hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 11/14/14X/28重組建議
開啟左側

11/14/14X/28重組建議

lwb701 發表於 2018-5-15 12:47 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

28延長至九龍站,去程繞經尖沙咀碼頭。
去程:原線至尖沙咀碼頭>九龍公園徑>中港城>柯士甸道西>九龍站
回程:九龍站>環球貿易廣場>柯士甸道>北京道>返回原線尖東站
車費:$6.4,廣東道起分段收費$5.8

14X由循環線改為雙向總站,總站設於尖沙咀碼頭,不經尖東,日間班次提升最疏20分鐘一班。
去程:原線至尖沙咀中間道>香港文化中心>尖沙咀碼頭
回程:尖沙咀碼頭>尖沙咀中間道>九龍公園>尖沙咀警署>油麻地南京街>勞資審裁處>返回原線紅磡山谷道
現有優惠215X免費轉乘14X
增設免費轉乘優惠13X/26/98D(往尖東)
車費不變。

11總站改為中港碼頭,來回繞經雅翔道。
去程:原線至佐敦炮台街>雅翔道西隧(九龍站)>中港碼頭
回程:中港碼頭>柯士甸道西>佐敦道>返回原線佐敦上海街
車費:$5.8

14取消,用車按客量需求分配11/14X/15/28/215X加班。

受影響乘客/路段提代方案(以下均為新建議走線)
中港城<>佐敦道一帶:11/203C(單向)
中港城<>紅磡山谷道/土瓜灣/九龍城:11/28
佐敦道<>紅磡山谷道/土瓜灣(上路)/九龍城:11/A22/紅VAN
中港城<>九龍灣近牛頭角一帶住宅區:28
佐敦道<>九龍灣近牛頭角一帶住宅區:13X/213X/A22/地鐵
中港城<>九龍灣近牛頭角站一帶:14X/215X
佐敦道<>觀塘市中心/油塘:14X/紅VAN
九龍灣>中港城/佐敦西:28/14X/215X
九龍灣>佐敦:13X/213X

italk亞氏保加症討論者通病:魚蛋論、離地
hellomato 發表於 2018-5-15 16:14 | 顯示全部樓層
首先可以解釋點解要咁改嗎?
(個人猜測:沙中綫通車後與11幾乎完全重疊)
我是一部小小MMC~~~~
EX-TL 發表於 2018-5-15 16:39 | 顯示全部樓層
11當年延長去九龍站唔加價, 咁樣兜法搞到要加價, 中港碼頭出九龍城係平左, 但咁樣兜入九龍站先出番佐敦道, 做晒柯士甸 高鐵站, 焗搭都唔係咁, 去程類同.

28又可以加價? 根本冇野搵野黎做, 回程只停北京道不入尖碼, 應該幾難通過到.

14X<>215X雙向免費轉乘已經夠, 而家14X搭埋落去, 最遠只係到尖東站, 海濱道要去尖東可以在九展轉215X, 要加轉乘優惠, 加俾219X會實際D.

14取消左, 將來譽·港灣轉車站冇車去油塘, 仲有唔少位冇巴士去油塘, 有咩替代方案?
expertuser2004 發表於 2018-5-15 18:40 | 顯示全部樓層

1. 中港碼頭沒車去油塘, 牛頭角下村-油塘段, 最不方便應是坐完船的中港城總站客, 回程要行好遠先有巴士站, 附近是唔近地鐵站, 也不近高鐵站

2. 佐敦道沒平車去九龍東, A22 分別是 $39, 分段$17 / 14 分別 $6.8($5.8), $6.8($5.8, $4.5)
28 最遠到淘大, 11 最遠到譽港灣, 城巴真是多得不少開咁大架車蝕足全程, 還有請解決雙向分段/三巴聯營不能 BBI 問題

3. 將來譽·港灣轉車站, 維一一條去油塘的線會沒左, 區佬肯定BAN硬.
PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
kmb71k 發表於 2018-5-15 19:45 | 顯示全部樓層
14X尖東客量比重都唔細, 用轉乘取代似乎過份咗啲

11/28乜都唔駛改, 直接拉14X九龍站開跟215X去啟德隧道就得, 同時亦間接令中港城有快車往返油塘
以上回應,是否可行?是否合適?
10598C 發表於 2018-5-15 20:05 來自手機 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2018-5-15 19:45

11/28乜都唔駛改, 直接拉14X九龍站開跟215X去啟德隧道就 ...

