hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署促巴士座位裝安全帶 新巴城巴:浪費資源 ...
開啟左側

[報刊新聞] 運輸署促巴士座位裝安全帶 新巴城巴:浪費資源

icecone 發表於 2018-5-31 18:39 | 顯示全部樓層

HU6455 發表於 2018-5-31 10:54
小巴條安全帶就係活生生浪費既例子

點樣浪費?
我當全車19人得一個有戴,反一次車救到一條命又值幾錢?

da54 發表於 2018-5-31 18:40 | 顯示全部樓層
avianwind 發表於 2018-5-31 11:30
5公司承諾 3月5日後訂購的新巴士全車裝安全帶
https://skypost.ulifestyle.com.h ... 9%E5%85%A8%E5%B8%B6
...

所有近期訂嘅新車都會裝全車安全帶,所以唔需要質疑裝安全帶係咪有需要,因為巴士公司都決定會裝。
其實最主要嘅問題係已經行緊嘅車需唔需要裝返,因為牽涉全車換凳兼車身結構改動,講緊嘅錢係多過由新車已經裝嘅錢,成本效益無新車裝全車安全帶咁高。

至於你們信不信?反正我信了
053h4 發表於 2018-5-31 19:21 來自手機 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2018-5-31 21:29 | 顯示全部樓層

裝安全帶可以架,但唔好似小巴咁會捉人,根本就冇用

btw, 檢討企位標準啦好心
趕客路上 理_得你
 樓主| 深圳比亚迪 發表於 2018-5-31 23:32 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
天空之神 發表於 2018-6-1 07:33 | 顯示全部樓層
其實安全帶係最後一步先做
如果路面安全駕駛安全又係咪需要?

如果真係要裝,就要規定所有乘客配帶
但同時就有需要將同樣安全水平應用至企位乘客
.
TankKingEH9697 發表於 2018-6-1 15:13 | 顯示全部樓層

幾單大野 再加埋班師兄咁"好"手勢
其實都多左人攬老安
坦克王EH 9697
Snoopy@FB8617 發表於 2018-6-1 16:17 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-5-31 14:09
如果本身巴士構造足以保障乘客安全,就唔洗安全帶

前面已經指出呢點。

咁點解頭四個位一定要有安全帶?
就算而家巴士構造足以保障乘客安全
唔等於唔可以做更多
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
JC3987 發表於 2018-6-1 16:59 | 顯示全部樓層

“因為企位沒辦法設安全帶,所以座位也不需要設安全帶” 看似很合理…

但是忽視咗兩者一個根本嘅分別,就係座位大部分喺上層,而企位淨係下層有 (以雙層巴士而言)

事實證明,巴士撞車、翻車嘅話,樓上乘客拋出車外嘅風險遠高於下層。
所以全個上層視作高危座位而加設安全帶實在合理。

講返下層,目前最尾一排五座位以及尾軸向前位,因為急剎車時容易令乘客衝前跌出座位,已經有安全帶。
而頭/ 中軸嘅向前位都有同樣風險,亦應該加安全帶!(btw, 一直唔明點解 Enviro400/ B7RLE 等等嘅頭軸導航位竟可以冇安全帶)

剩返嘅樓下倒頭位、低地台區座位,我認同不用裝安全帶。
不過呢度只係佔全車座位嘅好小比例,唔爭在裝埋佢費事煩,省卻爭議啦
053h4 發表於 2018-6-1 17:25 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