hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 獨營/聯營過海隧巴路線問題
開啟左側

[問題] 獨營/聯營過海隧巴路線問題

PC2625 發表於 2018-6-6 00:43 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

近年來開辦的過海路線, 擬易於管理, 都以招標形式 由單一巴士公司獨營, 據說不能改為聯營, 但早年的 118 及 300, 初期分別由城巴及九巴獨營, 為何後期分別可加入九巴及中巴呢?  如果現今的獨營要改是否完全不可以呢?
S3BL100 發表於 2018-6-6 01:10 | 顯示全部樓層
當然要運吉批准,但更大問題係獨營緊果間巴士公司肯唔肯分半條線俾人

如果佢地唔肯,就算對家想加入都無用;
如果佢地肯,好大機會係條線要蝕錢,想搵人分擔虧蝕

fb.com/scientisthk2usa/
cruisesnet 發表於 2018-6-6 11:23 | 顯示全部樓層
118吾記得係用邊條線換的
ricky 發表於 2018-6-6 11:31 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2018-6-6 01:10
當然要運吉批准,但更大問題係獨營緊果間巴士公司肯唔肯分半條線俾人

如果佢地唔肯,就算對家想加入都無用 ...

近年有一個例子:678。
前荃葵青區居民
koneotis 發表於 2018-6-6 11:38 | 顯示全部樓層
cruisesnet 發表於 2018-6-6 11:23
118吾記得係用邊條線換的

據聞係681
不過亦有人質疑過究竟兩件事中間有無關係

不然我覺得613同608各讓半邊
咁就可以夾埋606重組
JX9097 發表於 2018-6-6 13:55 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2018-6-6 11:31
近年有一個例子:678。

678唔符合呢個情況
因為九巴未正式開線
連吉就已經改為招標
penso 發表於 2018-6-6 14:03 | 顯示全部樓層

koneotis 發表於 2018-6-6 11:38
據聞係681
不過亦有人質疑過究竟兩件事中間有無關係

613 而加做起左 又有返工客又有行街客 九巴唔會隨便比人入黎安達安泰/寶達/廣田一帶玩
608 客量未知  仲要面對沙中線競爭  
ricky 發表於 2018-6-6 14:21 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2018-6-6 13:55
678唔符合呢個情況
因為九巴未正式開線
連吉就已經改為招標

678唔係由373B演變出來嗎?
前荃葵青區居民
ricky 發表於 2018-6-6 14:57 | 顯示全部樓層
penso 發表於 2018-6-6 14:03
613 而加做起左 又有返工客又有行街客 九巴唔會隨便比人入黎安達安泰/寶達/廣田一帶玩
608 客量未知 ...

608若按原有計劃咁行全日唔改線,剩做土瓜灣、啟德、啟麗、九龍灣,一定唔夠客。
前荃葵青區居民
JX9097 發表於 2018-6-6 15:17 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2018-6-6 14:21
678唔係由373B演變出來嗎?

373B有存在過嗎?