hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [ del ]
開啟左側

[問題] [ del ]

Charon1999 發表於 2018-5-27 12:20 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

[ del ]
currypig 發表於 2018-5-27 12:50 | 顯示全部樓層
286x 同 287x ,受制於循環線關係
成日甩班,然後拖卡,客量極高,繁忙時間絕對頂閘,不過轉車客多
即使轉車站都可以上得返

280x,客量一般,個別班次爆滿,下繁青沙轉車站一定上到車

249x,除上下繁幾班頂閘,其餘時間客量慘不忍睹

286c,轉車站上到車係神跡

271x/272E,要企,但仲上到車

270B,大部份班次企到車頭,但未到頂閘

240X / 272P 企到車頭,但未到頂閘,240X 客量稍高過 272P

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
Charon1999 + 1 感謝

查看全部評分

深圳比亚迪 發表於 2018-5-27 13:29 來自手機 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2018-5-27 13:45 | 顯示全部樓層

currypig 發表於 2018-5-27 12:50
286x 同 287x ,受制於循環線關係
成日甩班,然後拖卡,客量極高,繁忙時間絕對頂閘,不過轉車客多
即使轉 ...

下繁轉車客一定上得返?

等多班或者貼住車門企囉

根本就係呢兩條線都唔夠班次,尤其係286X

利申:下繁287X>286X常客,上繁唔係搭青沙線,個情況留返俾熟悉嘅版友講

評分

查看全部評分

趕客路上 理_得你
ATENU135 發表於 2018-5-27 13:54 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2018-5-27 13:45
下繁轉車客一定上得返?

等多班或者貼住車門企囉

286x試過平日下午6:02到荔枝角站,然後上左大約40人

評分

查看全部評分

currypig 發表於 2018-5-27 14:01 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2018-5-27 13:45
下繁轉車客一定上得返?

等多班或者貼住車門企囉

都係上得返丫,等多架啫,哈哈
我和你掉轉,係 286X > 287X 常客

基本上呢兩條線,一到繁時都唔夠載,饒宗頤啲人個個等到發火
兩三班都上唔到,激到啲人行返去美孚坐46X 時有發生
然後落到轉車站,啲阿叔又會呻 287X 成日都有靈異失蹤事件
ETA 數到 0 ,唔見有車到,然後就變返 10

286X 反而車係疏,平均 15分鐘先來一架,但比較少收車
不過都係惡等

評分

查看全部評分

流星☆雨 發表於 2018-5-27 14:15 | 顯示全部樓層

currypig 發表於 2018-5-27 14:01

其實286X 18:30-19:15左右喺轉車站係等多班都要貼車門企
有時甚至要用落車門上車

都唔好講轉車站,據地區人士所講係荔枝角站已經好難上車
而ETA Delay就286X都唔少嘅

287X班次係就係無定向,但起碼密過286X
另一個問題係287X偶然會喺柏景灣搞定時點,停到後車到柏景灣先繼續行都試過,
完全係水泉澳果邊站長亂咁安排,阻住成架車啲人返沙田

評分

查看全部評分

趕客路上 理_得你
.KD.8283. 發表於 2018-5-27 14:21 | 顯示全部樓層
其實我反而唔多明點解早排沙廠會將286X既豬換哂做直梯...明明已經成日唔夠載
yclam 發表於 2018-5-27 14:21 來自手機 | 顯示全部樓層
currypig 發表於 2018-5-27 14:01

那麼現今使用轉車站的人流是否比啟用初期為多?
流星☆雨 發表於 2018-5-27 14:24 | 顯示全部樓層

yclam 發表於 2018-5-27 14:21
那麼現今使用轉車站的人流是否比啟用初期為多?

絕對係,以前轉車站可能連三五個人等車都冇,依家下繁都可以有十幾人等車,論知名度同使用率都有進步嘅
趕客路上 理_得你