hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2018-19 九龍城區巴士路線計劃:諮詢結果 ...
返回列表 發新帖
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2018-19 九龍城區巴士路線計劃:諮詢結果

avianwind 發表於 2018-6-7 13:16 | 顯示全部樓層

asv2 發表於 2018-6-7 12:37
106P 上下繁唔同行法點解唔改號碼?
等睇人朝早係鰂魚涌北角等過九龍先改?

106P 下繁 改叫 106X 鋪路準備將來轉全日啦

106X可能玩柴斜上落東廊呢
上下繁可以幫118分流

asv2 發表於 2018-6-7 13:40 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2018-6-7 12:47
即係柴小又再次無視炮台山北角需求啦......

其實,106 點樣可以搞特快得嚟又繼續行炮台山北角?

跟8X行,跳過筲箕灣鰂魚涌?
定係 106P 下繁唔止行鰂魚涌北角,
仲要繼續電車路去到清風街先滿意?

唔係話炮台山唔重要,
而係如果炮台山要土瓜灣特快,
好難用 106 做...

Charon1999 發表於 2018-6-7 13:43 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-6-7 12:46
A23入去一來唔駛塞佐敦,又唔駛同A22重疊,又順便可以抽走A20,一舉多得

A23一早應該行尖東走,入完黃埔 ...

我都係咁諗
再將A20拋上去何文田嗰邊取代埋E21A,反正佢哋一直以嚟都係要去機場嘅車,從來都唔係想要去東涌嘅車,太平道又塞到脫曬

不過市區機場車太亂,唔係咁易執
ahken 發表於 2018-6-7 14:06 | 顯示全部樓層

asv2 發表於 2018-6-7 13:40
其實,106 點樣可以搞特快得嚟又繼續行炮台山北角?

跟8X行,跳過筲箕灣鰂魚涌?

用番106A做番而家106P想做嘅嘢就可以 (QB太古果堆), 而106P就咪郁佢...問題明顯係巴士公司連果兩部車都想慳.....

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
053h4 發表於 2018-6-7 14:11 來自手機 | 顯示全部樓層
Charon1999 發表於 2018-6-7 13:43
我都係咁諗
再將A20拋上去何文田嗰邊取代埋E21A,反正佢哋一直以嚟都係要去機場嘅車,從來都唔係想要去東 ...

E21A有流水客,E21A無得縮,所以應該城巴無動力做涉及愛民的改動
10598C 發表於 2018-6-7 14:13 來自手機 | 顯示全部樓層
Charon1999 發表於 2018-6-7 13:43
我都係咁諗
再將A20拋上去何文田嗰邊取代埋E21A,反正佢哋一直以嚟都係要去機場嘅車,從來都唔係想要去東 ...

佢地唔會想放E21A走,畢竟去迪士尼E21A轉車會抵啲,美孚返去何文田的確亦都有唔少人搭流水
A20可以何文田出嚟行太子避旺角

其實之前我有post過九龍機場線重組,不妨參考下
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=1056612&extra=page%3D3&mobile=2
kay 發表於 2018-6-7 17:23 | 顯示全部樓層

下繁106P過九龍比同時段110/102P少人,行多段內街都正常

往港島下繁轉特快都正路,得個兩班車

反而102P咩都無得加..
世界很簡單 人類很複雜
e50d 發表於 2018-6-7 19:27 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-6-7 14:13
佢地唔會想放E21A走,畢竟去迪士尼E21A轉車會抵啲,美孚返去何文田的確亦都有唔少人搭流水
A20可以何文田 ...

同我一年前lum過ge好似
建議修改A20
往機場
1.紅磡站
2.曲街
3.孖庶街
4.家維邨
5.何文田站
6.愛民邨
7.欣圖軒
8.房屋委員會總部
9.九龍維景酒店
10.聖佐治大廈
11.勵德街
12.拔萃男書院
13.楓樹街
14.大南街
15.黃竹街
返回原線
全程約41公里
往紅磡站
原線至黃竹街
10.警察體育遊樂園
11.花墟公園
12.明愛賓館
13.九龍醫院
14.萬基大廈
15.培正中學
16.何文田廣場
17.迦密村街
18.愛民邨
19.忠孝街
20.民裕街
21.寶其利街
22.機利士南路
23.紅磡站
全程約39公里
收費、時間不變
路線參考:
https://www.google.com/maps/d/u/0/edit?mid=1ZX-7heahsHKPtdibTtlaReE6ODY&ll=22.326391621872602%2C114.06139499999995&z=13
我宜家係驚界限街上窩打老道天橋唔夠轉

053h4 發表於 2018-6-7 19:32 來自手機 | 顯示全部樓層
城巴應該係睇港珠澳開左後的乘客需求變化先會考慮重組。