hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [ del ]
開啟左側

[其他] [ del ]

transbus 發表於 2018-5-29 22:13 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2018-5-29 22:10
不如直接將觀塘線拉返過海,咁樣唔駛轉兩次車先去到港島線沿線,而將軍澳線沿線在北港島線開通後也只需要轉 ...

你問下嗰啲成日怨秀茂坪所謂濫用95,98A/C,290A資源啲達官貴人先..
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
10598C 發表於 2018-5-29 22:15 來自手機 | 顯示全部樓層
transbus 發表於 2018-5-29 22:11
13M係咁叻,就唔會養到34M/S,60,71A/B,76B,89A/C咁多駁鐵綠van,

同埋16層/45座兩條紅van..

都係講下啫,始終13M名義上係“地鐵接駁線”
13M淨係班次都輸小巴九條街啦...
transbus 發表於 2018-5-29 22:15 | 顯示全部樓層
796219M 發表於 2018-5-29 21:06
其實641兜入麗港城,非繁港島方向改興發街落橋,再cut埋621下繁,應該有能力變全日 ...

近年某年rdp提議過641兜麗港城返啟晴,最後冇好結果。
transbus 發表於 2018-5-29 22:17 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-5-29 22:15
都係講下啫,始終13M名義上係“地鐵接駁線”
13M淨係班次都輸小巴九條街啦... ...

213M/278K咪又拍得住小巴班次,隻九唔投資啫
10598C 發表於 2018-5-29 22:19 來自手機 | 顯示全部樓層
ES6048 發表於 2018-5-29 22:06
若非地理問題,將111拉上三彩其實已經令三彩有車過海…
隨住沙中線即將開通,我覺得101、111抽出部分資源 ...

其實我地忽略左彩福冇位擺呢個問題,其次本身坪石已經比人拉左條9上去,佢地未必會想111都走埋

反而如果嚟緊沙中線通車101、111必定會減車,倒不如嘗試改部分班次去樂華,經三彩,考慮睇下有冇得取代619,北角段另外處理
10598C 發表於 2018-5-29 22:20 來自手機 | 顯示全部樓層
transbus 發表於 2018-5-29 22:17
213M/278K咪又拍得住小巴班次,隻九唔投資啫

213M就因為投標路線啫...唔係嘅話會有咁進取?
transbus 發表於 2018-5-29 22:35 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2018-5-29 17:48
我建議 619X 全日,並係秀茂坪道沿途停站
同時可以考慮雙向不停藍田
619X 車程夠快,相信可以吸引安達臣同 ...

咁要保障樂華唔會因此被孤立,
情況似下秀,
一旦中上秀成功全日提速,
就會被遺忘
transbus 發表於 2018-5-29 22:39 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-5-29 22:20
213M就因為投標路線啫...唔係嘅話會有咁進取?

堅密密有客,又吹唔脹..
秀茂坪向藍田油塘走轉車,
正正係東九山區多年重建人口大增之後,
所一直被忽視嘅潛力股。
流星☆雨 發表於 2018-5-29 22:44 | 顯示全部樓層
111上三彩同9號直接拉上去一樣係無謂,咁純粹係名義上有線,重組606系好過啦

至於619X全日,確實係值得一試,可以由彩雲/彩興苑開,經四順、秀茂坪道、寶達直入東隧
呢個定線對彩雲嚟講應該唔會太慢,又可以滿足彩雲果邊想要條向西行東隧線嘅願望
601就同213D交換總站縮返落中秀
趕客路上 理_得你
S3BL100 發表於 2018-5-29 23:13 | 顯示全部樓層

幾樣野:

1.
101 其實東九使用量唔係想像中咁少,港島方向淘大係大站;
而九龍方向,其實分分鐘快過 619,無論塞車同唔塞車時間都係,
只係行東隧俾人以為一定快

2.
運吉開 613,某程度上係因應山上人口增加,覺得夠客支持一條線去港島東,
另一方面,由近幾次新線招標,都見到佢地唔太想再擺車入繁忙地區,
想 day 1 就塑造居民出行習慣,用港島東新線去刺激佢地往來港島東的需求,減少佢地去中上環

當然呢招 work 唔 work 係另一回事,不過如果要 613 603 BBI work 的話,
至低限度要兩條線非繁一齊做 15 分一班,只係 613 唔見得有呢個需求

不過我認為 613 應該考慮逆走,跟 307P 678 出西灣河,最少去到天后,
理想係入埋棉花路,避北角上橋塞車之餘,客源亦更廣,銅鑼灣刷邊,兩個方向亦真係幫到 601 清客

3.
690 回程將軍澳客量睇落好似好過回程,我覺得就唔關兜藍田事,
果度時間真係差好少,而且繁忙時間分分鐘仲快。
問題反而似係將隧塞車趕客,加上回程普遍無咁趕時間

4.
隔離 post 我都提過,671 同鐵路完全重疊,維持現狀都唔係辦法。
176 做唔到全日、黃大仙區要留線的前提下,應該考慮 606 671 對調總站,
甚至 671 同時加兜宏照道,做多少少九龍灣商貿區客,減少同鐵路重疊。
係呢度有版友覺得新蒲崗鑽石山少左條北角銅鑼灣南區線好大問題,
但其實彩雲都係黃大仙區一部份,呢個建議係絕對有機會過到,而且受惠人數遠多於受影響人數

5.
最後到 601 619。
601 定線再執既機會應該就唔大,但其實兩條線都有一個問題,
就係編定時段安排已經應付唔到行車時間,導致兩巴都要投放不成比例資源維持班次,
例如 619 一單連休分分鐘俾成 100 分鐘,但時段得 80 分鐘,
於是每個時段開 5-6 班車,分分鐘要擺 7-8 部車落去,
呢個已經係重組誘因

不過 619 本身內陸流水客甚多,兩個方向都係,就算開左 619X,
四順來往牛頭角、觀塘段流水客,我都睇唔到有放棄的可能,
反而係港島一段內陸流水仲有其他替代品(包括九巴替代品),而且比較單向,要放棄誘因都大D

而觀塘巿中心特快過海、619X,我覺得係魚與熊掌不可兼得;
641 全日就算吧啦,啟德行紅隧仲快,尤其回程

另外亦要諗多一樣野,觀塘迴旋處咁塞車法,特快有無必要兩個方向都行東隧,
分分鐘回程行紅隧東九廊不停站仲快

fb.com/scientisthk2usa/