hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [ del ]
開啟左側

[經歷分享/報告] [ del ]

JC8385 發表於 2018-6-12 19:44 來自手機 | 顯示全部樓層

Charon1999 發表於 2018-6-12 19:28
然而MTR入東涌$28.70

地鐵無得計啦
終於你唔會天水圍搭鐵去上水
10598C 發表於 2018-6-12 19:53 來自手機 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2018-6-12 19:15
我所講嘅percentage係講緊相對其他選擇個percentage
亦即係13.9嘅E34A哈哈

E34A vs A37 同 E22A vs A29 兩者A線大概都係E線嘅兩倍啫(本身A29想收45)
PoohPoohJoe 發表於 2018-6-12 19:59 | 顯示全部樓層
其實21分出到天祐已經好快
我全順燈都要23分
更加唔好講平時

總站一出
遇岩架751出天水圍就死得
先食天恩路右轉天榮路,要等佢過
之後天榮路右轉天城路又要等架751過
之後中學出面支燈同輕鐵燈又有聯繫
輕鐵過支燈會轉紅
即係又要等架751
結果一架751已經拖左你3-5分鐘
都仲未計俾支紅燈頂完又過唔切天城路左轉天龍路支燈

之後仲有天葵路直去晴雲樓支燈
天華去天瑞T字路口支COMBO燈
天耀左轉西鐵站支燈
加加埋埋分分鐘呢4支燈都搞你15分鐘/
cky 發表於 2018-6-13 00:18 來自手機 | 顯示全部樓層

巨ed 的帝道係要有免費轉乘先顯示佢識用轉乘優惠
arfung 發表於 2018-6-14 09:03 | 顯示全部樓層
PoohPoohJoe 發表於 2018-6-12 19:59
我全順燈都要23分
更加唔好講平時

師兄數燈位和時間好精準,不禁想起天水圍區內各處麻煩的燈陣。

好多時入天中一帶,明明有些路線的車站較近,也寧願搭265M,然後步行前往。
就是貪佢落公路後頭兩個站好快去到,由果度起步「步行」往想去地區,也比搭其他線在區內「行駛」來得快(尤其經西鐵站果批路線)。

E34A都算表表者,停站繞路停燈。
大家好彩重組來得早,當年竟然肯拆線加話;現時政策只會A線見。

屯門區也有A33X做例子,燈陣繞路搞到前段無客。
E34A大家就無奈焗上焗兜,起碼夠平唔駛轉,兩個世界呢。
arfung 發表於 2018-6-14 09:12 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-6-12 19:53
E34A vs A37 同 E22A vs A29 兩者A線大概都係E線嘅兩倍啫(本身A29想收45)

睇唔睇搭就要睇邊個位上落車。

E34A VS A37,用天北計,A線快超過30分鐘,相對叫抵。
但天南計,差距大約15-20分鐘,就相對無咁抵,係A線買個位坐咁解。
正如繁時A36尾站執E34B雞(載唔曬)

A29同樣地,寶林坑口就多捧場客,因為真係快得多。相信觀塘/九龍灣也會覺得抵(因為得A22/E22計)。

不過點睇最唔抵都是A33X,首先兜路兜到上浮了一級車費。
頭段,狂兜,仲慢過E33P,少客。
後段,完全和密車線E33平行,後者有位坐又平,大多數客又唔綵A33X。
miklcct 發表於 2018-6-14 10:37 | 顯示全部樓層

PoohPoohJoe 發表於 2018-6-12 19:59
我全順燈都要23分
更加唔好講平時

點解啲燈位會咁垃圾?明明架巴士只係過一次輕鐵軌要等成3次燈位?
進智公交
 樓主| Charon1999 發表於 2018-6-14 10:47 來自手機 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2018-6-14 09:03
師兄數燈位和時間好精準,不禁想起天水圍區內各處麻煩的燈陣。

好多時入天中一帶,明明有些路線的車站較 ...

我上次坐269B入天水圍試過一次

因為嗰次係第一次真係坐車入天水圍
我就真係見識到,我哋平時坐輕鐵嘅便利,代價係背後有幾多人受緊苦......

不過坐E34A時驟眼睇天水圍北啲燈位就好過天水圍南嗰幾盞,去到天富以南真係會停到癲......

明明我每日喺將軍澳市中心都塞開燈,但係唔知點解去到天水圍就莫名其妙地火(
 樓主| Charon1999 發表於 2018-6-14 10:54 來自手機 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2018-6-14 09:12
睇唔睇搭就要睇邊個位上落車。

E34A VS A37,用天北計,A線快超過30分鐘,相對叫抵。

A37係真係幾抵坐,又快又方便
天水圍市中心應該都有一班捧場客,因為我見到有人拎住行李但係唔上E34A繼續等,相信應該係等A37

講起A線,A33X開咗之後應該佢就係最差嗰條。前面嗰段兜到奇奇怪怪完全唔知想點,但係又唔係快,之後仲要入返市中心,但係問題嗰段路有更加平更加密嘅E33,真係好難說服到人坐A33X。

龍記近年一眾新A車中,A37同A32已經係最好。

當然,A33X好快就唔會係最差嗰條,因為將會有條更加差嘅城記A17撐住........
 樓主| Charon1999 發表於 2018-6-14 10:55 來自手機 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2018-6-14 10:37
點解啲燈位會咁垃圾?明明架巴士只係過一次輕鐵軌要等成3次燈位?

因為廢鐵管理層唔識得用微妙計算掛。
我估。