hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 港鐵網絡擴展至希斯路機場+希斯路機場鐵路特集 ...
開啟左側

港鐵網絡擴展至希斯路機場+希斯路機場鐵路特集

tfzoofsss 發表於 2018-5-21 22:42 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

港鐵嘅網絡又再擴張,因為倫敦Tfl Rail (未來Crossrail) 往來柏靈頓(Paddington)同希斯路機場(Heathrow Airport)路段正式投入服務,取代行駛同一路段嘅Heathrow Connect同埋Great Western Railway (Paddington - Hayes & Harlington)。

先介紹一下Heathrow Connect,條線係有少少似入機場嘅東涌綫或者成田機場Sky Access,停所有中途站(除Acton Main Line)。佢嘅存在係比較少人知道,因為班次疏落(30分鐘一班),而且只有少量班次入英航基地T5、加上機場同火車站嘅宣傳極少,主要係想谷人坐機場公司營運嘅Heathrow Express(機場快綫)。但實際上T2 & T3去Paddington車程只係23分鐘,慢快線7分鐘,但車費只係£10.30 (HK$113.30),同快線£25 (HK$275) 相比實在係平一半有多。有時候上Heathrow Connect分分鐘係快過等下一班快線。

Tfl Rail就係未來Crossrail (Elizabeth Line)嘅一部分,未來兩段Tfl Rail將會透過穿越倫敦市中心嘅新地底路段連接一齊,要由機場去金融區Canary Wharf實在快一倍有多。

本來Tfl Rail係應該由服務緊Liverpool Street至Shenfield嘅Class 345行,不過因為新車唔能夠適應機場段訊號,所以只會行Hayes & Harlington同Paddington之間(每小時兩班),所以接管初期機場段仍然會用Class 360行,分別只係換咗logo同埋可以用Oyster Card同Apple Pay搭到入機場。

同Class 345比較,class 360用3+2座位設計同超細行李架,舒適度欠佳,唔太適合行機場線。

Class 345相對上似London Overground,車箱闊落過3+2唔少。呢一款車係英國史上第一款唔再用黃頭嘅國鐵列車,整體上睇落上冇咁悶。

新車起步上比得上地鐵,空間用橫排座位為主,整體上幾闊落。車卡之間唔會再有門阻隔。冷氣亦係咁多款車最涼。同期嘅Class 700同倫敦地鐵S Stock雖然都聲稱有冷氣,但實際上只係夏天冇咁熱。

新與舊

好多人比較好奇嘅係Tfl Rail到底有冇港鐵嘅元素喺入面。答案係有,不過係唔明顯。港鐵只係負責管理同營運呢條路線,係唔包括車站、列車擁有權,所以無論係車站同車廂都係沿用國鐵同tfl嘅標貼,唔會見到港鐵logo。港鐵logo唯一會出現嘅地方,就好似之前港鐵個廣告咁,show喺員工嘅證件套上面。而車廂廣播雖然唔係好似中國地鐵照搬Dr Cheri Chan嘅廣播入去,而係用倫敦巴士同埋London Overground把聲,但細心留意嘅話,廣播用詞係比較精簡,例如用「Next Station: Ealing Broadway」in stead of 一般火車用嘅「The next station is Ealing Broadway」,或者「We are now approaching at Ealing Broadway」。而停站時係直接講「Ealing Braodway」而唔係「This is Ealing Broadway」,可以話係同港鐵本身比較精簡嘅風格吻合。

最後講下Heathrow Express,只停T5, T2&3、Paddington三個站,全程21分鐘。繁忙時間收費係£25 (HK$275),被喻為全歐洲甚至全世界每英里最貴嘅鐵路。佢嘅總站係位置倫敦Zone 1邊緣嘅Paddington,其實並唔係主要商業同旅遊區,所以絕大部分都要轉多程地鐵去Mayfair, King’s Cross等地,加埋車費可以話係高達£27.50,接近HK$300。但車程同車費仍然比起的士低,因為倫敦少快速公路同埋成日塞車嘅緣故,值唔值呢個價錢就見仁見智。

