hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [建議] 設立荃灣祈德尊新村巴士轉乘站 , 並進行重組 ...
開啟左側

[建議] 設立荃灣祈德尊新村巴士轉乘站 , 並進行重組

384047x 發表於 2018-6-11 22:17 來自手機 | 顯示全部樓層

HN745 發表於 2018-6-11 21:21
但當年E31 唔係由大涌道 轉返入海盛路個總站咩?
不過依家真係唔得 假日入停車場條龍真係好長 好難比12米 ...

以前2線都系同一方向,所以咪轉到lol
如果再向前延長站位就撞橋,向後呢多左既位放架車又蚊左啲
不如向行人路方向起條坑出黎?唔知地政批唔批
Ricky403 發表於 2018-6-11 22:22 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2018-6-11 20:22
其實現時祈德尊新邨巴士站同對面同名巴士站,稍作延長至 3-4 架巴士車站已經可以,
網絡上荃灣西約,荃景 ...

要搞掂30X+234X重疊問題,我會建議直接重組兩線
荃灣離九龍太近,競爭對手亦多,區域性/網絡性轉車站重組難以收效

最簡單如30X甩大河道荃灣站入麗城,234X上西廊飛美孚減2車過30X已經得
比較照顧荃威嘅,玩二拆三俾荃威都有全日快線亦可
.
HN745 發表於 2018-6-11 22:39 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2018-6-11 22:17
以前2線都系同一方向,所以咪轉到lol
如果再向前延長站位就撞橋,向後呢多左既位放架車又蚊左啲
不如向行 ...

上荃灣路戈邊 向後延長應該唔成問題
反正以前定依家 行過條路都覺得太寬...

入荃灣 頭尾延長少少都夠
其實 大涌道啲行人路咁寬
會唔會反映左當年規劃失誤呢?

樓主| 天空之神 發表於 2018-6-11 22:41 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2018-6-11 22:22
要搞掂30X+234X重疊問題,我會建議直接重組兩線
荃灣離九龍太近,競爭對手亦多,區域性/網絡性轉車站重組 ...

其實如果純粹 30x 234x 個pool 擺明唔夠車用
如果唔係就唔使一次過拉埋 34 39A 934 落水,
順手比機會荃景圍有得用 39A 230x 轉 934 出港島

所以份野係留左尾巴,40 同 290 轉車上荃景圍
同埋利用 234B 轉乘大幅改善汀九對外交通

成個荃灣西約擺明唔夠資源開新線
就要交換洗牌換取更有效利用資源,達至多贏
.
384047x 發表於 2018-6-11 23:31 來自手機 | 顯示全部樓層
HN745 發表於 2018-6-11 22:39
上荃灣路戈邊 向後延長應該唔成問題
反正以前定依家 行過條路都覺得太寬...

好明顯系
小弟逢周六都系930 0930/0945班車常客,每次都系祈德尊落
果到行人路少人其實可以比祈德尊新邨對外行人路更窄都夠用
Ricky403 發表於 2018-6-13 14:20 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2018-6-11 22:41
其實如果純粹 30x 234x 個pool 擺明唔夠車用
如果唔係就唔使一次過拉埋 34 39A 934 落水,
順手比機會荃 ...

如果你提議俾荃景圍39A/230X轉40/290/934,咁荃景圍而家都有39M轉40/290/鐵去到同樣目的地,點解唔用39M出荃灣市轉,而大費周章咁將40/43X/48X/290加兜祈德尊新邨,去做一樣而家都做到嘅野?
深井234B其實一樣,可以直接去到荃灣市轉鐵/巴士,特登行祈德尊都冇咩意義喺到

荃灣區嘅道路網使得祈德尊唔係咽喉位,唔同屯轉/欖轉/城隧/青沙/大隧等等出入必定會經過,搞轉車站只可以講用途唔大
你提議轉車站嘅三大客源:西約、汀九、荃威,同無論係屯轉嘅良田、藍地、碼頭,定欖轉嘅元朗、上水、天水圍都完全冇得比
更加唔好講巴士先天有絕對優勢嘅城隧

