hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) P960未完全擱置,稍後仍在議會上討論
開啟左側

[路線計劃/RPP] P960未完全擱置,稍後仍在議會上討論

hk20020062 發表於 2018-6-6 13:52 | 顯示全部樓層

jocosben 發表於 2018-6-6 13:32
P960可以收30蚊,唔覺得巴士公司會輕易放棄

但佢開全日,兩繁賺到夠唔夠倒貼非繁遊街?
penso 發表於 2018-6-6 13:54 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-6-6 13:29
去銅鑼灣唔該比天價,完

寧願960/961轉968 都唔好比KMB 掠水
香港黃毛小子 發表於 2018-6-6 15:45 來自手機 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2018-6-6 13:30
建議延長961去威菲路道取代開P960

點解唔係延長960?

960屯門覆蓋範圍大咁多,延長960先係方便最多居民嘅做法。
qunow 發表於 2018-6-6 16:00 來自手機 | 顯示全部樓層

點解唔索性開新線經中環灣仔繞道?又唔係冇需求,而且仲可以避開中西區繁忙路段
lsc04d11 發表於 2018-6-6 19:35 | 顯示全部樓層
香港黃毛小子 發表於 2018-6-6 15:45
點解唔係延長960?

960屯門覆蓋範圍大咁多,延長960先係方便最多居民嘅做法。 ...

我又覺得就係範圍多,先更應該拉961。
如果遊行(差不多一個月都兩次啦)改道,影響人數減少D。灣仔北開暫時都未洗改住。
960已經多人,再加銅鑼灣既轉乘客,令到本身金鐘往良田建隨時冇位,而且O係條行緊5分鐘一班既密線再加車再加密,客係唔會多覺,或者一盞燈已搞掂左。
俾落961唔同喇,起碼轉車站都可以落一批。原有乘客又唔會太剝削。
jocosben 發表於 2018-6-6 19:45 來自手機 | 顯示全部樓層
hk20020062 發表於 2018-6-6 13:52
但佢開全日,兩繁賺到夠唔夠倒貼非繁遊街?

等於E線客量更有保證,巴士公司仍會優先考慮A線
香港黃毛小子 發表於 2018-6-6 19:53 來自手機 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2018-6-6 19:35
我又覺得就係範圍多,先更應該拉961。
如果遊行(差不多一個月都兩次啦)改道,影響人數減少D。灣仔北開暫 ...

現時已有960/961⇄968優惠、電車免費轉乘,再唔係加埋914/948轉乘優惠都仲得。

拉961去銅鑼灣,屯門大部分居民都係要轉一程車,

只不過可能由西隧口/港島轉車,改為「屯門公路轉車站」轉車。

加重其他M線、轉車站負荷,咁又有咩效益可言?

既然唔係為左方便最大多數居民,達至最大效益,咁延長黎做咩?
FBI2 發表於 2018-6-6 19:57 來自手機 | 顯示全部樓層
香港黃毛小子 發表於 2018-6-6 15:45
點解唔係延長960?

960屯門覆蓋範圍大咁多,延長960先係方便最多居民嘅做法。 ...

唔駛加咁多部車
ATE24 發表於 2018-6-6 20:02 | 顯示全部樓層
香港黃毛小子 發表於 2018-6-6 19:53
現時已有960/961⇄968優惠、電車免費轉乘,再唔係加埋914/948轉乘優惠都仲得。

你想拉冧 960 唔該行遠啲
公器公用 香港早要有品
香港黃毛小子 發表於 2018-6-6 20:12 來自手機 | 顯示全部樓層

ATE24 發表於 2018-6-6 20:02
你想拉冧 960 唔該行遠啲

廷長960等於拉冧佢?點解?

咁延長961,就唔怕拉冧埋佢?