要去T4嘅話係一定要去T2&3轉短棍入去。短棍通常用Class 360服務,不過呢日比較好彩,有「升級服務」。

Heathrow Express應該係英國唯一一條列車同月台之間完全冇梯級嘅鐵路線。

條線喺1998年通車,可以話係同香港機場快綫同期規劃,所以通車初期係有預辦登機服務,用機場方向頭半卡運送行李。不過因為倫敦機場交通太大競爭同埋有其他機場分薄客源嘅關係,呢個服務喺2003年已經取消,而家相關位置已經用咗嚟做鋪頭。

Class 332用車係Siemen同CAF製造,用4-5卡一組,不過平日多數會兩抽拼結成8-10卡。

列車長貼上贊助商TATA廣告,係好少機會見到原有紫色塗裝。
間唔中都會有「降級服務」。

同日立Class 800同Intercity 125合照

車箱個Layout幾似香港機場快綫,除咗感覺上冇咁闊落之外。

一抽車有1-2卡頭等車廂,但車程得15-21分鐘收成£32 (HK$338),可以話係經常吉車遊街。

當港鐵營運嘅Crossrail通車連接Paddington同Liverpool Street之後,到時Heathrow可以直接搭Crossrail去倫敦市中心Bond Street同Tottenham Court Road,仲可以去Farringdon轉車去英國南部。而Heathrow Express就仍然維持Paddington地面做總站,計埋行上行落轉車嘅時間,同Crossrail嘅時間差距係會大幅縮短。喺車費不變嘅情況下可想而知有幾多人會流失去Crossrail,所以之前機場公司曾經因為想收Tfl過路費而大打官司,意圖想逼Crossrail加價但唔成功,加上車廠用地要起HS2,所以2018年8月起Heathrow Express會移交俾Great Western Railway管理,到時Class 332將全面撤出Heathrow Express,由Class 387改裝取代。

Class 387亦可以喺另一大倫敦機場線Gatwick Express上面搵到,不過Gatwick Express嘅Class 387只係比普通車多行李架,其他配置同普通車一樣,服務質素會唔會跌就要到時先知喇。

Old Oak Common車廠:

講到Heathrow嘅鐵路當然唔少得呢條站站停搭一粒鐘嘅Piccadilly Line。佢勝在班次頻密,車費只需要3-5鎊同直到大部分酒店區、旅遊景點,但繁忙時間係擺滿哂行李,實在係沙甸魚。1973 stock對倫敦人嘅印象係殘舊(雖然唔及bakerloo line)。港鐵接管Heathrow Connect之後雖然單程車費冇變(10鎊左右),但因為Travelcard使用範圍都包括埋Tfl Rail,或者會少量乘客流失。

要等到2023年先會用有冷氣嘅new tube for london取代。

評分

參與人數 8aPower +8 HugeC +80 收起 理由
vilo + 1 + 10 經典相片
hippohippohippo + 1 + 10 有圖有真相
city_alexander + 1 + 10 大師級作品
DIH + 1 + 10 多謝分享
JH_LE4612 + 1 + 10 大師級作品
hokachung + 1 + 10 精彩!
cyc_yin + 1 + 10 經典相片
S3BL100 + 1 + 10 大師級作品

查看全部評分

ArnoldC 發表於 2018-5-21 23:31 | 顯示全部樓層

BR Class 332 車體闊度 2,733 mm,確實窄過 A-Train (3,096 mm)。
英國國鐵客車闊度上限係 2,744 mm,就算初期用寬軌嘅 Great Western Main Line ,都只係行到 2,895 mm。
 樓主| tfzoofsss 發表於 2018-5-22 00:51 | 顯示全部樓層
ArnoldC 發表於 2018-5-21 23:31
BR Class 332 車體闊度 2,733 mm,確實窄過 A-Train (3,096 mm)。
英國國鐵客車闊度上限係 2,744 mm,就算 ...

