hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2018-19 北區巴士路線計劃:諮詢結果
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2018-19 北區巴士路線計劃:諮詢結果

Charon1999 發表於 2018-6-9 13:41 來自手機 | 顯示全部樓層

tony 發表於 2018-6-9 13:14
A 車同 E 車差價你俾?

擘大眼又點姐?睇唔到就係睇唔到

要平,大可以279X轉MTR同E34系,甚至E32
又要方便又要快又要平,呢個世界上鬼有啲咁便宜嘅野
Charon1999 發表於 2018-6-9 13:48 來自手機 | 顯示全部樓層
tony 發表於 2018-6-9 13:09
下?E43 係龍運申請加價嘅機會?你想嚇邊個?

咁又係,繁忙時間一班車又真係冇咩關係,全日嘅話先至有可能咁
呢個係我錯
ryandroid 發表於 2018-6-9 15:09 來自手機 | 顯示全部樓層
Charon1999 發表於 2018-6-9 13:41
要平,大可以279X轉MTR同E34系,甚至E32
又要方便又要快又要平,呢個世界上鬼有啲咁便宜嘅野 ...

E43改行屯赤嘅話兜完後勤去東涌東或者東涌西都係45km
就算收$13.9
都比依家E33P/34A 5x公里賺得多
所以就唔好阻止E43全日改行屯赤比龍運賺啦下
ky927 發表於 2018-6-9 15:14 | 顯示全部樓層

其實都好少諗到早繁要由沙頭角開出去市區, 咁就證明左香港人口多左幾多同住0既地方係貴到咁多人搬左入咁遠0既地方住
Charon1999 發表於 2018-6-9 16:19 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2018-6-9 15:14
其實都好少諗到早繁要由沙頭角開出去市區, 咁就證明左香港人口多左幾多同住0既地方係貴到咁多人搬左入咁遠0 ...

其實最主要做緊嘅都係沙頭角公路沿線近粉嶺嘅人。睇上去好似好遠咁樣,其實坐小巴或者坐的士出返去粉嶺站都唔係話太過不便。

因為香港細,所以稍為遠離市中心就會覺得好遠,但係如果對比番其他地方(eg東涌),其實粉嶺北同埋市中心嘅距離都唔算話太過遠。
只係因為以往大家習慣住喺市中心嘅附近,好少會住到一啲遠離市中心嘅地方。而近年係多咗人選擇住入去比較寧靜嘅地方,所以大家好似發現新大陸咁樣啫。

哥布林們因為理虧,故只能以洗反對催眠自己
10598C 發表於 2018-6-9 16:38 來自手機 | 顯示全部樓層
如果條E43做埋東涌來往北區班客龍運會唔會想開啲?
m_rd08 發表於 2018-6-9 16:49 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-6-9 16:38
如果條E43做埋東涌來往北區班客龍運會唔會想開啲?

如果改行屯赤之後比開屯門-上水/粉嶺短棍既話,龍運應該會想開D既
kingprowm 發表於 2018-6-21 08:07 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2018-6-9 10:59
就算當你講得啱
279X加班都係受惠於北區
現況係北區繁時有大批人要大欖轉車去荃葵

279A 如果改去荃葵又想加強服務甚至全日,就應該係 278X 抽車做,青衣來往上水的服務一班都不可以少,既然個  pool 係北區來往荃葵,由原本服務北區至荃葵的 278X 抽車也非常應該,正如 286C 轉全日都係應該從 86C 抽車做既道理一樣
ryandroid 發表於 2018-6-21 11:33 來自手機 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2018-6-21 08:07
279A 如果改去荃葵又想加強服務甚至全日,就應該係 278X 抽車做,青衣來往上水的服務一班都不可以少,既然 ...

279A學277E 北行9 點開出嘅話
都只係下繁要多5部車
喺279x 定278X 抽車定新資源呢啲等九巴自己決定
青衣夠客自然唔會抽你279X
唔到你話一車不少
LN9267 發表於 2018-6-21 11:37 | 顯示全部樓層

https://www.districtcouncils.gov ... _201619_m08_05b.mp3

北區巴士及小巴服務工作小組討論E43,議員繼續要求入貨運區和不入青衣,並未放行E43開辦。

其實我覺得區議員急而龍運不急,龍運只會擔心城巴入侵開E線。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)