hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 優化 290 路線系列建議
開啟左側

優化 290 路線系列建議

心繫香港 發表於 2018-5-28 02:02 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

一、背景:由於現時將軍澳南居民使用290路線前往荃灣西站需繞經坑口及寶林,路程過於迂迴,致290於將軍澳南的客量未如理想,而290X暫時只設兩繁的班次,未能滿足將軍澳南及安達臣道發展區的需要,290 與 290X 兩線均於將軍澳南的路段重疊,且觀塘道各站的乘客乘坐40往荃灣西站的路線亦過於迂迴,加上康城往荃灣西站的路線班次疏落亦非全日服務,更路程迂迴,另290B線路線亦過於迂迴。基於以上一系列的原因,建議作出下列的建議。

二、建議:
(1) 290A 線建議維持服務不變,並常規化上繁上秀茂坪起載之特班。
(2) 290X 線建議提升至全日服務,繁忙時段15分鐘一班,非繁忙時段20分鐘一班,康城站開出之班次加停調景嶺/彩明,並為將南提供全日的特快服務。
(3) 290 線建議改以康城站為總站,按照現時98S走線,經坑口北/明德邨、坑口、寶林、將軍澳隧道、觀塘道(沿途停站至九龍灣、牛池灣、並依照現時290線龍翔道起的有限度停站)。
(4) 290B 線建議改為優化後之 290 線由康城站延長至將軍澳工業邨,並取道將軍澳隧道及將軍澳北,而不再繞經寶琳路及將軍澳南。
(5) 建議開辦 290P 線,來往寶達巴士總站及荃灣西站,沿途取道安秀道及依照 290X 的行車路線,上下兩繁各開3班,視乎客量再作班次調整,以寶達為總站以彌補 290 改道建議而非繁忙時段需往安達邨乘搭290X,順道解決龍翔道各站兩繁無法登車問題。

三、缺點:
290X 全日化的建議需要額外動用巴士資源,且 290 線新增服務觀塘道各站的乘客無疑是開僻新客源,或與 40 線形成競爭,而原先 290 線所服務的範圍(寶達/安達(步行))的乘客可能選擇轉乘 290X、290P線,故可能需要調配更多資源往 290及290P線。而原先服務寶達的 290 線不再停經寶達,故可能遇上一定的反對聲音,建議開辦 290P 線以寶達為總站,以「有得坐」或者「做總站」成為誘因,以換非繁忙時段取步行往安達邨乘搭 290X。

四、題外話:
寶達邨及安達邨的停站問題不時成為討論焦點,原因是來往兩邨的巴士站通常需要使用升降機而有少許不便,故建議考慮於安秀道(近寶琳路交界)設立巴士站,以方便乘客前往寶達邨。

歡迎提出意見及討論。 (^_^)
li1872903 發表於 2018-5-28 07:25 | 顯示全部樓層
寶達唔會冇冇得搭,行去轉車站就搭到
384047x 發表於 2018-5-28 07:52 來自手機 | 顯示全部樓層
290p唔去西貢,叫咩9字頭!
384047x 發表於 2018-5-28 07:52 來自手機 | 顯示全部樓層

290X,唔明x在那裏
 樓主| 心繫香港 發表於 2018-5-28 19:27 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2018-5-28 07:52
290X,唔明x在那裏

290X 不嬲都係所謂「半直通」啦,「唔明X在那裏」真係問得好,我都唔識答你,可能要去問問九記或者運署先知。Btw, 回程不嬲都入調景嶺,而去程一直都講緊跟回程入埋調景嶺,所以對 290X 行車路線相信未構成太大影響。
 樓主| 心繫香港 發表於 2018-5-28 19:29 | 顯示全部樓層
li1872903 發表於 2018-5-28 07:25
寶達唔會冇冇得搭,行去轉車站就搭到

因為無啦啦cut咗停經寶達ge 290,觀塘區議會好難無阻力,而cut咗之後ge客量會由290A及290X全力承擔,而290X更需同時兼顧寶達、安達及安泰的客源,因此希望以兩繁290P線「有位坐」、「上得到」作為些微ge補償,拉走條290
384047x 發表於 2018-5-28 23:15 來自手機 | 顯示全部樓層

心繫香港 發表於 2018-5-28 19:27
290X 不嬲都係所謂「半直通」啦,「唔明X在那裏」真係問得好,我都唔識答你,可能要去問問九記或者運署先 ...

將290同290x走線互換即可有X既效果,最好觀塘道不設站
 樓主| 心繫香港 發表於 2018-5-29 01:19 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2018-5-28 23:15
將290同290x走線互換即可有X既效果,最好觀塘道不設站

吓......
第一,觀塘道唔設站無咩可能。而家290同290X好地地一個寶達一個安達,放觀塘道又唔停站,咁咪即係無新客源而更加服務唔到舊客源?都好難唔ban lol。Btw 兩繁頂閘就自然飛閘啦,有幾多人會兩繁將軍澳上然後觀塘道落呢。唯一就係荃灣上觀塘落,或者觀塘上將軍澳落避免唔到啦~
第二,走線互換更加無意思。如果認為290X配唔上X,咁應該係改編號,而唔係改走線。而290X有接駁安達、康盛、翠林及將軍澳南之用,如果改行隧道將喪失此功能,而將軍澳北已經有98A、98C、98P、及不同的小巴線連接山上各站,故走線互換不可取。
384047x 發表於 2018-5-29 07:55 來自手機 | 顯示全部樓層
心繫香港 發表於 2018-5-29 01:19
吓......
第一,觀塘道唔設站無咩可能。而家290同290X好地地一個寶達一個安達,放觀塘道又唔停站,咁咪即 ...

觀塘道停站=想殺40wo,咪玩la
走線互換無新客源?將南坑口車程加快吸引班人回流唔系新客?我不過想整真。將荃啫.....
p.s.將軍澳我真系唔多熟...
 樓主| 心繫香港 發表於 2018-5-29 17:39 | 顯示全部樓層

384047x 發表於 2018-5-29 07:55
觀塘道停站=想殺40wo,咪玩la
走線互換無新客源?將南坑口車程加快吸引班人回流唔系新客?我不過想整真。將 ...

你point out咗個問題lol
290X其實唔入坑口ga
而走線互換只會令坑口、寶林、甚至翠林班客流失
而將南要落觀塘道更會嫌慢(compare 796_ 798唔會落觀塘)
而係咪會殺40又好難講ge,就算殺咗,九記都會開心,因為290收得貴d,而改完之後ge 290仲可以做埋山下version 98A同轉乘 ge作用添!而觀塘道客唔洗陪兜美孚又會係好事ge。

如果整真。將荃線,我唔反對,不過第一區內走線會拗到2046,第二唔入觀塘唔碌山兩繁都唔會頂閘,最多上下坐爆咁解。所以我選擇退而求其次,290拉落觀塘道全日算數。