其實有唔少線都行緊闊2,800 mm以上嘅車(反而GWR最新嘅Class 800都只係得2,700 mm),但整體感覺上仍然比起用窄軌嘅日本/台灣窄唔少。
ArnoldC 發表於 2018-5-22 01:36 | 顯示全部樓層

tfzoofsss 發表於 2018-5-22 00:51
其實有唔少線都行緊闊2,800 mm以上嘅車(反而GWR最新嘅Class 800都只係得2,700 mm),但整體感覺上仍然比 ...

「標準」客車斷面界限 C1 確實係 2,744 mm 闊(見 Pg 33 - 34),不過因為1930年代之前,英國鐵路根本無全國統一標準,所以闊啲窄啲嘅路線好多。早期 Great Western Railway 我行我素軌寬車闊,所以「勢力範圍」西南部好多路線一開始就行到闊車(9 ft 6 in / 2,896 mm)。後來其他路線做「擴闊工程」,部分索性擴闊到到同 GWR 一樣,但係「標準」仍然係 9 ft / 2,744 mm,有啲路線甚至連 9 ft 車都入唔到。

本身 Class 800/1/2 唔係專為 GWML 而設,而係取代所有 HST 同 Intercity 225。HST 同 Intercity 225 闊 2.73 - 2.74 m , Class 800/1/2 仲要每卡長 3 m,自然要做窄啲先過到彎。

根據《維基》嘅資料,JR 雖然用 1,076 mm 窄軌,但係斷面界限可以去到 3,000 (W) x 4,100 (H) mm ,空間感當然好過 2,744 x 3,772 mm 嘅英國車。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
tfzoofsss + 1 + 10 Good explanation

查看全部評分

ksmbh 發表於 2018-5-22 12:56 | 顯示全部樓層
ArnoldC 發表於 2018-5-22 01:36
「標準」客車斷面界限 C1 確實係 2,744 mm 闊(見 Pg 33 - 34),不過因為1930年代之前,英國鐵路根本無全國 ...

Gatwick批387同Heathrow Express唔係同一級數
走廊窄行李架細座位硬
如果換387根本無理由搭Heathrow Express.
不如搭Elizabeth Line.

雖然單程貴過piccadilly line
但如果同一日搭其他車
用Zone6 Day pass,
就同piccadilly line一樣
咁當然搭呢個舒服過又逼又殘的piccadilly line.
clivetock 發表於 2018-5-22 15:37 | 顯示全部樓層
OTIS401 發表於 2018-5-23 00:25 | 顯示全部樓層

https://www.youtube.com/watch?v=RH-ghrfZHTQ

將來會係每小時4+2咁入LHR T4同T5
sutrak 發表於 2018-5-23 12:29 | 顯示全部樓層
我買o左Railpass 先捨得坐Heathrow Express

eric7300 發表於 2018-5-24 10:38 | 顯示全部樓層
前年去倫敦旅行,由於會由Paddington附近去機場,所以選擇左搭Heathrow Express。
車程真係好快,又唔駛驚塞車。價錢方面,如果持有Train pass係可以使用而唔駛另外收錢。
但係正如樓主所講,附近真係無咩行,如果唔係去開附近真係唔會搭。
 樓主| tfzoofsss 發表於 2018-5-25 20:33 | 顯示全部樓層

ksmbh 發表於 2018-5-22 12:56
Gatwick批387同Heathrow Express唔係同一級數
走廊窄行李架細座位硬
如果換387根本無理由搭Heathrow Expre ...

根據GWR嘅資料,Class 387係會升級至頭等規格,比起Gatwick Express高級。不過而家用窄位條通道都咁窄,好難想像座位加闊之後條通道會更窄嘅畫面。