hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 86C/286C修訂方案
開啟左側

[路線計劃/RPP] 86C/286C修訂方案

巴士的膠 發表於 2018-5-10 22:13 來自手機 | 顯示全部樓層

用富昌隔離調頭位做總站?同意經荔枝角道係自閹,咁搞仲衰過唔搞
hokwanlam 發表於 2018-5-10 22:24 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2018-5-10 19:50
定係來回都係經荔枝角道再經南昌街往返長沙灣道?

睇走線唔似係會經長沙灣道,除非去到碧海藍天右轉去番深水埗方向,
如果唔係連荔枝角最核心區都掂唔到,邊個打工仔仲會咁行去搭車

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
daiteioh + 1 精闢見解

查看全部評分

kmb71k 發表於 2018-5-10 22:51 | 顯示全部樓層
hokwanlam 發表於 2018-5-10 22:24
睇走線唔似係會經長沙灣道,除非去到碧海藍天右轉去番深水埗方向,
如果唔係連荔枝角最核心區都掂唔到,邊個 ...

我反而睇佢肯定唔會甩長沙灣道, 因為客倉位嚟
見樓主話佢會行荔枝角道, 我就估佢先經荔枝角道後返回長沙灣道原線

以上回應,是否可行?是否合適?
hon_son_wilson 發表於 2018-5-10 23:30 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2018-5-10 22:51
我反而睇佢肯定唔會甩長沙灣道, 因為客倉位嚟
見樓主話佢會行荔枝角道, 我就估佢先經荔枝角道後返回長沙 ...

唔會甩長沙灣道邊一段先?

北行要經荔枝角道出長沙灣道,行 [1]大南西街/[2]欽州街/[3]南昌街 都得。
[3]最貼近現狀,[2]可以同270B/286X有協同效應上青沙,
[1]原有深長客再用唔到286C,仲要硬食86C減班(樓主話)。

南行要經荔枝角道去南昌站就有d古怪。
如果繼續停工貿區,長沙灣道只能經興華街、荔枝角道、東京街西。
否則去到欽州街、南昌街都轉唔入荔枝角道(北行)。

再騎呢d:286C可能改做青沙直落美孚,
經荔枝角道、興華街西或東京街西往返南昌站。
但如果9巴同運吉打算搵286C專做長沙灣填海區全日,
然後搵內陸86C祭旗,咁就好荒謬。

不過,見到9巴同運吉啲RPP一次垃圾過一次,已經無合理期望可言。
只要沙田區議員仍然清醒,應該ban硬。

其實如果86C去荔枝角站太慢,286C又唔方便做石硤尾,
兩線並存班次又太疏的話,應該考慮拓闊服務範圍。
86C做鞍泰、石硤尾夾大角咀,286C做烏溪沙、深長荔,咁分工仲好。
paul2357paul 發表於 2018-5-10 23:31 | 顯示全部樓層
hokwanlam 發表於 2018-5-10 22:24
如果唔係連荔枝角最核心區都掂唔到,邊個 ...

214正是荔枝角道上客位都可以旺場既典型例子:
https://www.youtube.com/watch?v=iBkEegmzkx8
hon_son_wilson 發表於 2018-5-10 23:37 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2018-5-10 23:31
https://www.youtube.com/watch?v=iBkEegmzkx8
...

不過214另一方向都係要行元州街、長沙灣道,2X都類似。
來回都行荔枝角道嘅路線...... 你話32旺唔旺場?

3ASV174 發表於 2018-5-11 00:27 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2018-5-10 23:31
...

其實關條線去邊事多過係咪行荔枝角道,
同一段路 2A 214 都旺場,但 296C 就仆到直一直。
如要討論,請先自貼差餉單一次
Ravenclaw 發表於 2018-5-11 00:43 | 顯示全部樓層

其實如果根據樓主既描述呢,條線變左做西九填海區居民既青沙線囉...

同86C變左冇關係...
lsc04d11 發表於 2018-5-11 06:08 | 顯示全部樓層
當局實係諗長沙灣道客搭286X,-->286C
相反荔枝角道客搭去大圍又286C<-->286X
擴大轉乘網絡

計我話272X全日後改埋深旺道(海麗至奧運)丫笨
wing 發表於 2018-5-11 07:08 來自手機 | 顯示全部樓層

...

214荔枝角道都係過左欽州街之後既深水埗先多人