hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 可否立法規管「巴士服務調整」?
開啟左側

[其他] 可否立法規管「巴士服務調整」?

clivetock 發表於 2018-5-20 21:49 | 顯示全部樓層

香港黃毛小子 發表於 2018-5-20 20:15
區議會撥款補貼營運虧蝕的社會責任路線,這一點我贊成。

不過如果虧蝕的原因並非在於乘客量,而是因為其 ...

運吉署長喺調查委員會表示指引比立法更有彈性,故以指引規管較為可取;況且樓上都有人話運吉自己都表示唔一定跟足指引,仲想叫運吉立法?

仲有,MTR自己本身K巴鐵巴都唔想做,想叫佢做晒所有MTR接駁巴士線?咁講法MTR係咪要做埋MTR接駁小巴線?
 樓主| 香港黃毛小子 發表於 2018-5-20 22:11 | 顯示全部樓層
clivetock 發表於 2018-5-20 21:49
運吉署長喺調查委員會表示指引比立法更有彈性,故以指引規管較為可取;況且樓上都有人話運吉自己都表示唔 ...

我眼見大西北堆K巴線服務唔差,何以見得MTR唔想做鐵巴?

如果將MTR接駁服務擴展至全香港,更可能為MTR帶來額外收益。

唔見得運輸署批個專營權俾MTR,MTR會冇心搞。

最好連小巴營辦商MTR接駁線營辦權都一併收回,咁就可以令居民享有優惠車資接駁鐵路。

clivetock 發表於 2018-5-20 22:24 | 顯示全部樓層
香港黃毛小子 發表於 2018-5-20 22:11
我眼見大西北堆K巴線服務唔差,何以見得MTR唔想做鐵巴?

如果將MTR接駁服務擴展至全香港,更可能為MTR帶來 ...

如果MTR有心做鐵巴,68F呢條怪物就唔會出現啦

好多小巴營辦商淨係靠接駁MTR搵食,你收返條線人哋咪執笠?你估間間都係馬生進智唔做接駁MTR仲有大把其他線搵食咩

仲有,MTR目前市佔率已經非常大,要搭MTR嗰啲就算接駁服務冇優惠都係會搭,所以MTR搞接駁不但增加成本(接駁服務睇怕都要密車),而且唔會增加太多收入,我唔覺得MTR會有興趣再搞
 樓主| 香港黃毛小子 發表於 2018-5-20 23:40 來自手機 | 顯示全部樓層

clivetock 發表於 2018-5-20 22:24
如果MTR有心做鐵巴,68F呢條怪物就唔會出現啦

好多小巴營辦商淨係靠接駁MTR搵食,你收返條線人哋咪執笠 ...

公共交通服務係應該以公眾利益/大眾福祉行頭先,私人利益行後。

難聽D講句小巴營辦商執唔執笠,同大眾無關,除非佢地屋企人或自己靠揸小巴搵食。

唔收返你MTR接駁線營辦權,都可以開一條K/M巴同你平行。

小巴營辦商有能力面對K/M巴競爭咪得囉,否則蝕錢蝕到喊,咁就無謂。

如果批個專營權俾MTR,搞K/M巴對MTR而言係可能有額外收益,

因為客源唔侷限於接駁客,仲可以係區內客,如K51有唔少青公客搭去市中心。

接駁線俾MTR接手嘅好處係,即使接駁線利潤幾低都好,只須維持日常營運開支即可。

所以就算MTR接手接駁線,營運成本都未必會上升。

但如果俾小巴/巴士公司搞就唔同,因為佢地要賺錢,所以接駁線票價唔可以太低。

qunow 發表於 2018-5-21 18:08 來自手機 | 顯示全部樓層
香港黃毛小子 發表於 2018-5-20 20:15
區議會撥款補貼營運虧蝕的社會責任路線,這一點我贊成。

不過如果虧蝕的原因並非在於乘客量,而是因為其 ...

放寬限制的話就不會有等級表什麼的
道路稅已經有說
放寬限制的話也不會再有說專營權這概念
kingprowm 發表於 2018-5-21 19:00 | 顯示全部樓層
香港黃毛小子 發表於 2018-5-20 23:40
公共交通服務係應該以公眾利益/大眾福祉行頭先,私人利益行後。

難聽D講句小巴營辦商執唔執笠,同大眾無 ...

非常同意第一句,現在 948 改全日服務就遇到這個阻力

呢條線大家都知需求很大,區議會要求全日要求了很多年,經常聽說一家公司肯,另一家不肯,又或者服務時段,班次傾唔掂數,嚴重影響青衣居民過海交通服務水平

如果運吉有決心,就唔應該做花生友任由兩件小學雞鬥氣,應該叫兩間公司重新檢討,邊間公司肯全日服務,如果另一間唔肯,就踢走佢改由一間獨營,唔好阻住地球轉
ArnoldC 發表於 2018-5-22 03:57 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2018-5-20 19:41
與其立法規管 不如索性放寬對巴士公司的限制 開放競爭同時讓巴士公司自行把路線合理化。至於說蝕本但是社會 ...

英國有版你睇。先來一段紅小式(包括飛車搶客出意外)、社團式(包括刑毀縱火)嘅大混戰,之後由幾間有默契嘅公司寡頭壟斷,最終依家又引入返專營權制度。
qunow 發表於 2018-5-22 05:03 來自手機 | 顯示全部樓層
ArnoldC 發表於 2018-5-22 03:57
英國有版你睇。先來一段紅小式(包括飛車搶客出意外)、社團式(包括刑毀縱火)嘅大混戰,之後由幾間有默契嘅 ...

開放競爭只是手段 減少限制讓巴士公司合理化服務 減少由於不同路線收費水平或者地區人士呼籲等因素而影響巴士公司調整服務的限制 並透過其他公司的競爭來對收費水平和班次等服務水平進行自然限制 以及避免個別區域服務水平因而出現大幅下降。加強競爭本身不是主要考慮的因素
 樓主| 香港黃毛小子 發表於 2018-5-22 13:35 來自手機 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2018-5-21 19:00
非常同意第一句,現在 948 改全日服務就遇到這個阻力

呢條線大家都知需求很大,區議會要求全日要求了很 ...

咁都可以拉948黎講..

題外話我就講少少。

據其他網站版友觀察,948延長服務時間後乘客量唔多理想。

未來東涌綫東延至銅鑼灣北站後,乘客量恐怕會大幅下跌。

如果935全日服務,加停美孚分站,然後跟936咁行,

再增設41/42a/42b/44<>936轉乘優惠,或許已經能夠滿足非繁忙時段青衣過海需求,

同時客源涵蓋北葵涌,乘客量必然更有保證,係一個三贏方案(九巴/北葵涌/青衣)。

我唔反對948全日服務,

但我認為應該先批個專營權俾MTR,然後將248m/249m交由MTR接手。

否則你開條過海隧巴線同MTR競爭,但又將MTR嘅接駁命脈交由你掌控,咁對MTR係好唔公平。

kingprowm 發表於 2018-5-29 10:53 | 顯示全部樓層

948 延長客量唔理想,你講野呀,這些已經係幾年前既事,現在客量越來越多,又一無理反青的人

另外我絕對讚成將 248M 249M 交港鐵來接手,提供免費接駁港鐵,而九巴將 248M 249M 既資源用來加強 948 服務