hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議新巴復辦692並修改692P走線
開啟左側

建議新巴復辦692並修改692P走線

ATENU135 發表於 2018-6-2 13:10 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

背景:日出康城一帶冇直接巴士到港島,需要轉車(北角鰂魚涌除外),而同一時間有大量市民希望692P能夠改由坑口上公路,吸坑口客乘搭
692 日出康城領都-林士街
車站
往林士街
日出康城領都 13.4
日出康城首都
百勝角
清水灣半島
富康花園#
廣明苑#
(靈康路,不停靈實醫院)
藍田分科診所 11.8
啟田商場
基孝中學
東隧 9.8
景隆街 5.7
舊灣仔警署
分域街
海富中心
皇后像廣場
砵典乍街
永安中心
港澳碼頭
林士街

往日出康城領都
林士街 13.4
怡和大廈
政府總部
香港演藝學院
入境事務大樓
景隆街
祟光百貨
百德新街
維多利亞公園
興發街
東隧 5.7
藍田站
觀塘警署
香港單車館#5.2
將軍澳運動場#
蓬萊路 5.2
百勝角
峻瀅
日出康城領都

班次
平日
往林士街
0600-0700 20 #
0700-0900 12-15
0900-2400 20 #
往日出康城領都
0600-1740 20 #
1740-1910 12-15
1910-2410 20 #
星期六日公眾假期
雙向
0600-2400 12-15 #
用車 12 8正4蛇 可從南港島綫通車後各路線削減班次所得的用車(如不夠可能還要配合590取消)
#只在692P服務時間外才停
692P 彩明-林士街
車站
往林士街
彩明
健明邨
尚德廣場
將軍澳運動場
煜明苑
明德邨
厚德邨頌明苑
藍田分科診所
啟田廣場
基考中學
東隧
景隆街
舊灣仔警署
分域街
海富中心
皇后像廣場
砵典乍街
永安中心
港澳碼頭
林士街

往日出康城
林士街
怡和大廈
政府總部
香港演藝學院
入境事務大樓景隆街
祟光百貨
百德新街
興發街
東隧藍田站
觀塘警署
厚德邨
坑口北
煜明苑
富康花園
唐明街
彩明
班次
往林士街
0700-0900 15
往彩明
1740-1910 15
用車 692柯打

JX9097 發表於 2018-6-2 13:33 | 顯示全部樓層
康城注定都係靠地鐵出入
單靠尚德, 死硬
 樓主| ATENU135 發表於 2018-6-2 13:38 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2018-6-2 13:33
康城注定都係靠地鐵出入
單靠尚德, 死硬

康城地鐵較疏,同埋要轉車,都搶到小小客嘅(特別係清水灣半島)
JX9097 發表於 2018-6-2 13:40 | 顯示全部樓層

ATENU135 發表於 2018-6-2 13:38
康城地鐵較疏,同埋要轉車,都搶到小小客嘅(特別係清水灣半島)

康城將來會加密班次
(最終應該會全日1+1)
咁巴士又可以點打??
jocosben 發表於 2018-6-2 13:53 來自手機 | 顯示全部樓層
將軍澳巴迷請放低執著啦
 樓主| ATENU135 發表於 2018-6-2 14:28 | 顯示全部樓層
jocosben 發表於 2018-6-2 13:53
將軍澳巴迷請放低執著啦

我唔係將軍澳巴迷呀!我住新界ga(我視將軍澳係九龍) 只不過諗要開就不妨用返692呢個no
 樓主| ATENU135 發表於 2018-6-2 14:31 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2018-6-2 13:40
康城將來會加密班次
(最終應該會全日1+1)
咁巴士又可以點打??

先打好個底,俾人知左有呢條線,到地鐵加班都可能會有人留,並且有一程過優勢
JX9097 發表於 2018-6-2 19:27 | 顯示全部樓層
ATENU135 發表於 2018-6-2 14:31
先打好個底,俾人知左有呢條線,到地鐵加班都可能會有人留,並且有一程過優勢
...

如果可行, 692就唔使死啦
 樓主| ATENU135 發表於 2018-6-2 19:37 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2018-6-2 19:27
如果可行, 692就唔使死啦

前692係將軍澳綫開左仙開Wo,仲不是服務康城
kitarolo 發表於 2018-6-2 19:38 | 顯示全部樓層

康城/工業邨開巴士出
觀塘或東九,比起港鐵更有優勢
(康城站去東九,轉車次數比港島更多……)