佢似乎想做大觀塘至佐敦特快
S3BL100 發表於 2018-5-15 22:42 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-5-15 20:05
佢似乎想做大觀塘至佐敦特快

佢似乎想做樂華一程直達九龍站就真⋯

不過要加價,仲要影響尖碼乘客,同區更多街坊找數,過到先奇

而且,想自己樓下有車去九龍站,而要令到 11 沿線無車去九龍站,係有原則問題。
當然,仲有就係油塘點去土瓜灣上路⋯

fb.com/scientisthk2usa/
10598C 發表於 2018-5-15 22:53 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-5-15 22:42

本身單向觀佐的確係14X做緊嘅野,但做大佢去我唔反對,我估佢亦都諗住11沿線同油塘落沙中線(當然我覺得14/11始終有一條會留低)

而我初步諗緊嘅係有冇機會28改做行紅繞去尖東站,再去九龍站,213X單向加分段,回程28照舊
KU6051@93k 發表於 2018-5-16 00:37 | 顯示全部樓層
觀塘去土瓜灣上路得翻 93k ?
反方向都話重有 A22 同 101....
 樓主| lwb701 發表於 2018-5-16 06:10 | 顯示全部樓層

11當年延長去九龍站唔加價, 咁樣兜法搞到要加價, 中港碼頭出九龍城係平左, 但咁樣兜入九龍站先出番佐敦道, 做晒柯士甸 高鐵站, 焗搭都唔係咁, 去程類同.

就當老九賣大包唔加價。11回程不變,去程先經中港碼頭,後經柯士甸道西(215X/281A)返九龍站。
中港碼頭出九龍城送曬上28應該較可行。

中港碼頭沒車去油塘, 牛頭角下村-油塘段, 最不方便應是坐完船的中港城總站客, 回程要行好遠先有巴士站, 附近是唔近地鐵站, 也不近高鐵站

中港城行去廣東道上215X返到觀塘轉車(14X/14B/259D/62X)起碼可以叫幾飛班次可能仲密,
對比起14頭站頹等20分鐘再加碌佐敦九龍城九龍灣觀塘,14除左一程車過之外真係睇唔出有咩吸引力。

2. 佐敦道沒平車去九龍東, A22 分別是 $39, 分段$17 / 14 分別 $6.8($5.8), $6.8($5.8, $4.5)
28 最遠到淘大, 11 最遠到譽港灣, 城巴真是多得不少開咁大架車蝕足全程, 還有請解決雙向分段/三巴聯營不能 BBI 問題

A22佐敦分段$7,又有紅van,最快嘅仲有地龍。
呢度有板友好搞笑,又吹棒佐敦有地鐵,佐敦西有西鐵好方便,條線行佐敦道果陣又講到塞車塞到點唔死都無用...
但係去到佐敦道是旦雞一條又話無左部車。龍門真係任你擺。

係我角度,觀尖特快14X應該做嘅係尖咀同佐敦,尖東留返比原本條215X。
尖東坐擁兩條特快,而佐敦同彌敦道班人上車要兜尖東兼硬食30分鐘一班車唔通又叫做公平?
當然我同意你所講嘅係總站照放九龍站,有咩事亦都可以同215X互跳。

而且,想自己樓下有車去九龍站,而要令到 11 沿線無車去九龍站,係有原則問題。

咁請問尖碼乘客入面有幾多係樂華牛頭角坐落黎碼頭轉船?有幾多其實係廣東道寫字樓返工?
當然加價係一大考量,但係考慮到沙中線通車,尖東返九龍城上路流水客係會流失,5仔亦都做緊同一段客,係未應該進一步擴大28做埋尖西呢個客源呢?
年頭28無份減車係未代表無事?

11來回係繞經雅翔道,基本上係繼續服務到九龍站班客,回程站位差亦都可以諗方法改善。
更何況拉28入九龍站仲考慮到將來條11有咩東瓜豆腐,九龍站都仲有部車返土瓜灣同九龍城。
呢一點亦都係點解我會諗到留11陰14嘅原因,到時11收工,老九頹做14去做大14X。咁九龍站真係渣都無,我唔知你呢D叫咩原則問題。定係自己無人地都要無先開心?

同埋當年我建議14X拉入九龍站果陣,你力挺嘅紅Van咪服務緊上路返油塘...

我估佢亦都諗住11沿線同油塘落沙中線(當然我覺得14/11始終有一條會留低)

陰14做起14X,油觀整體車程快左密左。更何況油塘去上路繼續有你地講到係神嘅紅van存在。
中間九龍灣亦都有其他線/同時可以加大量轉乘優惠轉密線黎補位。
就當油塘so左14X,留番11比返彩虹道亦不為過bo。
仲有考量嘅係黃大仙總站,5仔唔入,繼9號仔事件之後,到時為左殺11係未要部5仔兜埋入去?

觀塘去土瓜灣上路得翻 93k ?
反方向都話重有 A22 同 101....

15呢家做到大半條上路,而且班次/客量比14仲好。

italk亞氏保加症討論者通病:魚蛋論、離地