hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 東鐵列車將改九卡配合沙中綫啟用
開啟左側

東鐵列車將改九卡配合沙中綫啟用

Hisui 發表於 2018-5-17 16:36 來自手機 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2018-5-17 13:46
東鐵改9卡因為港島地型唔容許, 既然做唔到12卡咁咪減卡去做囉有咩問題,
荃灣線, 將軍澳線, 東涌線都係 ...

市區線得 點解東鐵又要得?
打個比喻 人地100米跑9秒9  但你只可以跑12秒
唔同線有唔同情況 唔可以一概而論

港鐵話分流23% 但一切都係港鐵自己紙上談兵
實際又做唔做到23% 相信要實際先知
(政府夠話高鐵上廣州 1小時 但實際呢?)

車長就一定加速唔好? 睇機械設定既姐
12卡千九 同8卡千九咪又係一樣加速度
不過我唔否認有機會增加上落時間(多左機會衝門)
hellomato 發表於 2018-5-17 16:36 | 顯示全部樓層
小弟愚見,東鐵(南北綫)過海要減卡,未必是因為金鐘站的問題
因為金鐘到總站後的調頭路軌都在山體之下,理論上地下空間會十分充裕
真正出事位應該係上一站——會展站
首先過海後要先轉一個近90度急彎入站,出站後去金鐘又要轉另一個大彎
中間既要避開現有荃灣綫和港島綫衝突,又要預留將來北港島綫通過
再加上周圍有大量甲級寫字樓、會展中心和中環灣仔繞道等團團圍住
換句話說,會展站可以整到9卡月台已經去到好盡
也順帶金鐘站也只整9卡月台來節省成本(不要低估挖山帶來的工程開支上漲)
我是一部小小MMC~~~~
053h4 發表於 2018-5-17 16:42 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
053h4 發表於 2018-5-17 16:48 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
kitarolo 發表於 2018-5-17 17:26 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2018-5-17 16:19
真係好笑, 用搭LIFT同搭車去比,
首先你呢個搭LIFT 的模式根本唔係
常態, 無人會有咁多時間遊LIFT河,

一句好笑就當呢樣嘢唔存在?
可以咁講唔少港鐵乘客用緊搭
倒頭車嘅方法,隨時比起等N班車
容易控制時間。
qunow 發表於 2018-5-17 19:19 來自手機 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2018-5-17 16:19
真係好笑, 用搭LIFT同搭車去比,
首先你呢個搭LIFT 的模式根本唔係常態, 無人會有咁多時間遊LIFT河,
你鍾 ...

你下繁去金鐘站睇下有幾多乘客係坐返轉頭?更何況大圍至紅磡段南北線車程應該會比東西線快
mckhgc 發表於 2018-5-17 19:51 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2018-5-17 12:05
而家港鐵計啲數根本
係先射箭再畫靶,難度
大圍站就沒有乘客從東西線
難度大圍站就沒有乘客從東西線轉過來南北線?
呢樣野我一早注意到,但龜鐵唔講,民間更唔覺有人注意到。
東鐵過海其中一大憂患,就係會將所有優勢向東鐵傾斜,令大圍<>九龍塘呢個傳統樽頸位進一步擠擁。呢個亦係應該馬鐵過海而非東鐵過海既其中一個原因。

請恕我以下畫公仔畫出腸咁講D阿媽係女人野,因為似乎有D人真係要講到咁至有機會明。下文既東鐵即係將來既南北綫或港深綫(可能名稱),馬鐵即係將來既東西綫或屯馬綫(可能名稱)

現馬鐵客,將來要搭鐵過海,無論過海既係東鐵定馬鐵,都有3件事係唔會變:

1.必經大圍<>紅磡段(下稱「大紅段」)

2.東馬鐵均有大紅段,乘客可任選一綫

3.東馬鐵大紅段大不同,東鐵直接、2個中途站(九龍塘、旺角東);馬鐵迂迴、6個中途站(顯徑、鑽石山、啟德、宋皇臺、土瓜灣、何文田)

東鐵過海,馬鐵過海客無論點都要轉一次車去東鐵,分別只係大圍定紅磡轉,兩者有咩分別?

最慘烈既上繁南行,大圍轉:大圍落馬鐵,行過對面月台上東鐵(雖然岩岩蠶蠶),中停2個站到紅磡,然後過海。

紅磡轉:大圍唔落,留守馬鐵,中停6個站到紅磡落馬鐵,行上再行落去東鐵南行月台,然後過海。睇下將來紅磡站,3號月台行去2號月台係咩玩法

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E7%B4%85%E7%A3%A1%E7%AB%99#%E6%96%B0%E6%9C%88%E5%8F%B0%E6%8E%92%E5%88%97

結果味又係大圍<>九龍塘進一步擠擁,新建既顯徑<>鑽石山毫無優勢。

但如馬鐵過海,馬鐵過海客要途經東鐵大紅段,卻要大圍及紅磡各轉車一次。而馬鐵大紅段,雖然同樣迂迴多站,但卻有免轉車即可過海優勢,有誘因吸引馬鐵過海客途經馬鐵大紅段,有望減輕大圍<>九龍塘的擠擁。

最差配套 狗也不D
hadboy5 發表於 2018-5-17 20:26 | 顯示全部樓層
話時話有無人計到由大圍經東西線去紅磡要幾耐,百分百耐過而家係視乎幾多姐
Snoopy@FB8617 發表於 2018-5-17 21:05 | 顯示全部樓層
hadboy5 發表於 2018-5-17 20:26
話時話有無人計到由大圍經東西線去紅磡要幾耐,百分百耐過而家係視乎幾多姐 ...

抄返MTR資料
經南北線去到紅磡12分鐘
經東西線去到紅磡15分鐘
實際相差同相像似乎有些少距離
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
hadboy5 發表於 2018-5-17 21:07 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2018-5-17 21:05
抄返MTR資料
經南北線去到紅磡12分鐘
經東西線去到紅磡15分鐘

三個站只差3分鐘,好似可能性不大