hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 290往荃灣西站 - 2018/05/24
開啟左側

[經歷分享/報告] 290往荃灣西站 - 2018/05/24

樓主| Charon1999 發表於 2018-5-24 19:30 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-5-24 18:42
但就係唔加車落同樣經黃大仙的40,呢道成是嘈40收車

推因素
乘客:40太兜
公司:40較平

拉因素
乘客:290直踩
公司:290貴D尤其是回程,重點用車又一樣咁多

無計
neoplan720p 發表於 2018-5-24 19:30 | 顯示全部樓層
當290系越做越大的同時,另一邊廂觀塘道就要繼續捱兜長沙灣美孚的40,又或者擦邊皮的42C。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
 樓主| Charon1999 發表於 2018-5-24 19:32 來自手機 | 顯示全部樓層
0q9w8e 發表於 2018-5-24 18:52
但290又快過40喎...
而且黃大仙又有分段...

當佢哋去程習慣咗唔駛入美孚,到回程入美孚嘅時候自然就會覺得耐
頭幾次可能趕時間先至比貴少少,但係快慣咗返唔到轉頭,就以後都會比貴D架啦
根本無論城巴定九巴都係做緊依樣嘢咋嘛
 樓主| Charon1999 發表於 2018-5-24 19:33 來自手機 | 顯示全部樓層

arfung 發表於 2018-5-24 19:26
回程$10.7,但290系不少人黃大仙落,應該是貪快。好些時段要靠有人落才有得上車$8.8入將軍澳(平日下繁/假 ...

其實回程都唔少人將軍澳入黃大仙
不過我無Take....
053h4 發表於 2018-5-24 19:35 來自手機 | 顯示全部樓層
 樓主| Charon1999 發表於 2018-5-24 19:39 來自手機 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2018-5-24 19:30
當290系越做越大的同時,另一邊廂觀塘道就要繼續捱兜長沙灣美孚的40,又或者擦邊皮的42C。 ...

一方面觀塘道已經飽和,冇能力再容納太多嘅路線落去;美孚長沙灣又死咬住唔肯放,加上又養咗一批長沙灣特快翻觀塘道嘅人,十分難搞。

另一問題係40號應該都冇咩能力再去大搞,如果削正常班次開特快班次又驚到時有人投訴,如果班次不變之後投放多一堆車落去開特快班次,又未必一定真係咁多人坐。

反而將軍澳仲陸續有嚟,兼且仲有一個安達臣,咁喺九巴嘅角度嚟講,當然就係搵個可以再收貴啲嘅將軍澳去玩最好啦。

如果喺我角度嚟講,其實我覺得可以考慮拆條40R,藍田站行觀塘道上龍翔道,之後唔經葵涌直接入荃灣市中心,順便再收貴少少同將軍澳同價,咁嘅話應該好做D嘅。
不過就要睇佢肯唔肯冒險。
 樓主| Charon1999 發表於 2018-5-24 19:41 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-5-24 19:35
所以等睇油荃點玩啦

假設對家投到一開二,一條行山一條觀塘道,班次做各10分鐘一班,唔知會點啦

你估運輸署叫偉業街真係食飽飯冇嘢做咩
就係因為觀塘道太多車,佢要控制住個車流量所以先咁樣咋嘛,如果唔係安達臣一早就有車落咗觀塘啦.......
相比之下,擔心佢學290咁樣行秀茂坪順利但係唔停站直接飛出去彩虹站仲好啦
0q9w8e 發表於 2018-5-24 19:49 來自手機 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2018-5-24 19:30
當290系越做越大的同時,另一邊廂觀塘道就要繼續捱兜長沙灣美孚的40,又或者擦邊皮的42C。 ...

果兩班40A應該用黎做真觀荃...
053h4 發表於 2018-5-24 19:56 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
arfung 發表於 2018-5-24 19:57 來自手機 | 顯示全部樓層

0q9w8e 發表於 2018-5-24 19:49
果兩班40A應該用黎做真觀荃...

現在是半紅不黑的狀態, 搞搞佢都未嘗不是好事, 起碼善用資源。