hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2018 五月號 ...
開啟左側

[日本] [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2018 五月號

樓主| cyc_yin 發表於 2018-5-31 23:17 | 顯示全部樓層

終於出黎,佢先行一小段到王子駅前停留場

8900形,佢用返公眾投選8800形設計嗰陣落選既設計

去到飛鳥山

到公眾假期車頭就會插國旗

右邊係8500形

頗斜

私鐵王國 @ Medium
 樓主| cyc_yin 發表於 2018-5-31 23:34 | 顯示全部樓層
落返山去王子站,再搭去川口影車(京浜東北線E233系1000番台)

呢度有三條綫,有時其他車會擋住拍攝目標,所以要一眼關七睇下邊邊有車黎,呢張就係無睇到而錯失少少影相時機既相(185系)

行東北本線、高崎線系統既E231系

呢邊係湘南新宿ライン系統

E233系

東武100系

E259系

651系1000番台

TRAIN SUITE 四季島(E001系)

呢度光綫麻麻地

成列得呢卡係入口,有樹蔭設計既交誼廳

樓主| cyc_yin 發表於 2018-5-31 23:58 | 顯示全部樓層

去搭京王電鐵,途中經過明大前站就見到呢個京王名物——糰子運轉,指啲車密到好似一串糰子咁(5000系、7000系)

呢班回送係慶祝多摩動物公園60週年既臨時列車,由新宿啟程之前要「送込み」去新宿站

平滑既sustina不鏽鋼車身,裏面仲有慶祝既裝飾

7000系初期車

去到下高井戸站,月台隔離就係東急世田谷線,不過佢嗰邊高度低啲

7000系後期車

8000系

後面既明大前站好近,仲可以見到啲車入站,班次有幾密(9000系)

慶祝多摩動物公園60週年既臨時列車(5000系)

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
A.E.C. + 1 + 10 大師級作品

查看全部評分

樓主| cyc_yin 發表於 2018-6-1 22:39 | 顯示全部樓層

喺度就轉世田谷線去山下站,即係小田急既豪徳寺站(東急300系)

駕駛台

呢個應該係天然綠化,啲草真係好密

去山下站就遇到幸運既黃色電車

玉電110周年幸福の招き猫(幸福招財貓)塗裝

喺下高井戸折返,好快就番到黎

樓主| cyc_yin 發表於 2018-6-1 23:07 | 顯示全部樓層
豪徳寺站電綫桿同上蓋一體既拱形結構真係好正

搭到去喜多見站影相(8000形)

1000形

大部分從地鐵千代田線直通過黎既列車喺小田急盛大既雙複綫化工程完工、時刻表改正之後就變到行外側既緩行綫路軌(16000系)

3000形

呢度容易見到並行既畫面

4000形

E233系2000番台

樓主| cyc_yin 發表於 2018-6-1 23:15 | 顯示全部樓層

ロマンスカー(Romance Car)系列:

30000形EXE

非貫通車頭係咁既

翻新後變EXEα

50000形VSE

好猛太陽

70000形GSE

60000形MSE,以前行既あさぎり(朝霧)班次已經改名做ふじさん(富士山)

就退役既7000形LSE

最後去到登戸站,呢度既月台新增工程完工之後,拍攝位置角度就同上次有少少唔同(16000系後期車)

樓主| cyc_yin 發表於 2018-6-2 23:39 | 顯示全部樓層

喺登戸站搭南武線去南多摩,然後過橋去對岸既是政站,附近係非常寧靜既住宅區,商鋪都唔多

從西武網絡孤立出黎既西武多摩川線(新101系復古塗裝)

搭去白糸台

一般支綫用既白色塗裝

車庫入面既赤電復古塗裝

行去京王既武蔵野台站,沿途係更加寧靜既住宅區

樓主| cyc_yin 發表於 2018-6-2 23:46 | 顯示全部樓層
搭到高幡不動就落一落車睇下京王動物園線既特別塗裝7000系

每卡係唔同動物主題

仲有京王本身既吉祥物

初期車車身多橫紋、方向幕位置既標識燈都唔同

高幡不動檢車區

樓主| cyc_yin 發表於 2018-6-3 00:18 | 顯示全部樓層
搭到去京王八王子,然後行去附近JR既八王子站(HD300形混能機關車)

搭八高線,呢班去箱根ヶ崎係全日由八王子開出既唯一一班。另外箱根ヶ崎唔喺大眾認知既箱根度 (209系3000番台)

耗電量同103系比較

來自東京臨海高速鐵道剩餘既70-000形(209系3100番台)

喺拝島落車睇下,橫掂班車淨係到箱根ヶ崎,都去唔到我想去既站,唯有等下班

棒狀月台閘門

205系3000番台

又係209系3100番台

搭呢班繼續去

樓主| cyc_yin 發表於 2018-6-3 00:39 | 顯示全部樓層

209系登場當年好先進既屏幕

去到東飯能,估唔到呢啲地方都會有百貨公司喺車站隔離

由西武月台行到去JR路軌既貓

轉搭西武返市區,高麗呢個地名同讀音究竟點黎呢?

八高線既E231系3000番台

西武4000系

搭返市區,相信呢班係黃金週臨時既8卡班次

喺飯能站轉換方向有少少時間可以出去影(30000系)

西武既印象唔只係黃色電車,仲有呢隻來自棒球隊西武Lions既塗裝,社章都係棒球圖案(定係西字圖像化)