hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 麗港城總站和路線數問
開啟左側

[問題] 麗港城總站和路線數問

JX9097 發表於 2018-5-8 13:13 | 顯示全部樓層

nokia_hk_fans 發表於 2018-5-8 11:49
RPP個方案係641回程繞經麗港城,取消621下繁
但好似係因爲啓德居民反對車程增加,所以成唔到事
...

就咁將641拉入去麗港城啟德梗係反對

但若果巴士公司肯畀些少甜頭
例如延長服務時間, 整條641X
相信阻力會冇咁大
jpoon 發表於 2018-5-8 14:58 | 顯示全部樓層
796219M 發表於 2018-5-7 22:06
仲話唔差,非繁隨時唔夠廿個客

非繁返麗港城方向肯定唔只咁少
http://jpoon9394.blogspot.com/
jpoon 發表於 2018-5-8 15:02 | 顯示全部樓層
love_kmb 發表於 2018-5-7 23:31
219X曾幾可時都入過蕪湖街上紅磡繞道出番梳士巴利道。
不過呢條線尖東客有一定比重,如果入黃埔好可能因小 ...

而家要咁cut兩條線可能仲難,尤其早繁入紅隧塞車,唔知要等幾耐先入到蕪湖街
http://jpoon9394.blogspot.com/
EX-TL 發表於 2018-5-8 16:00 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2018-5-8 14:58
非繁返麗港城方向肯定唔只咁少

假日客量會平均過平日, 平日非繁回程低迷起上嚟真係小巴都夠, 特別係10-14呢四個鐘頭, 但只係佔日中好少時間.

如果將麗港城-尖沙咀-麗港城當成係一個單咁睇, 客量係未至於太差, 差嘅話唔會多年來大部份時間開15分鐘一班.
 樓主| 796219M 發表於 2018-5-8 22:28 來自手機 | 顯示全部樓層
路線5: 如麗港城商場有個九巴$2特惠機,會唔會吸引倒多d人搭巴士而唔係去保鐵呢?
n281 發表於 2018-5-8 22:57 | 顯示全部樓層
當 年 九 巴 本 來 計 劃 將  1 1 D  延 長 至 麗 港 城
後 來 延 長  4 0

原 因 好 簡 單
因 為 40 收 費 最 貴
好 過 蝕 做 219M (同小巴爭生意)
10598C 發表於 2018-5-8 23:11 來自手機 | 顯示全部樓層

796219M 發表於 2018-5-8 22:28
路線5: 如麗港城商場有個九巴$2特惠機,會唔會吸引倒多d人搭巴士而唔係去保鐵呢? ...

其實九巴獨營線而又多人搭嘅得一條219X,呢條線本身麗港城居民都樂於搭,九巴唔需要為219X整特惠機

至於40,改線之前都叫做有九龍城獨市位+去深水埗嘅乘客
改線之後對於麗港城同條鐵冇乜分別,但對於麗港城又唔係快過地鐵,自然少左人搭
佢地寧願全程保鐵,或者搭69A出去轉紅色線,或者搭小巴出觀塘轉紅van
但九巴都唔見得會為一條40而整特惠機

除此以外基本上已經冇九巴獨營線...
 樓主| 796219M 發表於 2018-5-8 23:12 來自手機 | 顯示全部樓層
雖然69有傳過蝕緊錢,但係如果經九龍灣商質區,有行街客幫補下,客量應該 ok 嘅
 樓主| 796219M 發表於 2018-5-8 23:16 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-5-8 23:11
其實九巴獨營線而又多人搭嘅得一條219X,呢條線本身麗港城居民都樂於搭,九巴唔需要為219X整特惠機

至於 ...

都應該可以吸引倒麗港城居民去成業街公園塔長途線,而且對40唔多唔少都會有d幫助
rollywang1022 發表於 2018-5-8 23:33 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-5-8 23:11

至於 ...

我唔同意麗港城居民會保鐡唔搭40 wor

巴士一程過,喺正屋企樓下,有位坐,舒服啲又平啲;
地鐵要同人逼,太子轉車又無位坐,亦唔係話快好多,净係行上地鐵站都要10-15分鐘啦

40少麗港城客應該係因爲需求細,而唔係俾地鐵搶走啲客