hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 國泰政治不正確?各大航空公司語言列大不同? ...
開啟左側

國泰政治不正確?各大航空公司語言列大不同?

S315E 發表於 2018-5-29 04:23 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

最近又一次掀起「正名潮」,中国又再一次要求各家航空公司將台灣剔出「國家」之列

呢個時候理應跟隨黨嘅步伐,被對手攞住49%股權嘅國泰航空
居然無跟到黨嘅呼籲,撇甩台灣「國列」。

而香港航空同快運呢兩家紅資公司都無做到
唔知係咪只限鬼佬公司,而自己人就無份呢?

大韓作為韓國國家代表亦都無跟
不過韓亞就跟咗

而日本同全日空就一於少理,唔知係咪要維持番台日友好

美國之前被人追得幾勁嘅達美,雖然撥台灣落去
不過就仍然係同國家同等

宿霧可以話幾世界仔
寫就寫中國,而支國旗就好神奇
至於點解兩個國字都係寫「國」字,就唔好問咁多喇…

至於早幾日上報紙被人話傷咗台僑心嘅加航
語言列係中加美並列,但支國旗又係好神奇

圖文轉載,盡在Wa Kong photography
da87 發表於 2018-5-29 06:41 | 顯示全部樓層
講開諗起, 之前唔係有人話不滿因航完全冇機上粵語廣播嗎?
冇搭過因航唔清楚, 如果係都幾誇張
YY487 發表於 2018-5-29 09:58 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Aeon802 發表於 2018-5-29 12:41 來自手機 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2018-5-29 09:58
Country/Region

中共民航局連地區都趕盡殺絕,不過中共民航局高調要求境外機構配合,會更令外界反感,與西方關係惡化明顯化
lokwah2a 發表於 2018-5-29 13:21 | 顯示全部樓層
S3BL417 發表於 2018-5-30 09:42 | 顯示全部樓層
lokwah2a 發表於 2018-5-29 13:21
Safety Video 都是廣東話先之後英文
廣播當然有啦, 邊個話冇呀, 叫佢出來

因航 Safety Video 係得英文同普通話架渣
Michael_Tang 發表於 2018-5-30 10:37 | 顯示全部樓層

S3BL417 發表於 2018-5-30 09:42

你喺台灣/大陸飛返嚟?咁就有機會得英文同國語
AVD1 發表於 2018-5-30 13:54 | 顯示全部樓層
Aeon802 發表於 2018-5-29 12:41
中共民航局連地區都趕盡殺絕,不過中共民航局高調要求境外機構配合,會更令外界反感,與西方關係惡化明顯 ...

一句到尾,共產黨係睇你台灣唔順眼,加上美台而家關係越行越密切,
中共就緊係起到搞下野表下態 ……

根本中共咁多年黎除左識搞呢啲意識形態,迫人去所謂「承認」一個中國之外仲識乜野?

兩個字,多餘。
人地係要認一個中國,唔表態都會去認,
就算表左態話得一個中國,都唔代表人地唔認台灣。

而家搞咁多野根本連中共自己本身都心照台灣係台灣,
阿豬阿狗都知共產黨好想去解放台灣,但係到今時今日台灣仲係台灣,都係未到共產黨去管。
你共產黨咁把炮未武統囉。

LJ7006 = MF5119 = AVD1
Oliver_ME16 發表於 2018-5-30 14:09 | 顯示全部樓層
S3BL417 發表於 2018-5-30 09:42

https://www.youtube.com/watch?v=N2s_AJySdS0

你不如自己睇下先
我...
Oliver_ME16 發表於 2018-5-30 14:12 | 顯示全部樓層

Michael_Tang 發表於 2018-5-30 10:37
你喺台灣/大陸飛返嚟?咁就有機會得英文同國語

台北出入standard都一定係先英後廣東話
我...