hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2018-19 灣仔區巴士路線計劃:諮詢結果
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2018-19 灣仔區巴士路線計劃:諮詢結果

053h4 發表於 2018-6-9 14:30 | 顯示全部樓層

wingho_cwh 發表於 2018-6-9 14:28
現階段服務時間不變係煙幕嚟架咋。。不要太天真,將來有排受

所以好多西區居民實際都係反對N8X拉長的或西區開N線(起碼我當日讀書識的同學都反對, 話地區人仕霸皇硬上弓, 夾硬代表佢)
簽名被屏蔽
wingho_cwh 發表於 2018-6-9 14:34 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-6-9 14:30
所以好多西區居民實際都係反對N8X拉長的或西區開N線(起碼我當日讀書識的同學都反對, 話地區人仕霸皇硬上弓 ...

利申:絕對支持西區開 N 線嘅西區居民
都係嗰句,如果係用西區自成一線嘅形式開 N 線 (例如 N5) 或者拉 d 有用又唔 make sense 嘅嘢入嚟 (N121之類,15分鐘就有一班,$13.4 係貴但可以過到海)
成件事阻力無咁大
一句到尾就係城巴玩客咋嘛

101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
wingho_cwh 發表於 2018-6-9 14:37 | 顯示全部樓層
VA52-HN6509 發表於 2018-6-9 12:17
咁我覺得拉長 N8X 仲好啦
服務範圍大咁多...又可以承接到 5B 10 等線收車後既服務

N8X 幾錢呀大佬。。$7西行,$12.5 東行喎

053h4 發表於 2018-6-9 14:13
重點前面已經指出,N8係當日縮短82時間換番來

拿其實呢,縮 5B 換 N 線可以係好 make sense 嘅,但唔該嚴格按照通宵線 = 日間線 x 1.5 嘅 format 去 provide 通宵線畀西區,同埋底線係 01:10 前一定要繼續用 5B 名義服務,同 2X 8P 嘅服務時間睇齊
101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
053h4 發表於 2018-6-9 14:39 | 顯示全部樓層

wingho_cwh 發表於 2018-6-9 14:34
利申:絕對支持西區開 N 線嘅西區居民
都係嗰句,如果係用西區自成一線嘅形式開 N 線 (例如 N5) 或者拉 d ...

地區人仕可以縮短5B GA
5B唔縮短的前題下重話城巴玩客

話城巴玩客, N121, N122 可以平衡到行車時間做免費轉乘加車都無問題的, 九巴會唔會開先?
西區本身係唔係有通宵紅小過海去旺角? N121拉長真係會夠客

根本好多西區居民, 起碼我識的, 都唔支持5B做任何改動
如果03:00~05:00無客時段做服務, 無得拉上補下都叫玩野, 咩先唔係玩野?

其他地區居民拉上補下先得來通宵服務, 82縮短為代價開N8
西區當日地區人仕唔支持, 根本唔係5B拉長而係直接開N5B

都係個句, 新城其他區屈居民比天價, 比通宵價做12點打後到02:40的服務
如果城巴N8X西區雙向分段, 唔該柴小公司把日間服務拉到02:40
簽名被屏蔽
VA52-HN6509 發表於 2018-6-9 14:43 | 顯示全部樓層
wingho_cwh 發表於 2018-6-9 14:37

講漏左少少,其實我支持引入雙向分段解決問題
不過似乎巴士公司唔肯去搞...
但為何一畢業才知 一世我也要考試
053h4 發表於 2018-6-9 14:45 | 顯示全部樓層
VA52-HN6509 發表於 2018-6-9 14:43
講漏左少少,其實我支持引入雙向分段解決問題
不過似乎巴士公司唔肯去搞...
...

問題本質係5B服務時間"過長", 對其他地區的居民唔公平

根本地區咁恨N線就主動爭取縮短5B時段去換N車, 唔係當日唔支持開N線, 城巴拉長5B時段
而家唔縮短5B時段, 重要屈N8X雙向分段

根本同南區一樣, 5B 00:40就應該開尾車, 咁樣有雙向分段, 咪公平LOR
南區4.7, N72 7.9
都唔好理5B 係唔係收平左, 按理N72南區分段收硬5.8, 無理由雙向分段會平過5.8 LOR
簽名被屏蔽
VA52-HN6509 發表於 2018-6-9 14:48 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-6-9 14:30
所以好多西區居民實際都係反對N8X拉長的或西區開N線(起碼我當日讀書識的同學都反對, 話地區人仕霸皇硬上弓 ...

我想講同時都好多人想係西區開 N 線囉
好多居民投訴左好多年出入唔方便...

老實講紅小一唔夠人佢大可以玩野唔開車
而且佢既價格隨時可以調高調低...
再加上始終巴士的服務比較穩定,點都比較可靠的
但為何一畢業才知 一世我也要考試
053h4 發表於 2018-6-9 14:53 | 顯示全部樓層
VA52-HN6509 發表於 2018-6-9 14:48
我想講同時都好多人想係西區開 N 線囉
好多居民投訴左好多年出入唔方便...

開N線無問題, 關鍵理應係用者自付

前面一早第一版已經講得好清楚, 以5B現在的日間價及時段, 唔開雙向分段係好合理
按用者自付原則頂埋03:00 ~05:00 的無客時段, 本身係合情合理的

當日地區人仕係咁恨N線, 當日就大力支持城巴開N5B 啦, 但結果係開唔成但用5B拉長日間時段為替代

而家城巴講明唔縮5B時段, 我就唔知係咁少客的收段為少數人服務收番多少錢有咩大問題
其他區有無5B呢種待遇? 南區居民係42 12:36尾車後, 已經要比N72價入南區, 拉上補下理應先係開全晚的前題

簽名被屏蔽
Charon1999 發表於 2018-6-9 14:54 來自手機 | 顯示全部樓層
wingho_cwh 發表於 2018-6-9 14:37

1.5係點黎?
N796 vs 796C 好似係接近一個double
2296 發表於 2018-6-9 15:03 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-6-9 12:19
重點前面已經指出,N8係當日縮短82時間換番來

5B開到幾點?

閣下講到尾都係覺得西區點解要KEEP 住5B到兩點八同收3.4東區廿年前就要縮短82時間黎開N線, 唔公平之類
東區冇左條日間線到深夜

我認為根本就係為拗而拗, 如果真係閣下真係要拗,

咁點解唔講點解西區咁多年來先得一條即將通車既N線,
東區廿年前已有, 仲要一開就有兩條N8 N8X?
根本就為拗而拗
仲有當年城記仲諗將5B 24小時服務, 嘩如果當年實行左咁閣下分分鐘日日走去抗議?

我個人討論重點係單純FOCUS係單一條N8X線上面東西行收費上既差異。點解西行有東方冇。
呢個先係重點。

仲有閣下強調城巴保留5B現有服務至深夜,我想問有有人保證將來唔會取消深宵服務?
我都唔希望呢個純粹係過度性質。

YV3S4P924AA139653