hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [用圖講概念] 聯營線過鐘私牌問題
開啟左側

[其他] [用圖講概念] 聯營線過鐘私牌問題

ATENU364TC196 發表於 2018-6-12 18:37 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2018-6-12 12:31
才疏學淺,何謂JV?梅花間竹?

307/948個梅花間竹模式一樣有自己缺點

梅花間竹模式一樣有好大問題,307/948 城巴同埋新巴成日都會無端端冇咗班車,而因為固定班次關係,九巴班次開出時間唔可以調整,站長見到脫班都冇得救,後車九巴司機就沿途俾人問候到飛起。
另外好多車務調動都好難協調,例如之前307九巴入紙申請加班,但城巴反對,不過之後城巴又走去開加班車
仲有每次加強服務都要經過兩間公司協調,只要有一間唔肯就搞唔掂,而兩間巴士公司都好計較自己啲車嘅開出時間,例如傾980X/981P加車嘅時候,兩間巴士公司連開17:59,定18:00都可以嘈一大餐,搞到啲嘢成日都拖左好耐先成事
ATENU364TC196 發表於 2018-6-12 18:43 | 顯示全部樓層
horsedog83 發表於 2018-6-12 14:52
拿,九巴948成日有鬼車中途載客。

有次星期五搭17:10天后開班次,班車頂左閘,返到美景花園落車,望見後面又有948,仲要係九巴,但948明明係梅花間竹開車,嗰個時間班次又唔係密,加上得約20個人,就知道係鬼車,而呢個情況試過好多次,不同時段都有
horsedog83 發表於 2018-6-13 03:57 來自手機 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2018-6-12 18:37
梅花間竹模式一樣有好大問題,307/948 城巴同埋新巴成日都會無端端冇咗班車,而因為固定班次關係,九巴班 ...

980X運作係梅花間竹,每閰公司輪流開一班。基本上唔塞車過鐘站長只需按時間表開出便可。如果塞車就要靈活調車。新巴站長可以抽601,680新巴車長救980X。但九巴就唔可以靈活救班次。因為601係九龍灣廠管。680係沙田廠管。只有680可以救980X,仲有九巴唔係個個話識走980X就連人帶車由680走980X。九巴規定要車長操果條綫8日,2年內無揸過會洗底。我以前有揸3C,5C,15A,但近兩年只揸過601,603,619,101,106,111,113,115,3D,213M,213X。所以無得揸。
currypig 發表於 2018-6-13 08:55 | 顯示全部樓層

CRH5 發表於 2018-6-10 23:57
有一輪 307 成日都甩到 40 分鐘一班,因為冇左班城巴
係後來先有改善

307 我見好多時,尤其係大埔中心
只要城巴一甩左,九巴就會抽架 74x 過來
頂左個位

當然,如果九巴甩班,架補位車來得更快
大中個站長應該好著緊 307,唔會比佢脫班
PB602 發表於 2018-6-13 10:25 來自手機 | 顯示全部樓層

下次續牌時,將所有過海路邊分開另一個牌處理,然後將所有過海路線(不論獨營或聯營)集中一個牌,再成立一間「香港過海巴士服務聯營有限公司」經營。股本按之前一年三巴喺隧道線嘅營業額按比例由三巴出資,並轉入相應數目嘅車隊同員工。
獨營線一定要加入,以避免巴士公司用獨營線同聯營線搶生意(如108搶116)。三巴可以跨公司由內陸線車隊互相支援隧道線車隊,只要事先協議每班車收費幾多,互相Charge對方。

咁做可以集中資源,避免無謂競爭。
drbean7218 發表於 2018-6-13 14:08 | 顯示全部樓層
horsedog83 發表於 2018-6-13 03:57
980X運作係梅花間竹,每閰公司輪流開一班。基本上唔塞車過鐘站長只需按時間表開出便可。如果塞車就要靈活 ...

