hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2018-19 葵青區巴士路線計劃:諮詢結果
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2018-19 葵青區巴士路線計劃:諮詢結果

384047x 發表於 2018-6-8 00:26 來自手機 | 顯示全部樓層

tonytse126 發表於 2018-6-8 00:04
其實整個荃葵青都係做得比較保守,或者同盈利能力較低有關。
對青北而言,41A、42C和49X或許仍有缺點,但 ...

後2者算青衣做得較好既2線

btw住青衣既自己諗下,起碼有條948系近乎全日,930x都未去到咁長既服務時間,更加唔好講934,936
反而我好妒忌長安,好多線都入一入去,e.g.41m,42m,49X,a31,e32,42c,44,948系etc...
如果唔系長安系客倉,唔系市中心位(=屯門vip),我實反對咁多線特登經入去浪費時間
青衣做得最好莫過於長安、青衣站一帶,今次點都益下其他區la
384047x 發表於 2018-6-8 00:28 來自手機 | 顯示全部樓層
香港黃毛小子 發表於 2018-6-7 20:32
未來「東涌綫」會延長至「添馬」,同「將軍澳綫」接駁。

到時部分搭鐵客唔洗行一大輪,到「中環站」轉綫 ...

咁未來會延長,關而家咩事?你想948減班?取消?
0q9w8e 發表於 2018-6-8 01:52 來自手機 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2018-6-8 00:26

btw住青衣既自己諗下,起碼有條948系近乎全日,930x都未去到咁長既服務時間, ...

咁講
930X又未必會遲過948全日
不過又唔算唔合理
始終荃灣比青衣多外區人去...
kingprowm 發表於 2018-6-8 08:39 | 顯示全部樓層

384047x 發表於 2018-6-8 00:26

btw住青衣既自己諗下,起碼有條948系近乎全日,930x都未去到咁長既服務時間, ...

下年才會 2/3-3/4 全日,現在假日銅鑼灣方向只開到一點,一諗到沒有 948 的時間一定要去銅鑼灣都覺得痛苦
kingprowm 發表於 2018-6-8 08:42 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2018-6-8 00:28
咁未來會延長,關而家咩事?你想948減班?取消?

果條黃毛死仔有破壞無建設,彈開啦,葵青區關佢义事咩,係度盲反,返去佢既未來啦

沒有最膠,只有更膠的人,等北港島線起好左先算啦,現在沙中線紅磡站起到一pat 屎咁,搞返掂佢先好再諗起其他線
GU9338 發表於 2018-6-8 08:53 | 顯示全部樓層
tonytse126 發表於 2018-6-8 00:04
其實整個荃葵青都係做得比較保守,或者同盈利能力較低有關。
對青北而言,41A、42C和49X或許仍有缺點,但 ...

我覺得要分兩部分睇

對長安黎講
42C 49X 就算唔直出都好 , 相比鐵都已經有好大嘅競爭力

不過我住係青衣中就唔同講法
只要去黃大仙打後 , 42C 已經會比鐵慢 , 49X 去第一城更加比鐵慢 15-20 分 , 要轉幾次車都係咁話
係呢度優勢已經逆轉

41A 對我就完全相反 ,
就算要等車都快過地鐵去旺角 , 而去尖沙咀亦打平手或者只係慢少少

只可以講順得哥情失嫂意 ,
但無可否認長安如果有班人唔願意行去搭鐵 , 其實 948 亦無道理要改頭站倒客
請用文明來說服我。
Guiltice 發表於 2018-6-8 11:24 | 顯示全部樓層

我覺得 應該可以分兩條線嘅
一條係長宏開30Min一班(不入長安)
一條係長安開20min
咁可以滿足兩區需求
ahken 發表於 2018-6-8 11:38 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2018-6-6 14:10
梗係唔可以就咁算數,搭鐵冇咁方便,就算長安同地鐵站好近,但早上每班948P長安都已經上咗六至七成,證明 ...

其實唔難睇得出柴小叫人轉車係咩回事, 咪就係掠多浸水囉......
截至2023年3月2日, 已有877累積積分
leo_ku 發表於 2018-6-8 11:57 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2018-6-8 08:42
果條黃毛死仔有破壞無建設,彈開啦,葵青區關佢义事咩,係度盲反,返去佢既未來啦

沒有最膠,只有更膠的 ...

最膠的我諗都係一班堅持東涌線要換線的人,
為左可以轉少次車, 為左唔想迫車, 完全唔理今時今日東涌線服務質素咁差,
好彩STOP 左換線方案啫。

ATENU364TC196 發表於 2018-6-8 12:02 | 顯示全部樓層

Guiltice 發表於 2018-6-8 11:24
我覺得 應該可以分兩條線嘅
一條係長宏開30Min一班(不入長安)
一條係長安開20min

長宏仲要兜晒成個青衣先走?有資源就不如拆948P/X兩條一齊半全日,30分鐘一班好過啦