hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) NA33改道大整蠱
開啟左側

[臨時改動] NA33改道大整蠱

lsc04d11 發表於 2018-6-1 06:41 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

屯門公路臨時交通及運輸安排
http://www.td.gov.hk/tc/traffic_notices/index_id_52321.html

NA33/N30S 6月6日改道

兩個問題
1. NA33停完市中心總站,為左入屯門公路竟然要轉皇珠路去龍門居總站門口兜一圈。 直接啲屯門泳池改市中心總站,安定兆麟仲好啦,為保巴士站嘥人行車時間。 機場車成日為避屯公塞車而改行欖隧,宜家明知有事都唔自行改道?

2.明明n30s停完紅橋就屯公直去,都唔經條高架路,點解都要改道?
s3n370 發表於 2018-6-1 09:43 來自手機 | 顯示全部樓層

閣下提嘅路線的確較直接。

問題係為佐一晚改道,要改對面馬路上車,
對乘客黎講會容易混亂。
另外車長肯定要為呢一晚一班半班車訓練新線
﹙對司機同個別乘客係一班半班。你唔好同我講,個師傅搭客晚要行多轉NA33﹚,
唔值囉。

相反,跟番原路行,乘客無需改變習慣,
車長到時跟臨時指示牌行就得,相對無咁擾民囉。

而閣下所提嘅改行大欖,根本係另一個世界嘅事。
一來改大欖touchwood係屯公爆鑊到阿媽都唔認得先改,
兼且係隨時隨地就要改。
更重要係乘客無需為果三幾個鐘嘅臨時改動,改變乘車習慣
asv2 發表於 2018-6-1 11:46 | 顯示全部樓層
半夜三更,半個鐘一班嘅機場車
如果一日半日改站去對面馬路
實有人唔等到架車去對面掠過先會知改路
繼而走咗班飛機,乘客投訴
呢啲情況一定保住原有車站要緊

不過改道改到去龍門居調頭就真係好誇張
點解唔係改友愛南調頭就算?
GD1570 發表於 2018-6-1 12:20 | 顯示全部樓層

asv2 發表於 2018-6-1 11:46
半夜三更,半個鐘一班嘅機場車
如果一日半日改站去對面馬路
實有人唔等到架車去對面掠過先會知改路

友愛南夜晚會泊巴士,可能唔太方便用嚟做調頭吧。

你有你可愛,我有我好笑。
 樓主| lsc04d11 發表於 2018-6-1 13:04 來自手機 | 顯示全部樓層

完全唔關事,留意番,na33係行泳池,豐景,翠寧,友愛,市中心總站,上屯公。 如果改泳池,市中心,安定,兆麟,豐景園就避哂,而且仲有n30p食。 為左安友屯市班有n30p唔上而上na33既人,搞到屯門西北及龍門居客嘥咁多時間,值得咩?
喺屯安兆有n30p唔揀揀na33都係貪員工優惠者。。。。
而且其實na33常規跟番n30p停都唔錯啦,莫非真係為市中心客整即上公路線(君不見咁行既a33p保得住)

龍門居客辛辛苦苦追上架na33,兜完市中心仲要佢望住架車兜總站外?
仲有,又唔見富泰開車時間提早(早左仲甩客) 一陣個個預6點到機場,你兜到0615先到,點搞? 重點唔係交通意外係意料之內!

改道政策,真係好有問題
nickk 發表於 2018-6-1 13:20 來自手機 | 顯示全部樓層
其實,屯中後跟60M咁出屯公唔得咩?
天空之神 發表於 2018-6-1 18:15 來自手機 | 顯示全部樓層

其實,直行屯興路,轉左返到屯市 8 座轉左經油站,華都花園出公路已經好好多....
miklcct 發表於 2018-6-2 00:28 來自手機 | 顯示全部樓層
就係華都花園上高速嗰段封咗
樂仔〞 發表於 2018-6-2 20:18 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2018-6-2 00:28
就係華都花園上高速嗰段封咗

係 67M、67X、259D 靠左落屯公段支路封,地面無封到
paul2357paul 發表於 2018-6-2 21:02 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2018-6-1 13:04
完全唔關事,留意番,na33係行泳池,豐景,翠寧,友愛,市中心總站,上屯公。 如果改泳池,市中心,安定, ...

又例如某日既K52極重口味既改道:
https://www.youtube.com/watch?v=PqrP8Sl1yNQ
https://www.youtube.com/watch?v=qmYO-w94Lf4