hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 606X新增回程消息
開啟左側

[路線消息] 606X新增回程消息

brianso198 發表於 2018-6-4 10:18 | 顯示全部樓層

Ming@5119 發表於 2018-6-4 10:16
18-19RDP 已經提出將下繁106P改線預計2018年第3季生效
唔需要將形容行車時間長得難以接受"爆血管"呢三隻 ...

因為呢,我部手機速度慢,試過打完一大堆字最後要重新打過,
呢樣嘢我認要改而我都多謝你提醒。你可以睇多次睇吓有無嘢未覆。

106P呢,其實討論方案果陣有小西灣議員反對改,係咪真係通過真係到時先睇。

ahken 發表於 2018-6-4 10:25 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2018-6-2 21:41
606改逆走柴小柴斜耀東止步吧。

呢個都係一個權宜之計, 先到小西灣然後逆走到耀東都可行的...似68X同268X咁囉, 不過606X變逆走, 而606A可以繼續做番QB至筲總

不過老實講耀東就好慢了....
截至2023年3月2日, 已有877累積積分
leo_ku 發表於 2018-6-4 10:26 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2018-6-4 10:50 | 顯示全部樓層

ahken 發表於 2018-6-4 10:54 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2018-6-4 10:50
68X/268X 邊度有逆走? 做下fact check 先啦。

舉個例啫

我講得唔好, 應該話"分拆模式"先啱

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
ricky 發表於 2018-6-4 10:55 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2018-6-4 10:26
由606 抽都唔算過份啦, 606 只係一條東區版的692 啫,
電車路落觀塘一定係搭鐵最快。

但606X去柴灣有機會快過港鐵。
前荃葵青區居民
AVW28 發表於 2018-6-4 11:06 | 顯示全部樓層

LRT610-1092 發表於 2018-6-3 07:25
606X就算改了全日,606也會存在,因為606X用車屆時也會和606共用,606有彩雲、耀東,沒有了606,那些地方 ...

唔知呢個算唔算理想做法?
606X做全日,同606搞聯合班次,非繁各30分開一班;
九龍方向易搞,但港島方向要睇下點搞(因為一個彩雲開,一個九龍灣/啟業開)
但問題係606係維持返現有路線,定係做606A縮落耀東,定係經西灣河上落(照做耀東)?
三種做法都有利弊。

當然,咁做既話,巴士公司無可避免要加資源(兩間公司點都要各加一至兩架車)。

不過,仲有個問題,就係694既客量唔多唔少都有影響,
因為它同606X某程度係做同一批客(小西灣至筲箕灣沿線去東隧口和藍田)。
始終九龍方向去東隧計,兩線都爭大約10分鐘車程。
LL3850
ricky 發表於 2018-6-4 11:59 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2018-6-4 10:18
因為呢,我部手機速度慢,試過打完一大堆字最後要重新打過,
呢樣嘢我認要改而我都多謝你提醒。你可以睇多 ...

106P下繁改行英皇道去到北角先上東廊,時間肯定慢咗,但其實下繁去到西灣河係唔係坐唔滿?
前荃葵青區居民
brianso198 發表於 2018-6-4 12:22 來自手機 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2018-6-4 11:59
106P下繁改行英皇道去到北角先上東廊,時間肯定慢咗,但其實下繁去到西灣河係唔係坐唔滿?
...

下繁呢,無論東行定西行客量都唔掂。
neoplan720p 發表於 2018-6-4 13:49 | 顯示全部樓層

件事講到咁複雜,其實有幾個共識,我諗無乜版友會反對:

一、現時606好兜,絕對有改善的、提速的空間;
二、606X係現有客量基礎下,應該唔會夠客(或者至少巴士公司唔會有信心)單做小西灣同柴斜而提供全日服務(維持合理班次之內)。
三、東區來往東隧的特快服務,應該係一條去觀塘或者九龍灣的線去做,而唔係一條去將軍澳的694去做。

基於以上的共識,得出黎的方案會有:
一、606X全日,但邊到上公路都會有3個方案:
(a) 跟現有路線,筲總後直上公路;
(b) 跟106P咁直行筲箕灣道,然後經西灣河太康街上公路;
(c) 跟現606線至耀東,再跟77、99落太康街上公路
要判斷用邊種方法,其實就要回後一步,睇返606X全日後,606 / 606A應唔應該全日。

二、雖然我係經常非繁會用到606(QB <-> 牛頭角)的既得利益者,但我唔反對太古、QB來往觀塘的服務,係非繁用轉乘取代。因為呢段路,地鐵真係有極大優勢。(一個電照街圈,已經足夠玩死人)。再者,巴士公司亦都未必有信心俾606A全日(特別係有608同613的情況下)。
所以,會得出兩個情況:
(a) 如果606A真係全日,咁606X跟返現有路線筲總走,應該最少阻力;
(b) 如果606A只留繁時,咁606X非繁就有必要服務返耀東同埋西灣河。

三、然後,就黎到行耀東快定筲箕灣道快的問題……
要搞清楚一點先,而家話兜耀東,並唔係要好似2A咁,由英皇道碌到入太康街,再兜個鯉景圈先上耀東,而係606X西灣河之後,直上耀東(唔兜鯉景圈)。
如果以西灣河欣景花園起計,以南安街做終點,用2X、694走線咁行筲箕灣道,係唔會比用110、77、99走線經耀東落返黎筲箕灣,快多過5分鐘。
而西行的話,兩者差距就隨時更少。(因為西灣河文娛中心對出的巴士站同交通燈,永遠係會中招)。

總結:
如果606A全日,唔好煩的話,就606X用現有路線全日算;(雖然係會吸唔到耀東同西灣河特快客);
如果606A唔全日,606X就理應兜埋耀東同西灣河(最多繁時開埋X606,柴斜直上公路),繼而694都應該借此機會整合。
而608同613就專心serve 太古、QB 一段的客,再去做轉乘。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。