現在早晚980X及981P 九巴的班次大部份是由680, 681 order。朝早981P頭車除外, 因為這班車由87D order。
綜合我所見/ 乘客對980X/981P的意見

(1) 980X回程在總站開車時間延誤
2間公司都試過有車遲到金鐘(東)的情況, 最常見是九巴。如果有車返唔切, 通常會臨時調動車序, eg 連續開2架新巴/ 2架九巴。自從上次980X加到8班車, 大部份放工九巴980X班次改由680 order, 遲到情況是多了。我唔清楚是因為早一個單在金鐘返利安過鐘/ 在利安私出來塞車/ 其他原因。

熟客知咩事, 自行執生再等下一班車/ 上981P入到馬鞍山先算。

不過, 有時見生面口的車長揸回程時, 在中上環好迷茫咁揾980X/981P的巴士站, 真是需要乘客幫幫揚手截車。

(2) 時間表
現在980X/981P放工時間表編得幾好。除了981P頭車外, 其餘班次負責跟著980X後面執死雞。這也是令981P回程客量持續上升一個好重要的因素。
不過, 980X 尾的3班車持續爆滿, 尤其是尾車。下次再加車, 可考慮在18:25-18:49 再加2班車, 什至延長服務時間至19:00。

(3) 行錯路
早排980X及981P較多行錯路的情況, 近期無再聽過有車長行錯路。

以往出現的例子, 包括
980X
- 朝早經獅隧出了九龍
- 放工上了西九龍快速公路/在西九龍快速公路入口前, 在影線強行切線返回連翔道
981P
- 朝早經獅隧出了九龍
- 放工入了富安巴士總站, 而不是停出面的巴士站

kay 發表於 2018-6-13 14:19 | 顯示全部樓層

PB602 發表於 2018-6-13 10:25
下次續牌時,將所有過海路邊分開另一個牌處理,然後將所有過海路線(不論獨營或聯營)集中一個牌,再成立一 ...

其實如果行到呢步
不如取消指定時段制

容許兩間公司可以係原有時段前及後開車(當然唔好太過份)

但就嚴格執行班次作條件,唔可以話部車遲左,就原本個班都無埋
世界很簡單 人類很複雜
GU9338 發表於 2018-6-13 14:32 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2018-6-13 14:19
其實如果行到呢步
不如取消指定時段制

好難定義喎
例如攞經常過鐘嘅 641 黎計
啟晴 2010 班新巴尾車遲到 , 九巴又係咪可以即刻係 2011 拉架 28B 過去搶生意 ?

而且呢班係尾班車 , 爭議就更大

至於樓上有版友提過梅花間竹問題
其實 948 係試過新巴自行加班而九記無跟嘅情況
所以而家就會出現朝早頭尾車都係新巴 , 中間又連開兩架新巴 , 下繁返青衣 1840 1900 1920 都係新巴嘅情況

所以係咪要兩間一齊加資源先成事呢 ? 我唔係咁睇
但兩間公司就一定要協調到,呢個 TD 有不可推卻責任
請用文明來說服我。
Snoopy@FB8617 發表於 2018-6-13 14:58 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2018-6-13 14:19
其實如果行到呢步
不如取消指定時段制

點為之唔好太過分其實好難搞
萬一真係過多左少少鐘係唔係又要空車運走?

上面版友建議連人帶車轉入新公司
我會建議直接由新公司向九新城租人租車
現有巴士公司按每一班車既時數以成本價高少少收費
始終有時唔單止本土線要order過海線
倒返轉既情況亦都有
租人租車就變相flexble好多
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
ma212223 發表於 2018-6-13 15:46 來自手機 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2018-6-13 14:32
好難定義喎
例如攞經常過鐘嘅 641 黎計
啟晴 2010 班新巴尾車遲到 , 九巴又係咪可以即刻係 2011 拉架 28B ...

九巴拉部28B過去,生意唔多之餘過到海又要私返九龍,無理由咁玩啩