hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議 279A 提升至全日服務及大幅修改走線 ...
開啟左側

建議 279A 提升至全日服務及大幅修改走線

ATENU364TC196 發表於 2018-6-5 14:50 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2018-6-5 13:34
我有一樣野唔明 , 講到經荃灣咁反感 , 咁 68A 又有人死攬 ?
大把版友建議過 57M 改頭換面行汀九橋出入青衣 ...

因為事實係68A淨做青衣唔會夠客,但兜埋荃灣雖然用多大約10分鐘,但班次密唔少,而屯門範圍亦都比較廣,但57M服務範圍細,發展潛力又低,同68A爭好遠,68A遲早都會加密班次,寧願谷密68A,等少幾分鐘車好過,68A同42C,49X嘅分別係發展潛力高同埋目的地服務範圍大
384047x 發表於 2018-6-5 21:09 來自手機 | 顯示全部樓層
279x轉m線車海班次已足夠分流278x,睇唔出點解要經荃灣!如果話278x仲系太爆,應該加密279x/a。反建議279a改行青衣邨涌美路長青邨一帶取代行荃灣既路段
neoplan720p 發表於 2018-6-6 00:09 | 顯示全部樓層
要服務青衣班大帝真係麻煩

小弟都有諗過279A全日,正式同279X分家,不過有幾點同樓主的做法不同:

一、既然279A都做全日,279X我會建議一刀縮落華明,反正粉嶺中心行返去對面的粉嶺站上落車,唔見得好遠(最多繁時整幾班車以祥華為起點終點)。

二、279A我反而建議係服務葵芳、葵興。
一來278X本身已經服務緊荃灣,反而北區而家未有直車來往葵芳、葵興。
二來欖隧亦未有M線係直達葵芳,條條都係一路由荃灣碌落葵芳。

三、對於做唔做新田,我係有保留的。因為我覺得如果真係想做過境客,就應該認認真真開條B線,多過一條到喉唔到肺,只係停到皇崗站的線。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
KC3555 發表於 2018-6-6 21:02 | 顯示全部樓層

要郁279A,拜託朝早行車路線唔好亂郁,尤其是上水站做尾站呢個位。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
ATENU364TC196 發表於 2018-6-6 21:51 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2018-6-6 00:09

葵芳-南橋-翠怡-青衣站-長安-北岸公路-新田-北區
呢個走線會比較好,葵芳去到青衣尾站都係15-20分鐘內上公路,可以服務到部份青衣南,葵芳地區嘅乘客,開拓客源,又唔會話驚冇客,因為呢個走線絕對吸引到279X青衣站和長安嘅客去搭
 樓主| GU9338 發表於 2018-6-6 22:23 | 顯示全部樓層
KC3555 發表於 2018-6-6 21:02
要郁279A,拜託朝早行車路線唔好亂郁,尤其是上水站做尾站呢個位。

咦 , 敢問原因 ?
朝早做唔做新田可以商量 ,
但如果朝早又要做翠麗又要上火尾站 , 走線會唔多開胃
之前都聽講過 277E 天平開車三個字仲係上水廣場遊緊圈
請用文明來說服我。
384047x 發表於 2018-6-6 22:28 來自手機 | 顯示全部樓層

ATENU364TC196 發表於 2018-6-6 21:51
葵芳-南橋-翠怡-青衣站-長安-北岸公路-新田-北區
呢個走線會比較好,葵芳去到青衣尾站都係15-20分鐘內上 ...

葵芳有位咩?
 樓主| GU9338 發表於 2018-6-6 22:32 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2018-6-6 00:09

1. 279A 太疏
雖然聯和墟計會快過 279X , 但現階段我唔建議一下子縮落華明
而另外百和路 > 聯和墟呢段 279X 係半獨市都要諗下

2. 其實綜合各位版友意見後
我不得不承認荃灣有海量路線上欖隧轉 279A/79X 北上 , 比起青衣中/南得 249M 係方便唔少
所以到底係做青衣中/南 , 葵涌定係荃灣 , 我相信要重新考慮

葵涌長遠而言本身想俾 278X 做 , 但而家如何定案我都未有最終諗法

3. 停新田其實我唔止想做過境客 ,
我都想趁機測試下附近村落居民會唔會俾 279A 直達欖隧轉乘所吸引而轉投
畢竟長久以來都無一條特快接駁欖隧嘅路線俾新田居民使用

至於 B 線 , 我個人唔多睇好會深入青衣喇

請用文明來說服我。
ATENU364TC196 發表於 2018-6-6 23:53 | 顯示全部樓層

貨櫃碼頭路新總站?
天空之神 發表於 2018-6-7 00:09 來自手機 | 顯示全部樓層

聯和班早繁客又比你整返慢,一係就直接分拆,279x 早繁雞嶺直出隧道,加班比 279A 做好過啦