hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 290往荃灣西站 - 2018/05/24
開啟左側

[經歷分享/報告] 290往荃灣西站 - 2018/05/24

m_rd08 發表於 2018-5-26 01:44 | 顯示全部樓層

Charon1999 發表於 2018-5-25 18:47
又係喎,新清早繁一樣塞......
偉業街又塞,觀塘道又塞,新清又塞
莫非真係要行安達臣道+舊清水灣道 ._.

計埋上繁塞將隧,咁行究竟快唔快呢?
pccpkl 發表於 2018-5-26 02:02 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2018-5-24 20:18
再大搞咪海濱尾站又加價lo,反正呢啲線愈做愈旺,又冇鐵竟爭,或者荃灣段同290系一樣,龍翔道全日不設站 ...

290應該全將廠盈利能力最好果條?
如果計哂290/A/X?
3ASV174 發表於 2018-5-26 02:11 | 顯示全部樓層
m_rd08 發表於 2018-5-26 01:44
計埋上繁塞將隧,咁行究竟快唔快呢?

Google Map 話由寶琳路起計經 290 行法仍然比你個行法快,
計埋早繁將隧塞車,都好難有一個行法好得過目前 290 個行法,觀感上你個行法甚至比 290 仲差得多。
如要討論,請先自貼差餉單一次
 樓主| Charon1999 發表於 2018-5-26 08:05 來自手機 | 顯示全部樓層

pccpkl 發表於 2018-5-26 02:02
290應該全將廠盈利能力最好果條?
如果計哂290/A/X?

290A多一水客,不過車就比290至少多2部
不過反正聯合派車就問題不大
所以應該就290A賺多過290少少
至少琴日坐嗰日拖卡290A都坐滿,但290仲有唔少空位
053h4 發表於 2018-5-26 09:02 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
transbus 發表於 2018-5-26 09:45 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-5-26 09:02
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1003891-1-1.html

早繁計而家新清似重塞過將隧。好似第一個290X ...

新清真係塞巴士多過塞私家車?
咁條慢線應該由彩雲頂上基順先係?

如果唔係,安達臣順秀有幾多人揸車?
係塞私家車都賴西貢啲新村屋屋苑啦?
水不是這樣抽的..

近日將隧係好似塞車都行快過以前,
但係唔見得新清由彩雲到彩虹比佢塞得耐..
我寧願賴超豪少咗,上斜快咗..

反而將隧肯定塞私家車多過巴士,
而且就算康城啲車多到賽車起步咁出,
連埋清水灣啲車,
將隧公路兩條線走,龍尾都只係喺安寧,
但係將南出嚟嘅車,龍尾連宣基彎都過埋,
雖然上將隧單線有關係,
但係嗰個車量,
一定唔止坑口嘅入車由電話機樓到安寧雙線加埋咁少..

將南私家車流,比西貢多,我估唔出奇。
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
053h4 發表於 2018-5-26 09:51 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
ctb234 發表於 2018-5-26 10:15 | 顯示全部樓層
早兩星期係黃大仙諗住搭40去荃灣(其實我要去荃灣西),係沙田拗等40,等唔夠兩分鐘已經黎左290同290A,當時APP顯示40仲有6分鐘到,但係等左好耐都仲係6分鐘,之後第二架290到站,我見架290大把位坐,二話不說即刻上車,估唔到真係好快去到荃灣西.
另外而家大部份乘客搭巴士係想快,俾貴D唔係問題,其實返工客真係唔想你架巴士左兜右兜.

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
ahken + 1 返工客真係唔想你架巴士左兜右兜.

查看全部評分

053h4 發表於 2018-5-26 10:16 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
10598C 發表於 2018-5-26 11:01 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-5-26 09:51
E22A早繁尚智樓去黃大仙24分鐘,睇你點睇啦。

重有,居民出入除左巴士重有校車私家車等,另外,西貢係有 ...

如果290X尚德之後飛站經秀茂坪道順利邨道直去龍翔道,又或者E22A觀塘道沿路停站,我肯定兩者時間差唔遠