hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港鐵買新東鐵車其實買錯咗?
開啟左側

港鐵買新東鐵車其實買錯咗?

053h4 發表於 2018-5-25 18:32 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
epsilon 發表於 2018-5-25 18:37 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-5-25 18:32
如果行李客減少,你認為會唔會影響車廂設計?

唔會,學你話齋,港鐵班工程師淨係識睇客量數字,冇考慮過有人帶行李。
唔會,學你話齋,高鐵收咁貴都係今年五月先知嘅事,而新車設計係幾年前落實,唔係因為分唔到流先拆座位。
bennq 發表於 2018-5-26 00:31 | 顯示全部樓層
嘈咁耐講嚟講去北區居民咪又係想cancel直通車
好話唔好聽 真係cancel左原來班客會去左邊? 味又係倒返落去東鐵到
到時下繁北行俾係加返到22班車又點姐 直通車D客都仲係東鐵到 北區居民你地上車咪仲難左
而家寄望贛深客運專線其中塘頭廈連絡線完工 到時高鐵真係分流到直通車仲好
053h4 發表於 2018-5-26 11:38 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
bennq 發表於 2018-5-26 23:57 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-5-26 11:38
直通車係去東莞廣州為主,取消班客就唔到定去東鐵。
重有,直通車加速制動能力問題,開一班直通車起碼影 ...

大大個深圳站係正羅湖隔離阿板友你唔係諗住取消左班客唔識坐東鐵上深圳轉嘔血號係咪??

仲有而家主要係因為大陸車要睇燈行車而拉長左間距樓上板友你唔係唔知架
仲有而家KTT 係行緊10個車箱 大陸車有時行11個車箱講緊係900幾人同差唔多800人
如果呢班人倒返哂落東鐵唔知會點呢?
俾你取消左直通車下繁北行加多4班車但可唔可以 carry 到828同814 1700人再加行李再加通勤
hokachung 發表於 2018-5-27 00:59 | 顯示全部樓層
bennq 發表於 2018-5-26 23:57
大大個深圳站係正羅湖隔離阿板友你唔係諗住取消左班客唔識坐東鐵上深圳轉嘔血號係咪??

仲有而家主要係因 ...

搭得直通車相信都係唔想同人逼同有位坐,所以直通巴會較為吸引到呢班客
bennq 發表於 2018-5-27 16:09 | 顯示全部樓層

hokachung 發表於 2018-5-27 00:59
搭得直通車相信都係唔想同人逼同有位坐,所以直通巴會較為吸引到呢班客
...

問題係直巴會塞車 同埋紅磡最近個直巴站好似要出到旺角

hokachung 發表於 2018-5-27 21:47 | 顯示全部樓層
bennq 發表於 2018-5-27 16:09
問題係直巴會塞車 同埋紅磡最近個直巴站好似要出到旺角

其實城際直通車有幾多乘客真係由紅磡站出發都成問題,所以轉去就近出發地嘅直通巴站根本分別唔大
直通巴會塞車,但係城際直通車一樣會delay,因為廣深段只行得第三、第四綫
而且論班次亦唔夠直通巴靈活
bennq 發表於 2018-5-27 23:35 | 顯示全部樓層
hokachung 發表於 2018-5-27 21:47
其實城際直通車有幾多乘客真係由紅磡站出發都成問題,所以轉去就近出發地嘅直通巴站根本分別唔大
直通巴會 ...

如果冇客不如板友你下繁北行睇下828同816

有時間睇埋802
星期一至日呢幾班車長期都係full
D客係邊到走出嚟我都想知係邊到走出嚟
hokachung 發表於 2018-5-27 23:48 | 顯示全部樓層

bennq 發表於 2018-5-27 23:35
如果冇客不如板友你下繁北行睇下828同816

有時間睇埋802

我唔係話直通車無客,而係回應緊cut直通車班次會倒曬啲客落東鐵綫呢個論點