hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [ del ]
開啟左側

[其他] [ del ]

S3BL100 發表於 2018-5-29 23:14 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-5-29 22:19
其實我地忽略左彩福冇位擺呢個問題,其次本身坪石已經比人拉左條9上去,佢地未必會想111都走埋

反而如果 ...

111 更大問題係,一個時段俾俾得 60 分,但一單要行 80-90 分,
咁既行車時間,根本延長去邊都唔可能

fb.com/scientisthk2usa/
paul2357paul 發表於 2018-5-29 23:16 | 顯示全部樓層
transbus 發表於 2018-5-29 22:01
613轉603的確唔多人,
上秀/寶達/安達/泰想要嘅,
係213M式將軍澳道直落東隧。

當其他過海線港島島內線死架?
AV296-HL1875 發表於 2018-5-29 23:23 | 顯示全部樓層

作為690常客,又唔覺下繁-夜晚回程藍田有好多人落,有時甚至會飛藍田,成車人9成入將軍澳樓主係咪記錯左694
反而早繁去程就會經常有1/3係啟田商場上,因為一上車就入隧道,又唔駛塞東廊,快過603多多聲

另外唔見得690有需要飛走藍田,而家去程行啟田道已經係最唔塞又順路
paul2357paul 發表於 2018-5-29 23:31 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2018-5-29 23:14
111 更大問題係,一個時段俾俾得 60 分,但一單要行 80-90 分,
咁既行車時間,根本延長去邊都唔可能

111兜哂成條彩虹道的確很無謂。踢番出去直行太子道東慳到既時間夠佢換到深入牛池灣山上。
君不見例如107108唔會兜埋彩虹道。

其實當年111搞到牛池灣門口止步係咪同牛池灣山上要俾機會城巴開線有關?

transbus 發表於 2018-5-29 23:33 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2018-5-29 23:16
當其他過海線港島島內線死架?

唯一從來冇全日入過中環嘅中西區東隧全日線喎,
680都算入過中環,
你鬧緊乜?

全日入過中環嘅中西區東隧全日線:
307 603 619 673 681 690

其餘唔跌入哩個類別,包括通宵線同以下:

302 307A 307B 373601P 603A 603P 603s 619P 619x 621 641673P 680A 680B 680P 680x 681P 690P 692P

#???黑人問號???

坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
gordon0530 發表於 2018-5-29 23:36 | 顯示全部樓層
另外秀茂坪果邊落中環係繁忙時間外都冇直車,不過需求應該唔小(例如星期日),叫人轉車/坐地鐵都好煩下。

其實新巴13如果可以按計劃延長去林士街,大會堂就有位,可以試下延長601過去,海富後跟260去文華東方酒店出面掉頭翻總站,回程就直接轉干諾道中翻金鐘,行程最多增加10分鐘,又唔影響原有乘客。咁延長法起碼可以做埋交廣、怡和、匯豐既客,又方便星期日落中環既人,一舉兩得
心灰了還未碎 心死了還在醉
053h4 發表於 2018-5-29 23:38 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-5-29 23:39 來自手機 | 顯示全部樓層
transbus 發表於 2018-5-29 22:39
堅密密有客,又吹唔脹..
秀茂坪向藍田油塘走轉車,
正正係東九山區多年重建人口大增之後,

我覺得相反係因為安達安泰89AC都唔算特別好,安泰落彩虹88、214又收多三蚊
加上過港島條613點都唔夠213M直落藍田站咁快,所以個個走落213M到
加上又有去藍田買餸嘅居民,兩條邨養起一條車海M線並唔難

但213M你見佢頂閘,其實水分好多,個個都堆係樓下唔上去...
10598C 發表於 2018-5-29 23:44 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-5-29 23:13
幾樣野:

1.

行東隧本身好多地方都係兜回頭路落去,港島方向好似601、619要兜埋北角根本唔快,只係紅隧因為成日非繁都塞,所以感覺東隧好啲

“想 day 1 就塑造居民出行習慣,用港島東新線去刺激佢地往來港島東的需求,減少佢地去中上環

運吉根本個思維都有問題,唔比線佢地唔等於冇需求,只不過需求走落619系、601系以及213M轉鐵

至於啟德,其實有一條全日中環線係咪真係咁重要?有108去銅鑼灣,遲啲仲有5A直去紅磡站都好夠數
10598C 發表於 2018-5-29 23:46 來自手機 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2018-5-29 23:31
111兜哂成條彩虹道的確很無謂。踢番出去直行太子道東慳到既時間夠佢換到深入牛池灣山上。
君不見例如1071 ...

彩虹道都要搭車架...