hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2018-19 沙田區巴士路線計劃:諮詢結果
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2018-19 沙田區巴士路線計劃:諮詢結果

leo_ku 發表於 2018-6-6 13:12 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2018-6-6 01:27
應該冇咁簡單,86C/286C死纏難打左好多年了,到86C肯曾大屋走人呢d讓步方案都做埋,但依然唔收手...

為 ...
應該冇咁簡單,86C/286C死纏難打左好多年了,到86C肯曾大屋走人呢d讓步方案都做埋,但依然唔收手...

86C 曾大屋走人係呃細路式的假特快。

為左收多1蚊雞去花咁多時間人力物力去追擊咁多年? 仲要近年d方案都唔系有利286C去服務新人口...  
去到最近仲要寧願2條線全日各自鬥疏都想做?!...
我相信系唔知邊度向老九施壓話青沙轉車站使用量唔夠數,背後叫佢死店佢

青沙係用緊公帑起, 少車用即係浪費緊納稅人D錢, 個巴士轉車站都係用緊香港納稅人D錢,
增加使用率好正常啫。作為納稅人一份子, 對於不被善用的基建應該要關注,
也要聲討一些樂於浪費公帑的政棍。

當然, 沙田班垃圾區棍成功爭取青沙轉車站拍蚊, 已經成為經典政績。

7 z6 S5 d2 |6 R6 c. ]: b( X" ~0 @但我想講,就算將所有青沙線全日晒都唔代表個轉車站個實際使用量會大幅提高
因為大家都唔鐘意轉車

又係一個唔用腦違反常識的說法。
青沙得4條全日線, 即係得4條線的客會用到, 如青沙多10條線全日, 咁咪多左10條線的客受惠囉。
所有青沙線全日晒, 成個青沙網絡會擴展至馬鞍山, 大埔, 北區, 以致沙田其他小區,
使用率一定會提高呀。

唔鍾意轉車? 條東鐵日日都咁迫就知唔係呢回事啦。

亦都解釋到點解當初d青沙重組方案可以玩到咁大,好似真系砌地圖咁,因為一來可以做個勢,
二來可以將轉車站使用量最大化,交功課層面,100分...
+ D" y. E6 D( e7 g- r" v  d( m# O/ V如果青沙重組用day 1既方案,肯定好多人要被轉車...

青沙day 1 的方案, 第一城小瀝源馬鞍山一早有全日青沙線避獅隧塞車,
只要獅隧一日仲塞車, 青沙線呼聲只會愈來愈大。

當初ETA未盛行, 抗拒轉車係可以理解, 但ETA 已經通行全港,
拎住部手機等車已經係日常生活不可或缺,
DAY 1 方案唔係真係咁差囉。

leo_ku 發表於 2018-6-6 13:14 | 顯示全部樓層
vicky0521 發表於 2018-6-6 12:23
仲有乙明河畔同富豪都係輸家
286C 唔經
86C減班

86A 唔加班載唔晒班客? 咪玩啦, 盲反重組與民為敵呀。
jocosben 發表於 2018-6-6 13:15 來自手機 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2018-6-6 12:59
出得修訂建議即係初步已經過左, 你FF少陣好過啦, 成班區棍阻住晒重組仲未醜夠呀?
...

之後沙田區議會一樣會傾落去,你根本滅唔到聲,以運吉懦弱既作風,完全唔認為佢會強硬得到
tonychow 發表於 2018-6-6 13:40 | 顯示全部樓層

容生如果想要快線,981P 全日會仲實際。
不過到時可能又變 934 翻版,非繁拍蚊。
前提係要有合適總站同埋延長路線(馬市開、總站擺灣北或者內街,但要兜銅記)。
AVW28 發表於 2018-6-6 14:19 | 顯示全部樓層
jocosben 發表於 2018-6-6 13:15
之後沙田區議會一樣會傾落去,你根本滅唔到聲,以運吉懦弱既作風,完全唔認為佢會強硬得到 ...

仲回leo_ku/小小人/張偉沖做乜呢?
同呢個人講野係對牛彈琴,佢講既言論係完全離地既,佢係其他區既RDP post都係咁。
淨係識睇數字做人,完全不了解民間疾苦,不吃人間煙火。
睇數字唔係唔得,只係睇數字做野,只會令人覺得不近人情。

(按:我呢段文字係冒住犯版規既風險講既!
版主如果覺得我的說話不恰當,請執行版規吧!)

LL3850
Charon1999 發表於 2018-6-6 14:26 來自手機 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2018-6-6 01:27

為 ...

相輔相成嘅有啲嘢係
居民都唔鍾意架車兜到入去曾大屋先至上公路,咁少咗居民坐,本身又收得唔係特別貴,九巴自然唔多重視。
再加埋途經唔少嘅塞車黑點,用車數目隨時可加可減,但係乘客嘅數目就有減冇加,成本又有加冇減,咁樣真係好難說服到九巴繼續努力做依條路線。

問題係其實分拆286C出嚟唔見得會解決到呢個困局
Handsome 發表於 2018-6-6 14:27 來自手機 | 顯示全部樓層

286c , 86c大家都係平均30分鐘一班,結果=濫炒。
Charon1999 發表於 2018-6-6 14:31 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-6-6 12:52
我覺得成件事根本就係九巴唔肯加資源做又死要做(係咪某部門要求增加青沙使用量,而九巴唔想做,所以特登 ...

其實係
你試下幻想下,如果你喺馬鞍山北部上車,行完一整個馬鞍山之後,之後再行亞公角出到去沙田第一城,仲要停富豪花園之後先上隧道。
塞完車輪一出去嗰個叫白田,之後就再轉彎入去先至到深水埗。

請問邊個會坐?

如果86C拆一半班次沙田醫院之後直上公路,甚至係唔入亞公角直接上公路,出到去之後完全唔停白田行大埔道落,我唔相信今時今日仲有人會叫286C全日。
Charon1999 發表於 2018-6-6 14:36 來自手機 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2018-6-6 14:19
仲回leo_ku/小小人/張偉沖做乜呢?
同呢個人講野係對牛彈琴,佢講既言論係完全離地既,佢係其他區既RDP p ...

雖然我唔係同意佢嘅言論,問題係如果一間商業機構唔睇數字做嘢,咁請問係睇乜嘢嚟做嘢?
睇天氣?睇心情?
我只會講,要做到最好嘅話,一定係數字上同埋情感上都取得個平衡。但係如果做唔到嘅話,用數字去衡量其實係合理過用居民情感去衡量。
kay 發表於 2018-6-6 14:38 | 顯示全部樓層

Charon1999 發表於 2018-6-6 14:31
其實係
你試下幻想下,如果你喺馬鞍山北部上車,行完一整個馬鞍山之後,之後再行亞公角出到去沙田第一城 ...

係九巴自己執左條86X佢

286C根本只係偽名題
要人比9.9出市區,人地咪死都要留86C

何況286C本身已經唔係快

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +4 收起 理由
hon_son_wilson + 1 + 2 精闢見解
Charon1999 + 2 Agree

查看全部評分

世界很簡單 人類很複雜