hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴計劃延長5A至沐安街
開啟左側

[小道消息] 九巴計劃延長5A至沐安街

kay 發表於 2018-5-21 23:59 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2018-5-21 23:53
旺角尖沙咀因為附近有類似路線,但油麻地九龍塘無,要開一定係全新線,點同?
況且油麻地唔見得有幾豬頭骨 ...

因為唔駛招標既線都經旺區比九巴自己食返晒

正如安達招標西九線,都唔會招標旺角尖沙咀線

沙田問題係九巴先天無線,無得借分枝名義開線,焗住拎出黎招標

你見九巴88驚死投唔到,開頭D班次密到無朋友
世界很簡單 人類很複雜
S3BL100 發表於 2018-5-21 23:59 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2018-5-21 23:46
NO,客觀上九巴只可做啟晴德朗

如果你話啟德本身有九巴做,咁當初都唔駛招標,20/22/608比晒九巴做LA

咁我覺得分別係,去紅磡/旺角甚至銅鑼灣,九巴本身有類似路線,可以直接拉線;
但去油麻地/大角咀/九龍塘/港島東,一來唔係旺區,二來九巴本身無類似路線,一定係當全新線咁開,
所以招標招後面果組都好正常

至於 5A,如果唔入私樓入面,根本唔見得有咩問題

fb.com/scientisthk2usa/
10598C 發表於 2018-5-22 00:00 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-5-21 23:53
旺角尖沙咀因為附近有類似路線,但油麻地九龍塘無,要開一定係全新線,點同?
況且油麻地唔見得有幾豬頭骨 ...

油麻地雖然睇落唔係豬頭骨,但係而家20客量真係唔多好,成日都見佢吉車遊街,可能未來會好啲掛

但講到招標線,真係大部分都唔入傳統旺區,基本上我覺得係運吉想“分流”啲人去其他地方(但其實唔開線唔等於冇需求,只不過需求去左其他線到,加重其他線負擔)

就好似安達臣招標線同啟德招標線,係冇直達尖沙咀、旺角、銅鑼灣嘅巴士,呢啲地方全部都係由現有路線“增加資源”去做

相反運吉就鼓吹人透過乘搭招標線去港島東、沙田,甚至九龍塘、油麻地,呢啲非傳統旺區嘅地方
S3BL100 發表於 2018-5-22 00:02 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2018-5-21 23:59

我覺得問題係運吉唔會再不必要地招標入旺區新線,以免增加旺區車流,
同埋 day 1 就透過交通配套去塑造居民出行地區習慣

雖然當時安達臣的傳聞係,九巴打算求其拉 13D 13X 上去就算數,
但運吉表示如果唔做合理定線就會拎去招標,於是就用左 13D 13X 分支名義開左 213D 213X,
同全新線無分別,但名義上唔係新線

10598C 發表於 2018-5-22 00:02 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2018-5-21 23:59

其實唔止係88,成個安達臣招標線九巴根本曬冷式入標,驚死投唔到
到時候新巴可能就會713ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ咁細胞分裂
S3BL100 發表於 2018-5-22 00:04 | 顯示全部樓層
SanPoKong203e9 發表於 2018-5-21 23:46
5D 兜土瓜彎,紅磡,黃埔;5A走上路。5A該可以加價到5.8(當快車),下路可能只收到5.1
...

5D 而家都收緊 $5.8 喇⋯

行下路但經紅磡繞道,咪可以當特快加價

kay 發表於 2018-5-22 00:07 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2018-5-21 23:59
咁我覺得分別係,去紅磡/旺角甚至銅鑼灣,九巴本身有類似路線,可以直接拉線;
但去油麻地/大角咀/九龍塘 ...

咁咪係依家玩法LOR

九巴有拉線,分枝線優勢
唔駛招標手上都有好牌

爛牌,自己拉唔到/分唔到枝就投標,睇佢自己有幾想要餘下好牌

如果九巴可以拉5A去沐X街一帶
我都係會反問點解城巴唔可以開新線去尖沙咀

正如九巴投左安達臣,開頭都無荃灣線,依家都用290名義做埋
如果真係睇線唔睇區,九巴想做安達臣去荃灣,應該都要招標

正如城巴有930服務荃灣,可以生條930X服務新樓,但九巴934都經唔到環宇海灣/海之戀去搶930X客
世界很簡單 人類很複雜
S3BL100 發表於 2018-5-22 00:08 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-5-22 00:00
油麻地雖然睇落唔係豬頭骨,但係而家20客量真係唔多好,成日都見佢吉車遊街,可能未來會好啲掛

但講到招 ...

安達臣個 case,當山上人口增加到咁上下,去沙田、港島東非傳統旺區既線係有需要開,
總唔可能去傳統旺區服務過剩,但去其他有需求地區就服務不足,下下要人轉車

但同時亦係佢地同區內部份建制派送禮,又孤立其他同時有訴求既地區既手段

Ravenclaw 發表於 2018-5-22 00:11 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-5-22 00:02
我覺得問題係運吉唔會再不必要地招標入旺區新線,以免增加旺區車流,
同埋 day 1 就透過交通配套去塑造居 ...

系架,當你全世界都話有車要去全統旺區,真系唔知點搞...
S3BL100 發表於 2018-5-22 00:12 | 顯示全部樓層

cong 發表於 2018-5-21 23:45
我覺得九巴係想殺一條蝕本線,5A想殺殺唔到於是搵5D開刀

你個建議係正路,尤其係沙中線通車可以用5D做下路 ...

我覺得 5C 死唔去,流水客佔多,受沙中線影響唔太大,

反而如果想做慈雲山尖咀特快,點睇都會係 5X 延長服務時段
甚至半全日,可以收 $6.8 而且無土瓜灣包袱

5D 如果行下路去尖咀,正路都係紅磡繞道去,補 5C 不足,而且咁行唔慢