hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 近年新巴經常用短車行大線
開啟左側

[經歷分享/報告] 近年新巴經常用短車行大線

CTB690 發表於 2018-6-2 22:26 | 顯示全部樓層

5504-NK3640 發表於 2018-6-2 20:28
竟然係咁,咁啫係全條線都係柯打
然後夜晚收車全部唔洗返廠入油啦

792m本身有6架車係由將廠派車.而新巴將廠得8個泊車位.792m已經用左6個泊車位.點樣塞埋798果10部車落去將廠?同埋我想問入油西九廠冇得入?一定要係將廠入?
CTB690 發表於 2018-6-2 22:29 | 顯示全部樓層
5504-NK3640 發表於 2018-6-2 20:29
唔知柴廠派車然後夜晚又收返柴廠嘅車軌有幾多個呢?

咁做完694再做798再番西九廠可唔可行?如果694同798真係行到12.8米車既話
8320SH3957 發表於 2018-6-2 23:02 來自手機 | 顯示全部樓層
AtrHenu 發表於 2018-6-2 12:05
據了解,新巴近日已作內部派車指示;
規定23,23B,25,26,38,63,65盡量優先兼必須派40/45系行走,
以提高載運 ...

其實柴小公司呢類所謂內部指引都係得個講字
早一兩個月見26勁多11米車行 近期多返短車行 尤其係33XX 指引一回事日常運作又另一回事...

反而38XX就上下繁走去跑紅隧線 不時見101下繁出細車 派11米都算反正有水塘位感覺上冇咁逼 派38XX差唔多等同拆樓...

只可以講句,柴小公司(尤其係甜橙) 派車真係靈活得滯
ryulky 發表於 2018-6-2 23:44 | 顯示全部樓層

車隊數目又無增長, 而家多出的短車某程度係焗用.
其實以前16XX是否都周圍攝?
0 去錯方向
5504-NK3640 發表於 2018-6-3 00:58 | 顯示全部樓層
CTB690 發表於 2018-6-2 22:26
792m本身有6架車係由將廠派車.而新巴將廠得8個泊車位.792m已經用左6個泊車位.點樣塞埋798果10部車落去將 ...

哈哈哈哈哈,原來調景嶺同將軍澳唔泊得車嘅,你呢句說話真係笑大人個口
順手話聲你知,將廠嗰 8 架都唔係派將軍澳線嘅
5504-NK3640 發表於 2018-6-3 01:05 | 顯示全部樓層
CTB690 發表於 2018-6-2 22:29
咁做完694再做798再番西九廠可唔可行?如果694同798真係行到12.8米車既話

咁又唔知 798 收西九嘅又有幾多架呢?
不過睇你都唔知,不如我話你知啦,得 1 架咋
Kitkit1120 發表於 2018-6-3 01:24 來自手機 | 顯示全部樓層

8320SH3957 發表於 2018-6-2 23:02
其實柴小公司呢類所謂內部指引都係得個講字
早一兩個月見26勁多11米車行 近期多返短車行 尤其係33XX 指引 ...

如果 26 多左 11米行的話,81 都會受惠,因為兩線用同一批車。
如果 d 38XX 派去紅隧線既話,唔該盡量派去 d 密車線,例如 112/116/101/111 呢 d, 仲要唔好派去自己時段既尾車,費事上唔晒人益左對家……
ML29 發表於 2018-6-3 01:46 | 顯示全部樓層
Kitkit1120 發表於 2018-6-3 01:24
如果 26 多左 11米行的話,81 都會受惠,因為兩線用同一批車。
如果 d 38XX 派去紅隧線既話,唔該盡量派 ...

近日所見81的確多了40XX,當然平日某些柯打字軌仍要繼續出單層 (例如早上有15C的250X/260X攝一轉81);
另外最近2051也留廠沒出車,今日所見此車停泊在創富廠三樓。
We're part of The Go-Ahead Group
384047x 發表於 2018-6-3 02:03 來自手機 | 顯示全部樓層
城巴少系因為冇好似新巴咁未換哂車,認真930/967系同962b非繁非12.8班次用70xx都夠載
8320SH3957 發表於 2018-6-3 11:23 來自手機 | 顯示全部樓層

Kitkit1120 發表於 2018-6-3 01:24
如果 d 38XX 派去紅隧線既話,唔該盡量派 ...

派密車線冇問題 不過早幾晚某部38XX派101(未頂閘) 睇ETA下班車好似12分鐘後先到 好彩已經八點幾唔係大把人留後...  同一時間115派61XX坐滿八成過海