hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 無限loop之將軍澳巴士路線問題
開啟左側

無限loop之將軍澳巴士路線問題

心繫香港 發表於 2018-6-11 03:25 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

如題,無限loop之將軍澳巴士路線問題。
先講講我睇法,
(1)寶林區最大問題係98AC唔入新都城,喺外面飛過,而寶林站係地底總站,始終落地底方便會有唔少客落咗地底,但98D、290、690、798算好直接,但客量點解未算「拋離」其他區我又無咩睇法,仲有98C比較貴
(2)半山區最大問題係無尖沙咀線,仲有兩繁可能上唔到車,不過依家有290X,仲有98AC山下坐唔爆,兩繁都算好咗d,仲有98C比較貴
(3)坑口區最大問題係又兜又貴又疏,98ACSD都比296ACPD或者796SCEP貴,而行車路線黎講98ACRP、290等等全部要行山,就算兩繁隧道塞車都仲可以快過碌山。而大家最關心的客量問題,相信坑口區係有客ge,只不過果幾條線太惡頂,堆客嚇走咗唔少,例如去咗近10蚊ge102出觀塘or落地底etc。至於寶林有98系之餘有690同93系,山上仲有95系,寶達仲有13系同213系,行成個寶林北路ge巴士黎睇,坑口區係選擇最少/班次最疏
(4)尚德就無咩好講啦,雖然唔係好明點解296Dge客量會越做越差
(5)彩明就地底太方便啦,而796系做尾站,唯一有時可能上唔到車,而290同798慢咗d就唔係第一日ge事啦,畢竟直接地底出荃灣分分鐘快d290X都唔洗,798就當係多個選擇都無妨
(6)將軍澳市中心就要陪兜入彩明啦,而地底上繁難上車,加上796系開始服務埋清半康城區,所以會越黎越多客搭同一set車,而290慢而開290X算係好事,朝早又有798B提速都算滿意
(7)清半康城區越黎越多人口,而只係796系同98系互相share d車出黎,但架架都要兜,雖然叫比以前好咗好多,但實在係兩繁d線稍為好d,非繁就........

綜合以上各區ge個人睇法,我覺得每區至少做好最基本果幾條線,一條就去觀塘道、一條就去旺角/長沙灣、一條就去尖沙咀,其餘ge巴士路線選擇會係bonus方便大家。
如果畀我建議點改,我會建議吓98A縮入寶林(新都城)再入將軍澳站、98C縮入寶林(新都城)再入彩明(做短途彩明<>寶林北路)/旺角設循環點/不往長沙灣、98D延長至九龍站、98S取消、98P改為康城開出/經清半/寶康路不停/直達翠林康盛寶達再按回程走線開全日(就算開30又好、60又好、都起碼叫有選擇)、另外開96A康城坑口寶順路再跟14B上牛頭角總站、96C為康城坑口版296C至旺角改行13D行車路線往維港灣、開214P(RPP之214P的延長版)跟214安達跟290延長至寶林坑口及康城/龍翔道再飛起d站、296A延長至將軍澳南開出、296C/296P不變、296D取消、796S取消、796P全日將軍澳南開、796CE縮入將南/兩繁拆特班唔入調景嶺

297寶林客量就唔講啦,但又唔可以抽起九商段,而796X就好好地咁啦。
290方面最好就盡快畀290X全日,而開290P寶達做總站再跟290X去荃灣/兩繁各做2班,而換290全日縮寶林坑口再拉入清半康城改將隧加停觀塘至麗晶(即係彩明將南尚德康盛翠林有全日290X、290A,寶林坑口有290、290A,康城清半有全日290X、290,區區兩條線),收貴過40又密過40又快過40,雙贏。
798就照舊啦!
而將屯線我覺得係夠客ge(聽聞推過上區議會(?)),至於62X(做觀元天)拉入將軍澳又不妨係個好選擇,但始終只做得起兩繁,
而將埔線講咗好耐啦,夠就有ge,差在肯唔肯開姐,而又話咩將上線入大埔,我覺得倒不如做將埔線算,如果唔係陣間又會畀人話拉長里數
至於RPPge將馬線同埋唔知邊度傳出黎講geN290我都支持ge,反正呢d對將軍澳區黎講係BONUS,將馬線應該都有客ge,N290唔敢講
至於過海線我覺得692P可以取消,實在咁兜法,頭站ge客會嚇走晒,尾站ge客有地底,要改都唔係唔得,不過如果改做康城坑口/康城將市又係試驗性質,搞咁多不過索性取消咗佢算。

