自從觀塘重建,裕民坊越黎越少野行,自然少人出去
加上觀塘道咁塞,繁忙時間行路出觀塘仲快過搭佢