hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [ del ]
開啟左側

[問題] [ del ]

樓主| Charon1999 發表於 2018-5-27 16:45 來自手機 | 顯示全部樓層

384047x 發表於 2018-5-27 16:17
點解249x非繁吉得咁緊要?拉去禾輋廣源會否好啲?

我都諗緊依個問題
其實會唔會入埋廣源可能仲好
YY487 發表於 2018-5-27 16:46 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
 樓主| Charon1999 發表於 2018-5-27 16:47 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-5-27 16:43
講開青沙,畢竟A47X都係經青沙(費事有人話我離題),其實佢經青沙嘅目的在於邊到?點解唔仿效A41等線行城隧 ...

其實我都諗緊依樣嘢
反正而家有6蚊優惠,叫人哋坐出去轉架大埔嘅機場巴士,其實計落九汽未必有蝕
仲可以塞住區議員個口(eg 286X<>A47X及287X<>A47X解決顯徑美田美林水泉澳冇機場巴士嘅問題)
巴士的膠 發表於 2018-5-27 16:52 來自手機 | 顯示全部樓層

最迫切係加比286C,依家頂閘最嚴重之餘,轉車站又無人落
darrelclever 發表於 2018-5-27 16:55 | 顯示全部樓層

一個字:疏
30分一班,搵鬼等咩...用等249X既時間行去坐49X好過
加埋青衣南無幾多人非繁入沙田,所以吉車遊街,現有乘客最多都係大圍人,但始終青衣南又唔係熱門目的地,
禾輋廣源要去青衣,都應該用已有既49X(除非你去青衣城)
249X亦唔係快過49X幾多(非繁青衣入沙田約45分),等車時間都抵消曬

反建議:延去火炭(曾大屋後入沙角街>沙田路>火炭),加密到20分一班???

ATENU364TC196 發表於 2018-5-27 16:55 | 顯示全部樓層

主要因為班次不吸引,同埋青衣非繁去新界,九東唔係咁大,只係42C,49X嗰堆線密車,同埋經荃灣,所以先比較好客,但其實青衣客非繁得好少
Snoopy@FB8617 發表於 2018-5-27 17:08 | 顯示全部樓層

darrelclever 發表於 2018-5-27 16:55
30分一班,搵鬼等咩...用等249X既時間行去坐49X好過
加埋青衣南無幾多人非繁入沙田,所以吉車遊 ...

249X同49X之間係唔係真係咁大關連...?一條主打中北部一條主打南部

其實青南仲有I大
本應可以幫補唔少
但青沙網絡亦然唔掂開拓唔到成個新界東既客源
拉長去火炭亦其實無咩意思
夾人轉280X算啦
好好地加密班次已經幫到唔少手

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
流星☆雨 發表於 2018-5-27 17:36 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2018-5-27 15:27
下繁先得十幾個就死得一條線十幾個就話啫
至於原因,我覺得係要轉車嘅組合一般都有更好搭法,例如沙田去 ...

主要係等286X多,就有車果陣絕對有十幾個
但其他路線就好少見一條線十幾個咁誇啦

轉車站主要受惠對象,始終都係唔近港鐵站果啲地區為主,例如美田、顯徑、水泉澳、火炭
正常有一程車當然都係搭返一程車過

轉車站有多條沙田版272X應該會好啲

而班次未夠密都確實係一個硬傷,九巴真係要加密返286X同287X,唔係遲早趕返啲新客走都似
趕客路上 理_得你
Snowbb 發表於 2018-5-27 18:05 | 顯示全部樓層
currypig 發表於 2018-5-27 14:01
都係上得返丫,等多架啫,哈哈
我和你掉轉,係 286X > 287X 常客

其實唔止 286X , 287X 留後問題都好嚴重
下繁奧運站條龍可以排到紅綠燈果度 , 但 287X 下繁到帝柏已經有機會留後
最重要係 , 晚繁七點開始居然可以疏到 15 分鐘一班 , 8-12 分鐘班次根本可以延續到九點

既然 287X 晚繁都開緊 15 分鐘仲要班班爆住入沙田 ,
奧運 / 君匯港既客行過對面搭 87B 分分鐘仲快過死等 287X
Snowbb 發表於 2018-5-27 18:09 | 顯示全部樓層

darrelclever 發表於 2018-5-27 16:55
加埋青衣南無幾多人非繁入沙田,所以吉車遊 ...

249X 沿線大部份都係純住宅區 , 唔同 49X 有城隧 / 荃灣作為客量保證
加上又唔夠車 , 唯有開住 30 分鐘一班

雖然諗過趁 249X 改經南橋果陣順便兜一兜葵芳 , 但青衣 / 沙田客未必接受車程增加