hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [ del ]
開啟左側

[問題] [ del ]

tonychow 發表於 2018-5-27 18:39 來自手機 | 顯示全部樓層

提醒一點:就算去青衣城,其實長安行過去都好近。無錯 49X 要兜荃灣,但 249X 既疏車又要兜大圍加青南,所以好難贏。
0q9w8e 發表於 2018-5-27 18:47 來自手機 | 顯示全部樓層
Snowbb 發表於 2018-5-27 18:09
249X 沿線大部份都係純住宅區 , 唔同 49X 有城隧 / 荃灣作為客量保證
加上又唔夠車 , 唯有開住 30 分鐘一 ...

遲啲大圍有商場應該會好啲掛...
10598C 發表於 2018-5-27 19:13 來自手機 | 顯示全部樓層
Charon1999 發表於 2018-5-27 16:47
其實我都諗緊依樣嘢
反正而家有6蚊優惠,叫人哋坐出去轉架大埔嘅機場巴士,其實計落九汽未必有蝕
仲可以 ...

係嘅話就要將優惠額提升,冇理由大圍去機場兩程夾埋貴過大埔

但A47X半粒鐘一班,有幾大吸引力都成問題
10598C 發表於 2018-5-27 19:13 來自手機 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2018-5-27 16:46
當初 A47 為左呃里數收夠 $30.9 所以行青沙
A47X 係 A47 支線所以跟住行青沙

但時間上係咪行青沙會好過城隧?
hokwanlam 發表於 2018-5-27 19:32 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2018-5-27 16:27
雖然280X客量唔係差到摺
但又唔代表佢客量真係好
班次密定疏又的確有唔細既影響

其實又唔關識唔識計事,我轉車個個位其實近總站,
轉車站已經係幾後下,大會堂一個轉彎位可以令人失哂預算,
二黎轉車站入面既線絕大部分都疏,得條287X似樣,所以佢個轉車站好似一路都谷唔起咁,
佢繁時已經好似樣,我有時係柯士甸道見已經要企,一般都接近坐滿,
同埋佢下繁我覺得佢好似唔係太跟足時間表開車,係加密左,
overall佢的的確唔係好,因為非繁係太少人,
轉乘既話唔好玩啦,拎西隧同紅隧比,網絡到車既班次到擺位完全天與地,
係都等沙中線開左先比啦.....

THomas20010808 發表於 2018-5-27 19:44 來自手機 | 顯示全部樓層
hokwanlam 發表於 2018-5-27 15:58
沙田去紅磡搭鐵係平過280X,所以280X係唔到紅磡,
亦唔可能搭280X到紅隧口轉車,280X主力都係彌敦道尖咀至佐 ...

280X 西隧轉乘其實不太差 基本上西隧去中上環968 960車海 唔怕貴上962 967 969也可以 西區南區970/X/905其實時間不太差

上星期禾輋放學1510上280X 轉970/X去SSGC 1550已經到 280X如果密返少少已經好好 沙市上左2X人 轉車站5個 全車大概40人
 樓主| Charon1999 發表於 2018-5-27 19:50 來自手機 | 顯示全部樓層

Snowbb 發表於 2018-5-27 18:05
其實唔止 286X , 287X 留後問題都好嚴重
下繁奧運站條龍可以排到紅綠燈果度 , 但 287X 下繁到帝柏已經有 ...

咁多人㗎咩 o.0
話就話大角咀嗰邊有商厦啫,都未至於多人到咁掛
THomas20010808 發表於 2018-5-27 19:51 來自手機 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2018-5-27 17:36
主要係等286X多,就有車果陣絕對有十幾個
但其他路線就好少見一條線十幾個咁誇啦

不知道是不是水泉澳沒有車去深水步,基本上286X非繁也有8-15個在轉車站等,280X通常286X落轉車的

286X其實好受長沙灣道埋站巴士影響 試過荔枝角站追到前車 也試過長沙灣遊樂場已經被後車過 一班車提早押后2分鐘已經好大影響 272X 286C在前面 58X 59X 67X 司機打不打尖 32 36A 35A會不會頂到 延遲2分鐘開車可能返到總站已經過鐘
THomas20010808 發表於 2018-5-27 19:53 來自手機 | 顯示全部樓層
Charon1999 發表於 2018-5-27 19:50
咁多人㗎咩 o.0
話就話大角咀嗰邊有商厦啫,都未至於多人到咁掛

其實有好多人奧運站轉車返大圍 如果車駁車其實可以好快
leo_ku 發表於 2018-5-27 20:03 | 顯示全部樓層