hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解現時新興建的巴士總站都偏向選擇路邊巴士總站 ...
開啟左側

[問題] 點解現時新興建的巴士總站都偏向選擇路邊巴士總站

noname617 發表於 2018-6-3 11:01 來自手機 | 顯示全部樓層

係咩88,往九龍停新城市樓下
tonychow 發表於 2018-6-3 11:08 來自手機 | 顯示全部樓層

88 個例子係我講得唔清楚。我意思係如果巴總起到好似沙市咁,出面嘅馬路就唔會俾巴士停(依家的士站果度),結果只要巴總用量一高,中途站車就入埋去陪塞。當然路邊總站如果你話搞到屯轉咁逼都係一樣會塞,但係如果巴士站夠長(相對路線數目而言)都唔大問題。
TuNg''=) 發表於 2018-6-3 11:53 來自手機 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2018-6-3 10:52
近年新屋邨連商場都無,大部份都係半露天購物街,冷氣都慳唔少

其實有問題,
啟德,安達臣 呢類將來有大型發展
晴朗商場仲好似鳳德商場咁,
走返七八十年代 走廊式商場無冷氣

睇返其實多人用既屋邨商場+巴總
我諗度既係慈中
佢個設計再假設係小巴站加幕牆
再set up 應該就可以做到全天候冷氣

不過咁做都係講緊成本問題

以前有聽過將來裕民坊個總站
會係商場一樓候車
到開車先比d客落地下上車
免受熱同吸廢氣之苦

JF1261 發表於 2018-6-3 12:29 | 顯示全部樓層

TuNg''=) 發表於 2018-6-3 11:53
其實有問題,
啟德,安達臣 呢類將來有大型發展
晴朗商場仲好似鳳德商場咁,

因為房委會而家唔再將新屋邨商場賣比領展
改返做自己經營
咁佢計過數呢d 低成本商場已經夠用,咁又點會再好似以前90-00年代咁起到咁豪
因為90-00年代堆公屋商場未賣比領展前一直都係使用率低
如果人流有返咁上下一樣會做大型商場,例如大本型

你講果2個例子 啟德同安達臣
啟德第日車站隔離會有大型商場同購物街
安達臣第時會起私樓,人流到時都係集中係私樓商場
公屋商場應付到基本居民需要已足夠

據我所知第時房委會都會有底層係pti, 平台係商場,再上面係起住宅嘅設計
例如白田邨重建
但平台商場公用部分(eg 走廊)都係無冷氣,得風扇

YY487 發表於 2018-6-3 12:41 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Charon1999 發表於 2018-6-3 13:13 來自手機 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2018-6-2 23:25
迎東邨係因為佢附近嘅東涌東發展區會有新PTI

竟然係咁 0_0
Charon1999 發表於 2018-6-3 13:18 來自手機 | 顯示全部樓層

JF1261 發表於 2018-6-3 01:15
其實技術上完全無問題
爭在係做定唔做
咁起法成本一定會高左

技術上面當然冇問題啦,有咁多例子喺度
問題係會唔會有人去花時間重新設計啫
如果你要個巴士總站起出嚟係實用嘅,上面唔能夠興建太多嘢,比到盡一個商場已經係極限。
但係如果你要上面可以起高密度嘅樓宇,就要犧牲巴士總站嘅實用性
所以除非政府強制要求佢興建,又或者係提供誘因比佢,令到佢犧牲咗呢部分嘅地方之後能夠有返其他嘅益處,如果唔係根本唔會有有人去興建
而政府方面,佢本來就係想你哋用地鐵為主,仲要係現實上有唔少興建咗嘅總站係空置又或者未用曬,咁佢當然唔會主動去做呢樣嘢啦
eternalflame 發表於 2018-6-3 13:30 | 顯示全部樓層
hkaiw 發表於 2018-6-3 15:10 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2018-6-3 12:41
冇記錯房委會話過而家啲人鍾意街鋪
所以會起少啲一大座嘅冷氣商場

所以水泉屋廣場可能是最後一個室內有冷氣為主的多層式公屋商場?
喵...
HU6455 發表於 2018-6-3 18:04 | 顯示全部樓層

路邊有路邊既好, 路線可以直接D, 行車可以快D, 你睇下將軍澳果面, 下下有大型巴士總站, 攪到無論係咪做總站既車, 只要一路過, 都要入去行個圈, 浪費幾多時間,  兜一次線站既時間, 地鐵都行到一個站, 咁巴士行車時間仲點會快?