hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦九巴230A(荃威花園-黃埔花園)via黃大仙 九龍城 ...
開啟左側

建議開辦九巴230A(荃威花園-黃埔花園)via黃大仙 九龍城

Alex7808 發表於 2018-5-27 19:36 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

由於至九巴40線,改行龍翔道後九龍城一帶只有紅小往返荃灣加上高資較高,因而建議開辦九巴230A巴士,方便黃大仙,九龍城,土瓜灣居民往返荃灣,詳情如下。

全程行車里數:24.8 公里
全程行車時間:75分鐘

收費:
全程8.8
分段:畢架山花園->黃埔花園6.4
         宋皇臺公園->黃埔花園5.1
     葵涌道茘景邨->荃威花園:$4.9
         荃灣富華街->荃威花園:$3.5
(註:本路線已與途經黃大仙站的巴士線和31M、32M、34M、36M、234A、234B、235M及238M增設補差額形式的BBI :例如乘230A(往:黃埔花園)後在黃大仙站其他前往觀塘、藍田、油塘(包括214)的九巴路線免費,轉乘290則補$1.90)
行車路線表:

(往:黃埔花園)
1荃威花園總站
2荃景圍街市
3荃灣中心
4美環街
5愉景新城
6荃灣站 
7荃灣眾安街
8大窩口站
9葵涌公立學校
10葵俊苑 
11新葵興花園
12葵芳邨
13葵涌道荔景邨
14畢架山花園
15豐力樓
16天馬苑
17龍翔官立中學
18黃大仙站 
19沙田坳道
20鑽石山站 
21龍蟠苑
22黃大仙警署
23新蒲崗寧遠街
24宋皇臺公園
25宋皇臺道
26譚公道
27香港盲人輔導會
28翔龍灣
29貴州街
30落山道
31鴻福街
32庇利街
33紅磡鶴園街
34德民街 
35黃埔花園總站 

(往:荃威花園)
1黃埔花園總站 
2紅樂道
3紅磡南道
4機利士南路
5孖庶街
6北拱街
7石塘街
8浙江街
9上鄉道
10中華煤氣公司
11欣榮花園
12馬頭角道
13亞皆老街球場
14富豪東方酒店
15王仲銘中學
16黃大仙警署
17新蒲崗大有街
18鑽石山站 
19沙田坳道 
20摩士公園泳池
21永光書院
22豐力樓
23 畢架山花園
24葵涌道荔景邨
25葵芳廣場 
26光輝圍
27葵涌健全街
28大窩口站
29荃灣眾安街 
30荃灣富華街
31福來邨永康樓
32美環街
33荃景花園
34荃灣中心
35聖母領報堂
36荃灣港安醫院
37荃威花園總站

(開辦當日起:路線30將縮短至荃灣(愉景新城))
384047x 發表於 2018-5-28 00:03 來自手機 | 顯示全部樓層
班次?用車?不如大窩口上公路la,而家走線都同好多路線大幅重疊!
andy7354 發表於 2018-5-28 00:56 | 顯示全部樓層
愉景新城同黃埔好似冇位,唔需要去黃埔,因為有30X,我諗開早繁試下先好D
Ricky403 發表於 2018-5-28 14:00 | 顯示全部樓層

呢條同九龍城區議會一路爭取嘅「土荃線」咁似嘅......
只係爭個聯合道同歌和老街......
.
toby_tl10 發表於 2018-5-28 17:47 | 顯示全部樓層
40嘅「九龍城」係太子道西/界限街一帶
而你條230A嘅「九龍城」係土瓜灣下路一帶
兩條線有咩關係?

放黃埔實在太遠喇
應該唔會有人由黃埔搭你條230A入荃灣
To infinity... and beyond
384047x 發表於 2018-5-28 17:57 來自手機 | 顯示全部樓層
230a到黃埔應該比30x耐好多,不過我諗佢想執流水
miklcct 發表於 2018-5-28 23:13 | 顯示全部樓層

384047x 發表於 2018-5-28 17:57
230a到黃埔應該比30x耐好多,不過我諗佢想執流水

呢條擺明流水線,執大窩坪同黃大仙去土瓜灣(加埋紅磡)嘅客,荃灣上車應該最多搭到土瓜灣。到時開咗東西線之後有埋呢條咁61X摺得,最多加個單向分段比62X 258D同259D加屯門車喺荃灣轉呢條BBI(合共$13.9),令去黃大仙嘅客被$16.6。
進智公交
384047x 發表於 2018-5-28 23:18 來自手機 | 顯示全部樓層
關61x叉事?
miklcct 發表於 2018-5-28 23:26 | 顯示全部樓層

唔通你見唔到呢條線喺大窩坪至馬頭角同61X係一模一樣?!
進智公交
384047x 發表於 2018-5-29 07:58 來自手機 | 顯示全部樓層

咁屯門出黎呢?你唔會又叫佢地上轉車站....,咁75x都取消得la你咁講