hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議新巴復辦692並修改692P走線
開啟左側

建議新巴復辦692並修改692P走線

AtrHenu 發表於 2018-6-3 10:16 來自手機 | 顯示全部樓層

692,692P幾時變咗獨營線.
雖然呢條692系路線雖然可以填補咗將南,工業邨一帶隧巴,但是會否需求過低?(因為環保大道,康城,將南一帶唔係人口稀少就係全部烏龜圍城(地鐵站上蓋),而且大部份乘客寧願用又快又平啲港鐵過海都唔選擇巴士過海).
JX9097 發表於 2018-6-3 10:52 | 顯示全部樓層
ATENU135 發表於 2018-6-3 08:27
行圈外其實係有好處
1 可以係坑口服務到更多嘅人
2 其實係有D地方係離地鐵站都有一段距離,嗰度仙吸到客

坑口圈外圍------富寧花園
其實係有部兩蚊機
kay 發表於 2018-6-3 10:56 | 顯示全部樓層
將軍澳本身係倒米區,問題係點樣合理地倒米
過海線就是不合理地倒米
世界很簡單 人類很複雜
心繫香港 發表於 2018-6-3 12:01 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-6-3 02:11
”而將北唯一好d ge叫小巴,但越黎越貴,出觀塘都近10蚊。”

係馬生條102收得貴啫,10M、13又唔見收咁貴 ...

10M, 13 算係咁啦,但103只不過係刷邊過,坑口北搭無咩問題,但唔入坑口圈ge車基本上就已經一重唔方便,要南廣ge客行去厚德搭的確遠咗d (好比尚德一落樓就296A唔洗落將軍澳站鑽地底咁)
心繫香港 發表於 2018-6-3 12:07 | 顯示全部樓層
ATENU135 發表於 2018-6-3 08:27
行圈外其實係有好處
1 可以係坑口服務到更多嘅人
2 其實係有D地方係離地鐵站都有一段距離,嗰度仙吸到客

「行圈外可以服務到更多ge人」理論上係,的確圈外都有一部分住宅/客源,
但係從唔同線(包括98A、98C、98D、98D特快班次、98S、91M、11小……)ge客量可見,坑口圈內ge客量遠超於圈外ge客量,
而言歸正轉,講緊樓主條692P想撐得起,首要係客量,而咁樣外圈飛過會令車程長咗但係客量增減補償唔翻,所以唔值得。

而我講唔入坑口意思係講唔深入坑口圈ge意思,基本上唔入坑口圈,就形同無入過坑口(e.g. 792M、98D特)
 樓主| ATENU135 發表於 2018-6-3 12:16 | 顯示全部樓層
心繫香港 發表於 2018-6-3 12:07
「行圈外可以服務到更多ge人」理論上係,的確圈外都有一部分住宅/客源,
但係從唔同線(包括98A、98C、98D ...

咁樣都可以兜入去停培成路站
384047x 發表於 2018-6-3 15:27 來自手機 | 顯示全部樓層

AtrHenu 發表於 2018-6-3 10:16
692,692P幾時變咗獨營線.
雖然呢條692系路線雖然可以填補咗將南,工業邨一帶隧巴,但是會否需求過低?(因 ...

你點理解樓主既692,692p系獨營?
btw其實康城直出版既98a/296a應該夠客,唔明九巴點解唔發大黎搞

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ATENU135 + 1 + 10 康觀線有得諗,只是車源⋯⋯

查看全部評分

樓主| ATENU135 發表於 2018-6-3 18:02 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2018-6-3 15:27
你點理解樓主既692,692p系獨營?
btw其實康城直出版既98a/296a應該夠客,唔明九巴點解唔發大黎搞 ...

你又點理解692係聯營?標題寫建議新巴復辦692wo
ky927 發表於 2018-6-3 20:12 來自手機 | 顯示全部樓層
聯營好獨營好,康城過海,巴士完全無競爭性;地鐵一坐就係北角;北角又唔算逼;搭多幾個站就銅鑼灣/灣仔/金鐘/中環;康城/將軍澳 巴士vs地鐵;係去油尖旺/九龍西/新界西先有得比。過海地鐵係完勝。最有生存價值嘅690都係靠山同寶林做尾站先至算做有得比下。

唔好講話690呀,694都連鰂魚涌太古都放棄,進攻筲箕灣打後啦
384047x 發表於 2018-6-3 20:25 來自手機 | 顯示全部樓層

ATENU135 發表於 2018-6-3 18:02
你又點理解692係聯營?標題寫建議新巴復辦692wo

sorry!
不過如果系獨營,建議開新no.,692系本身是聯營,復辦后變獨營好怪
另外你啲班次太進取la