hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解現時新興建的巴士總站都偏向選擇路邊巴士總站 ...
開啟左側

[問題] 點解現時新興建的巴士總站都偏向選擇路邊巴士總站

10598C 發表於 2018-6-2 19:50 來自手機 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2018-6-2 19:27
似乎屋邨比較少用呢個設計。
我又諗唔到一個好有說服力嘅原因...唔識土木工程,但地下果層空心會較難支撐 ...

其實新都城係一個活生生嘅例子...巴總上面大大個商場+十幾棟住宅...

而維港灣丟空其實唔係因為太大,而係因為附近太多巴士總站:有栢景灣、奧運站,而且都未用滿
更何況維港灣其實頗偏僻,巴士公司未必優先使用呢個總站
on11358 發表於 2018-6-2 20:11 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-6-2 18:52
咁其實都可以用商場地下做室內大總站嘅...

呢個其實係發展商以往換取地積比率一貫技量,公共房屋當然唔會考慮咁做,因為起室內PTI成本較高。
paul2357paul 發表於 2018-6-2 20:58 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-6-2 18:52
咁其實都可以用商場地下做室內大總站嘅...

東莞市某處夠型呀,有幾條巴士線直接駛入商場門口的廣場做總站,乜野站位都唔駛特登起:
http://www.hkitalk.net/viewthread.php?tid=22996716

Charon1999 發表於 2018-6-2 22:18 | 顯示全部樓層

我又諗唔到一個好有說服力嘅原因...唔識土木工程,但地下果層空心會較難支撐 ...

荃灣西站D柱明顯密好多又粗好多
哥布林們因為理虧,故只能以洗反對催眠自己
eternalflame 發表於 2018-6-2 23:25 來自手機 | 顯示全部樓層
Charon1999 發表於 2018-6-2 19:23
成個彩根本冇打算你哋會坐巴士
安達個總站一開始都唔諗住係長期永久總站
迎東邨預計去到東涌東站落成之後根 ...

迎東邨係因為佢附近嘅東涌東發展區會有新PTI
hokachung 發表於 2018-6-3 00:06 | 顯示全部樓層

石籬(大隴街)同葵涌邨總站嗰啲設計都唔差
近年亦有新嘅油塘(大本型)總站
JF1261 發表於 2018-6-3 01:15 | 顯示全部樓層

Charon1999 發表於 2018-6-2 19:26
其實有好多嘢要計算
先唔講樁嘅擺法要重新設計,以令到室內巴士總站嘅空間能夠更加好用,淨係要喺有限高 ...

其實技術上完全無問題
爭在係做定唔做
咁起法成本一定會高左

咁如果路邊站都應付需求,政府又點會無啦啦起室內站
仲有之前太多例子係室內pti 使用率低
GW4866 發表於 2018-6-3 02:22 | 顯示全部樓層
hokachung 發表於 2018-6-3 00:06
石籬(大隴街)同葵涌邨總站嗰啲設計都唔差
近年亦有新嘅油塘(大本型)總站
...

石籬總站設計唔算好
唔計最邊既孖坑,d柱位亞住成個月台既闊度,輪椅要係側邊上月台
如果要就返輪椅上車,部巴士就唔可以擺最前,白白浪費咗大半部泊車位置

仲有入口擺位奇差,上斜咁U-turn坳入站條路成日爛
整條入站通道又白白浪費咗有限空間
當年重建應該要擺返前面原總站位置先可以完全善用空間
打開門,行出去,去遠啲!
andy92 發表於 2018-6-3 10:52 | 顯示全部樓層
JF1261 發表於 2018-6-3 01:15
其實技術上完全無問題
爭在係做定唔做
咁起法成本一定會高左

近年新屋邨連商場都無,大部份都係半露天購物街,冷氣都慳唔少
shakugan2005 發表於 2018-6-3 10:59 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-6-2 19:50
其實新都城係一個活生生嘅例子...巴總上面大大個商場+十幾棟住宅...

而維港灣丟空其實唔係因為太大,而 ...

維港灣總站啟用初期食左大部分前大角咀碼頭堆巴士線, 只係柏景灣又起個總站擺哂D線過去, 優先順序去睇係唔係柏景灣總站唔應該起?