hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【連繫玫瑰園二十載】機場-港島A線大重組 ...
返回列表 發新帖
開啟左側

【連繫玫瑰園二十載】機場-港島A線大重組

樓主| w061327a 發表於 2018-5-8 12:20 | 顯示全部樓層

JH_LE4612 發表於 2018-5-8 05:59
首先,3A得幾班,整 3A 轉 A10/A17 BBI作用唔大,當然嗰條路得 A10係全日線,我都未冧到點解決。其次,我唔 ...

其實當初我曾經考慮過A13以興華為尾站,但係考慮到柴灣斜將會失去機場巴士服務,於是考慮將A13延長至筲箕灣/阿公岩。但係因為有A12,所以A13對筲箕灣完全唔吸引,又考慮到明華大廈重建後有一定需求,於是就決定以阿公岩為尾站,順便服務嗰區,令住係嗰度嘅人唔使拉行李到筲箕灣總站。

你建議A13以杏花邨為總站其實都可行,一樣服務到成個區。

杏花邨為總站走線(經阿公岩版):
https://goo.gl/maps/WBPiCBRcrC12

但係當初之所以考慮以阿公岩為尾站,係因為考慮到小西灣/杏花邨往機場嘅需求遠比阿公岩/柴灣斜/興華多,希望可以挽回小西灣客源,同有效吸納杏花邨客源。

A15對跑馬地居民的確冇A17方便,而對於寶馬山客我亦同意係兜,可能會好似現有A12小西灣/現有A10海怡半島咁樣好少客。我相信半山有一定需求,但係如果即刻分拆成兩條線各自服務東西半山,我覺得可能客量未必足以支撐。所以建議A15好似A10初期咁比較兜,嘗試吸納多啲客源,視乎西半山/跑馬地需求後再考慮是否拆線。

如果天后廟道轉彎行唔到12米,可以考慮以城市花園為總站。

城市花園為總站走線:
https://goo.gl/maps/68RsFtVVLTA2

至於李陞轉上英皇,需要喺蒲飛路掉頭。為免令車程更長,所以沿途唔設站。

城巴 20,在啟德晴朗的一天出發
 樓主| w061327a 發表於 2018-5-8 12:26 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2018-5-8 12:02
但南區非繁入機場客真係唔多

西區都會有重疊,差在你點睇

A10/A15往市區方向石塘咀係必經之地,而A17先係真正服務西區嘅路線。A10往機場可考慮改經山道天橋,但車程唔會有太大分別。

至於客量方面,的確南區去機場嘅客唔多。但係日後港珠澳大橋通車,如果A10定線對南區人吸引,應該會吸納到唔少去澳門/珠海嘅客,相信唔經西環都足以支撐,而A17更有海洋公園客。
asv2 發表於 2018-5-8 13:20 | 顯示全部樓層

又係保耀東犧牲電車路,成功爭取新成街至文娛中心由有變無

其實與其勉強呢度兜果度兜
只要簡簡單單,琴行街下一站西隧,啲客自然會返嚟
brianso198 發表於 2018-5-8 16:09 來自手機 | 顯示全部樓層

asv2 發表於 2018-5-8 13:20
又係保耀東犧牲電車路,成功爭取新成街至文娛中心由有變無

其實與其勉強呢度兜果度兜

根本就係。
tzuyu.taiwan 發表於 2018-5-8 16:54 來自手機 | 顯示全部樓層

一份有heart嘅建議!
不過,有啲位都要考慮返有冇開線嘅必要
好似寶馬山、大坑咁 冇錯
嗰度冇往大嶼山直車
但佢人口疏落 居民又大都有私家車
可想而知 佢對機場巴士需求不大
而好似西半山咁 冇錯
嗰到人口多過寶馬山一啲
但據本人所知
現時該區唔少居民去大嶼山
係會搭巴士落中環/金鐘轉A11/A12/E11
你開多條新線
一嚟預期需求偏低
二嚟巴士公司帳面收入冇多到
開支卻係大增
可謂得不償失
誠然 港島機場巴士線的確應考慮擴充服務範圍
本人亦贊成杏花邨、愛秩序灣等地應有直達大嶼山巴士服務
但單靠呢啲區分,真係夠客開全日機場巴士嗎?
所以本人規劃此等路線定線時方向有二 可供閣下參閱:
1 新區+客倉 客量保證
如本人倡辦A12P,柴灣(東)開出,經杏花邨、阿公岩、愛蝶灣、鯉景灣、太古城(內街)、北角、炮台山,及後經寥寥數站後便直達機場,一方面令新區有直車往機場,一方面以客倉特快車為賣點,以鞏固路線客源

2 兩繁拆線 新舊共贏
如本人倡議A12國泰城特車拆成A12C/X二線,A12C由柴灣(東)開出,經杏花邨、阿公岩、阿公岩道、耀東、太古、鰂魚涌、北角直達機場;A12X則沿A12原走線至西灣河後直達機場。選擇喺客量最多嘅兩繁拆線,一方面可乘機將服務範圍擴展至無力開辦全日機場線之區分(如耀東)作頭站,一方面更可使原屬頭站嘅舊區分(如柴小)享更快機場巴士服務,可謂達致共贏局面

其實本人早前才推出一港島機場巴士線路大型重組方案(A12C/P/X亦喺計劃內),詳情請參閱:http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... id=1066860&mobile=2
洗手、洗手、洗手!
kmb71k 發表於 2018-5-8 23:20 | 顯示全部樓層
A13走線怪異, 亞公岩逆走興華柴灣小西灣先至出番去, 咁走法根本難吸引興華既人搭

A15途經既地方僻咗啲, 似乎唔多會夠客

A11縮天后, 天后仲要擺多條A15, 你搵到吉位擺先至好講喇

唔太明A17拉去大樹灣有乜用意, 俾海洋公園遊客玩完跟手搭飛機走?
以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| w061327a 發表於 2018-5-8 23:41 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2018-5-8 23:20
A13走線怪異, 亞公岩逆走興華柴灣小西灣先至出番去, 咁走法根本難吸引興華既人搭

A15途經既地方僻咗啲, 似 ...

A11/A15可改銅鑼灣(威菲路道)為總站

位於大樹灣嘅富麗敦海洋公園酒店將會喺2020年落成,A17延長去大樹灣可以方便呢間酒店嘅住客。除此之外,A17除咗機場亦都會途經港珠澳大橋口岸,不派除會有珠海/澳門人即日來回海洋公園/大樹灣水上樂園。
384047x 發表於 2018-5-9 00:14 來自手機 | 顯示全部樓層
w061327a 發表於 2018-5-8 23:41
A11/A15可改銅鑼灣(威菲路道)為總站

位於大樹灣嘅富麗敦海洋公園酒店將會喺2020年落成,A17延長去大樹 ...

去op要咁耐,啲人b456轉鐵算
a13,15,17前景唔樂觀,因為機場巴士服務既人口同需求細係冇好處,太大亦冇好處