hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2018-19 北區巴士路線計劃:諮詢結果
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2018-19 北區巴士路線計劃:諮詢結果

樓主| eric278 發表於 2018-6-7 19:44 來自手機 | 顯示全部樓層

雖然東鐵線將會延長至金鐘,但由於會由12卡減至9卡,即使加密班次,總運載力會少於現在,加上東鐵線已達超負荷水平,所以978仍有疏導鐵路運載力的作用。
香港黃毛小子 發表於 2018-6-7 19:57 來自手機 | 顯示全部樓層
eric278 發表於 2018-6-7 19:44
雖然東鐵線將會延長至金鐘,但由於會由12卡減至9卡,即使加密班次,總運載力會少於現在,加上東鐵線已達超 ...

「屯馬綫」可分流部分「東鐵綫」乘客,「大圍—九龍塘」負荷得以減輕。

「上水—大圍」唔係「東鐵綫」最擠迫嘅路段。

沙中綫通車後,978極有可能被MTR打敗,因為「東鐵綫」本身票價夠平,

假設過海後,「上水—金鐘」只收$15-16,定必吸引大量巴士客回流。
KC3555 發表於 2018-6-7 20:13 | 顯示全部樓層
香港黃毛小子 發表於 2018-6-7 19:02
70K應該往「清河邨(循環點)」方向兜一兜上水站/上水廣場,方便粉北人轉車去屯門/天水圍/元朗。

而唔係走去 ...

人離地唔係最悲哀,
人離地仲以為自己好貼地喺度瘋狂FF就要去睇醫生啦唔該。

一堆咁樣嘅說話,真係將北區稍有曙光嘅巴士服務徹底摧毀。
想學任達華嗰句:「仲FF?成個北區巴士服務俾你呢種人攪彎哂。」
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
ryandroid 發表於 2018-6-7 20:22 來自手機 | 顯示全部樓層

eric278 發表於 2018-6-7 15:25
673常規班次在此計劃中仍然不會入華明
只限新增的特別班(早上一班往港島,傍晚一往上水)才會繞經
...

如果係繁時特別班嘅話
其實678加班或設銅鑼灣特快特別班就應付到
依家郁673整個華明特別班
難保日後班區佬同九巴要673兜華明常規化
jocosben 發表於 2018-6-7 20:26 來自手機 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2018-6-7 20:22
如果係繁時特別班嘅話
其實678加班或設銅鑼灣特快特別班就應付到
依家郁673整個華明特別班

之後修訂好大機會由上水南開出經粉南
GU9338 發表於 2018-6-7 20:33 | 顯示全部樓層
香港黃毛小子 發表於 2018-6-7 19:57
「屯馬綫」可分流部分「東鐵綫」乘客,「大圍—九龍塘」負荷得以減輕。

「上水—大圍」唔係「東鐵綫」最 ...

上水同金鐘都係兩個現存嘅站 , 無啦啦減乜野價 ?
6 月 30 加價就有份

講野用下腦好唔好
請用文明來說服我。
kmb71k 發表於 2018-6-7 20:35 | 顯示全部樓層

香港黃毛小子 發表於 2018-6-7 19:02
依家兜落大欖隧道,搞到走線好迀迴,而且又要俾隧道費。

好笑喎, 唔通青沙唔駛俾隧道費?

仲有面對住朝朝塞車既馬場同沙中段, 咁仲要佢行青沙?

唔係用家唔好講咁多廢話

以上回應,是否可行?是否合適?
香港黃毛小子 發表於 2018-6-7 20:45 來自手機 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2018-6-7 20:33
上水同金鐘都係兩個現存嘅站 , 無啦啦減乜野價 ?
6 月 30 加價就有份

睇清楚我講啲乜先啦,

我係話如果「東鐵綫」過海後,「上水—金鐘」只收$15-16,大量巴士客定必回流。

依家「上水—紅磡」普通卡車廂,只係收$10.2。
GU9338 發表於 2018-6-7 20:54 | 顯示全部樓層
香港黃毛小子 發表於 2018-6-7 20:45
睇清楚我講啲乜先啦,

我係話如果「東鐵綫」過海後,「上水—金鐘」只收$15-16,大量巴士客定必回流。

上水去紅磡收 $10.2 同去金鐘收 $20.3 有乜衝突 ? ? ?又同東鐵可以過海有乜關係 ? ? ?

乜條線過海 = 減價 ? 你邊度得出呢啲結論 ? ? ?
請用文明來說服我。
ryandroid 發表於 2018-6-7 21:03 來自手機 | 顯示全部樓層

jocosben 發表於 2018-6-7 20:26
之後修訂好大機會由上水南開出經粉南

咁樣673同678都唔知點分了
我寧願673同678繼續南北分家
各開特別班次去西灣河至北角或銅鑼灣至中環