上面好似好多大改動咁,但其實係反映住而家區內交通ge千蒼百孔,要變動咁多交通一吓子做唔到,不過逐步向呢個方向發展相信會對成個區ge交通有極大的幫助,而其他區(e.g.觀塘)亦唔例外,將軍澳出黎ge車觀塘客會有多咗選擇/多咗位上車,而觀塘轉將軍澳綫因為將軍澳綫少人咗而方便上車亦係好事。至於車輛分配方面,九記架98A同98C變相落咗將南,亦變相差咗隻腳落康城,所以取消翻296D換畀新記做將南亦係合理ge做法。98ACS放棄坑口區畀新96系做,所以車輛將會從98系調配一定車源;而296D確實有堆車源騰空可以放98P甚至290X;而290落觀塘道無疑可以喺40號抽車,並非一定由將軍澳拆車出黎。98C cut短更可以抽車出黎,而214加班之中有部分客亦可能因為214P站少d而過檔,所以用車方面問題應該不大。
補充:小弟考慮290拉落觀塘道而唔係290X拉落觀塘道ge原因好簡單,四順/秀茂坪/彩雲/安達臣/寶達往返將南用290X可以行寶康路直入,如果290X改經觀塘道將會令290X飛起將北ge意義無咗,四順/秀茂坪/彩雲/安達臣/寶達各區返將南就要兜290A再要入埋將北。而290唔入四順/秀茂坪/彩雲/安達臣/寶達反而影響較細,因為將北本身有小巴往返半山,而將北係290A將軍澳區尾站,就算兜落秀順都唔會太長時間,所以影響不大。

關於呢個問題,小弟ge意見相信非常進取,不喜勿插~
大家又有咩睇法呢?歡迎發表意見~

10598C 發表於 2018-6-11 07:14 來自手機 | 顯示全部樓層

係咪要將軍澳個名臭過堆填區先安樂?

仲有,唔該分段

同埋FF唔該去F1版,唔好污染B2版,我忍夠你

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +20 收起 理由
NWFB796X + 10 英雄所見略同
Charon1999 + 1 + 10 給你一個like

查看全部評分

louisL 發表於 2018-6-11 15:32 | 顯示全部樓層
Charon1999 發表於 2018-6-11 16:15 | 顯示全部樓層

評分

參與人數 2aPower -100 HugeC +10 收起 理由
admin69 -100 態度惡劣
NWFB796X + 10 英雄所見略同

查看全部評分

哥布林們因為理虧,故只能以洗反對催眠自己
TankKingEH9697 發表於 2018-6-11 16:20 | 顯示全部樓層
樓豬1999 無限loop
坦克王EH 9697
NWFB796X 發表於 2018-6-11 21:00 | 顯示全部樓層
收皮啦 x2

評分

參與人數 1aPower -100 收起 理由
admin69 -100 態度惡劣

查看全部評分

HN745 發表於 2018-6-11 21:16 | 顯示全部樓層

之前唔係有個將軍澳帖咩?

點解唔去戈到傾?
Charon1999 發表於 2018-6-11 21:42 | 顯示全部樓層
HN745 發表於 2018-6-11 21:16

點解唔去戈到傾?

http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1066728-1-1.html

感謝支持

哥布林們因為理虧,故只能以洗反對催眠自己
384047x 發表於 2018-6-11 22:33 來自手機 | 顯示全部樓層
HN745 發表於 2018-6-11 21:16

點解唔去戈到傾?

人地要呃post同ipower...