其實荃葵要搞轉車站,喺葵涌交匯處或者美孚搞分分鐘仲好,不過唔好彩地兩者都有缺陷
所以最後得出黎結論都係,市中心或者區內某啲大站轉車啦

30X/234X組合,可以肯定係唔玩二拆三23輛車係夠用,如果有車可以加入去,效果係好似88初期咁加班吸客
而家荃威、荃中樓齡開始高企,出區需求未必有想像中咁大
何況30X/234X如改快唔齊齊行長沙灣道而冇減車,回車快咗班次已經可以增加
.
 樓主| 天空之神 發表於 2018-6-13 19:25 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2018-6-13 14:20
如果你提議俾荃景圍39A/230X轉40/290/934,咁荃景圍而家都有39M轉40/290/鐵去到同樣目的地,點解唔用39M出 ...

如果要出到地鐵站,一來轉巴士不如轉地鐵,二來 30x 234x 934 無理由齊齊陪兜大河道

而且呢個站之後直上公路先會有特快效果

每個小區拎條線做密區內轉乘
抵消 30x 234x 934 區內班次不足
如果唔係咩吸引力都無
.
expertuser2004 發表於 2018-6-13 20:07 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2018-6-11 20:22
其實現時祈德尊新邨巴士站同對面同名巴士站,稍作延長至 3-4 架巴士車站已經可以,
網絡上荃灣西約,荃景 ...

荃景圍 = 柴灣角街天橋必經之路, 而且荃景圍仲有一座維一不是住宅的工廈, 匯利工業 = 門牌:荃景圍30-38號

基本上是二邊出也同貨車鬥塞餐死, 用愉景新城直上公路更實際, 除非是頭站, 中途站同尾站一定不會有份, 所以荃灣西約各自為政不難理解

另外海盛路 - 海角街可行12米, 是三線寬路, 之後變單線去柴灣角街, 見好多拖架 / 66座大巴入到有線, 但勁多圍例泊車

雙層12.8m 經海盛路 - 海角街估計無問題.

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
Ricky403 發表於 2018-6-13 20:37 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2018-6-13 19:25
如果要出到地鐵站,一來轉巴士不如轉地鐵,二來 30x 234x 934 無理由齊齊陪兜大河道

所以如果出荃灣轉乘,反正都冇得一程過,何不直接M線/小巴轉鐵?
你話要做密一條專到祈德尊嘅區內線,我會覺得冇意思,亦會蝕唔少錢
荃威、西約同海濱都各自有一條比較密車嘅區內線 - 39M, 34M & 238M,但另一條都可以叫區內嘅線 - 39A, 34 & 38A班次同客量就差好遠

荃灣站喺荃灣人眼中太吸引
巴士相對有競爭力嘅行程,例如290去黃大仙、將軍澳,或城隧線,現行荃灣市中心青公X大河道交界轉車行之有效,荃灣市上車巴士都係跑贏鐵路,睇唔到有大改嘅需要
巴士相對欠缺競爭力嘅行程,無論揀比班客去邊度轉車都係哂氣,因為去荃灣站駁腳太方便
尤其934西約一程過海,但周末客量都頹嗰陣,荃威要轉車更加唔會啋你

既然現況好可能真係all or nothing,我就唔會揀挑戰荃灣站地位
我覺得,荃威、西約重組得黎現行行程可以繼續坐擁一程到優勢勝過鐵路係重要一點
.
 樓主| 天空之神 發表於 2018-6-19 21:19 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2018-6-13 20:37
所以如果出荃灣轉乘,反正都冇得一程過,何不直接M線/小巴轉鐵?
你話要做密一條專到祈德尊嘅區內線,我 ...

所以先要區內做到好密車,否則連轉車果程都輸埋

資源唔夠又唔會天降資源,唯有靠洗牌
.